fbpx

Griul colorat al modernismului Kaunas

Kaunas, un oraș situat în inima Lituaniei, devine capitală europeană a culturii în 2022, oferind inspirație artiștilor prin arhitectura sa modernistă interbelică. După ce în 2015 a câștigat denumirea UNESCO City of Design, Kaunas e redescoperit de artiști locali și străini dornici să creeze piese de artă unice: de la bijuterii care descriu șapte din cele mai proeminente clădiri din Kaunas, până la căsuţe pentru păsări din lemn – un fel de cutii în stil Art Deco sau chiar la clădiri moderniste celebre comestibile, sub formă de prăjituri. Centrul Art Deco Kaunas inspiră zeci de artiști autohtoni și străini să reinterpreteze modernismul interbelic într-o artă nouă și neașteptată.

 O varietate de atracții ciudate precum Muzeul Diavolilor sau prima piață invizibilă din lume i-au adus oraşului faimă internaţională. Dar arhitectura sa modernistă interbelică unică atrage vizitatorii din întreaga lume și fundamentează statutul de Capitală a Culturii Europene 2022. Cu aproximativ 6.000 de construcții moderniste, dintre care 44 poartă marca patrimoniului european, locurile de vizitare a orașului oferă ocazia unei explorări profunde în cultura modernistă. Lituania Travel, agenția națională de dezvoltare a turismului din țară, ne invită să privim griul colorat al modernismului Kaunas prin viziunea nouă asupra lumii a artiștilor Art Deco.

Programul Modernism for the Future atrage artiști străini fiind dedicat cunoașterii oraşului Kaunas și moștenirii sale culturale și istorice. Oricine este interesat să călătorească prin Kaunasul interbelic poate urmări deja un foarte aşteptat proiect – un film de animație de 45 de minute intitulat Heterotopia. Regizat de artistul vizual irlandez Aideen Barry, filmul alb-negru își propune să spună povestea Kaunasului interbelic prin ochii comunităților locale și să invite la reimaginarea valorii sale pentru generațiile viitoare.

Potpourri-ul magic cu o varietate de iluzii optice și ficțiuni vizuale se concentrează, în special, pe decorațiuni ciudate, cum ar fi prăjiturile proiectate și coapte identic arhitecturii unor renumite clădiri moderniste: Muzeul Războiului Vytautas Magnus, Casa Sugihara, Muzeul Național de Artă MK Čiurlionis și altele. Astfel cine ar fi crezut că arhitectura ar putea fi atât de delicioasă.

Abordări diferite promovează prin lucrările artiştilor contemporani modernismul Kaunas. Designerul de modă Gerda Liudvinavičiūtė, artista CELSIUS 273, a dedicat Colecția ORAŞUL DE BETON KAUNAS  perioadei interbelice moderniste. Colecția include butoni, coliere și cercei din beton și reflectă principalele detalii ale celor mai proeminente șapte construcţii de patrimoiu modernist din Kaunas.

„Un astfel de colier simbolizează fațada oficiului poștal central din Kaunas – ferestrele sunt din lemn și sunt înfrumusețate cu motive lituaniene”, a spus Liudvinavičiūtė. „Astfel de modele au fost folosite la țesut cu secole în urmă, așa că a fost interesant pentru mine că acest desen a fost încorporat într-una din ferestrele clădirii. Este geometric, modern și relevant până în ziua de astăzi – o combinație perfectă pentru tipul de bijuterii pe care îl creez pentru a le spune oamenilor povești.”

Cunoscutul street artist lituanian Timotiejus Norvila – Morfai a găsit o altă modalitate de a conecta arhitectura interbelică cu peisajul natural. Artistul a construit 10 căsuţe pentru păsări, din lemn, toate reprezentând diferite clădiri Art Deco din oraş. Proiectul s-a derulat împreună cu ornitologi de top și, pe măsură ce cutiile cuibăritoare și-au găsit drumul spre copacii din Kaunas, zeci de păsări s-au adăpostit în replicile la scară ale clădirilor moderne.

„Am încercat să preiau detaliile unice arhitecturii interbelice, astfel încât, la privirea la noilor cuiburi, oamenii să poată recunoaște stilul”, a spus Morfai. „A fost o provocare să creez acele detalii într-o căsuţă pentru păsări deoarece forma și dimensiunea acesteia sunt, evident, complet diferite de structurile originale. Cu toate acestea, am reușit să transmitem arhitectura modernistă și, în același timp, am oferit păsărilor un acoperiș deasupra capului, acesta fiind obiectivul nostru major.”

Mantas Kuginis, un artist digital, a făcut un pas la fel de curajos, arătând că modernismul Kaunas poate trăi și în elemente de decor domestic. În Interpretări ale modernismului, o colecție de lucrări 3D, artistul re-proiectează trăsăturile cele mai recunoscute ale arhitecturii moderniste precum balcoanele mici, rotunjite, elementele scărilor, dungile orizontale și verticale transpunându-le pe căni de ceai, ceainice și alte obiecte similare.

Copyright Mantas Kuginis

„Am căutat mai ales detalii specifice care să poată fi transformate în diferite obiecte sau forme. Am dorit să nu fie recunoscute, imediat, ca detalii arhitecturale”, a spus Kuginis. „Pentru mine a fost important ca detaliile să fie elegante și relevante în contextul modern, în timp ce exteriorul ar migra cu ușurință în formele interioare. Un sentiment de apropiere, familiaritate, nostalgie, dejavu – asta căutam. ”

Și în timp ce lumea așteaptă călătorii fără restricții, Lituania Travel prin brand-ul Real is Beautiful face o propunere de evadare culturală. Invită trei oameni cu spirit artistic – un arhitect local, un designer de modă îndrăgostit de anii 30 și un dansator contemporan din Coreea de Sud – să spună o poveste emoționantă despre cum aceşti creatori se conectează la griul modernismului Kaunas, o culoare unică, care trebuie să fie găsită și interpretată doar în viziunea Lituaniei. Videoclipul scurt, lansat recent, explică totul.

„ Întrebarea Ce culori erau cu adevărat lituaniene? ne-a condus la griul modernismului Kaunas. Această culoare simbolizează toate schimbările istoriei lituaniene, energia creativă a națiunii și potențialul artistic al oraşului Kaunas – deschiderea sa către idei și interacțiune globală ” a declarat Inga Valentonienė, Manager al subdiviziunii de marketing la Lituania Travel.

Reimaginate de artiști cu profiluri de creaţie diferite, caracteristicile moderniste ale oraşului Kaunas strălucesc într-o nouă lumină și permit tuturor vizitatorilor să descopere ceva apropiat de inima lor. Pentru unii, va fi ocazia de a observa o abordare unică a stilului Art Deco, pentru alții – de a aduce înapoi amintiri de muzee ciudate și căsuţe sau cuiburi de păsări ascunse. Și, deși Kaunas a făcut deja multe lucruri pentru a se pregăti pentru a fi Capitala Culturii Europene în 2022, există cu siguranță mai multe proiecte și inițiative demne să-i intereseze chiar și pe cei mai bine documentaţi turiști.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0