fbpx

Gullandsgarden – un proiect de renovare rezidenţială

Ca parte a programului iniţiat de oraşul Copenhaga cu scopul de a reduce până în anul 2015 emisiile de carbon cu 20% şi de a atinge neutralitatea din punct de vedere al acestora în 2025, proiectul de renovare rezidenţială Gulladsgarden urmăreşte transformarea unei zone cu probleme sociale într-un model de succes, atractiv pentru o varietate mai mare de locatari.

Întrucât 75% din totalul emisiilor urbane de CO2 provine din exploatarea clădirilor, investirea în renovarea energetică a acestora este primul şi cel mai important pas în direcţia minimizării nivelului de CO2.

Construit în 1978 şi cuprinzând 11 blocuri de locuinţe sociale cu înălţimea de D+P+3+M, ansamblul Gullandsgarden este în prezent locuit în regim de închiriere de persoane şi familii cu venituri mici.

Iluminarea naturală minimală, aspectul învechit şi costurile mari de întreţinere cauzate de lipsa de izolare termică sunt factori care afectează calitatea vieţii şi duc în timp la părăsirea zonei de către rezidenţii tineri şi activi profesional, lăsând în urmă familiile defavorizate şi persoanele în vârstă care nu au alternative.

Planul propus are ca scop general iniţierea unui proces de schimbare a cartierului astfel încât acesta să fie un loc mai sigur pentru locuit, unde oamenii vor prospera şi se va obţine o mai mare putere de acţiune locală şi personală.

Scopul este, de asemenea, acela de a schimba imaginea cartierului, astfel încât oamenii să aleagă să locuiască aici din proprie iniţiativă şi nu pentru că aceasta este unica lor posibilitate.

Proiectul de renovare cuprinde modificări semnificative de arhitectură şi instalaţii, având în vedere, sănătatea şi confortul locatarilor.

Din punct de vedere arhitectural, se prevede transformarea podului nelocuibil în mansardă locuibilă, în două forme adaptabile la diferitele profiluri ale locuitorilor: fie ca garsoniere pentru tineri, cuprinzând numai nivelul podului, fie ca parte a unor apartamente duplex cu scară interioară, incluzând şi etajul inferior. În ambele cazuri, iluminarea optimă este asigurată de ferestre de mansardă, dispuse la joasă înălţime pentru vizibilitate şi aproape de coamă a aduce lumina naturală la ambele niveluri ale apartamentelor prin intermediul deschiderilor din jurul scărilor. Beneficiile iluminării naturale sunt atât sănătatea şi confortul locatarilor, cât şi scăderea costurilor de utilizare prin economisirea costurilor pentru electricitate pentru iluminatul artificial.

În cazul apartamentelor de la etajele 1 şi 2, modificările constau în închiderea balcoanelor, care vor rămâne spaţii neîncălzite, mărirea unor goluri şi realizarea de balcoane franţuzeşti pentru mai multă lumină naturală şi înlocuirea tuturor tâmplăriilor şi vitrajelor cu unele eficiente termic. La nivelul anvelopantei, se vor termoizola exterior toate faţadele şi şarpanta, cu o atenţie specială acordată pereţilor demisolului (în prezent complet neizolaţi), se vor prevedea grilaje pentru ventilarea naturală a spaţiilor pentru a compensa etanşeitatea noilor tâmplării şi a asigura reîmprospătarea şi uscarea aerului interior, atât pentru sănătatea locuitorilor, cât şi din motive energetice, aerul uscat fiind mai uşor de încălzit decât aerul umed.

Casele scărilor vor fi iluminate zenital cu ferestre de mansardă care asigură şi ventilaţia naturală. Pe învelitoare vor fi montate panouri solare pentru încălzirea apei calde şi celule fotovoltaice pentru funcţionarea încălzirii electrice în pardoseală de la nivelul podului. Apa de ploaie va fi colectată şi reutilizată pentru funcţionarea spălătoriei ecologice comune din demisol (funcţionând cu apă mai puţin dură, va permite scăderea cantităţii de detergenţi), pentru rezervoarele de apă ale toaletelor şi pentru umplerea iazului ornamental din grădina nou amenajată. Din punct de vedere al instalaţiilor, vor fi schimbate conductele uzate, centrala termică va fi înlocuită cu una nouă, mai eficientă şi mai puţin poluantă, va fi drenat spaţiul perimetral din jurul demisolului şi vor fi hidroizolaţi pereţii acestuia pentru a preveni infiltraţiile de apă.

În cazul în care acest proiect va fi agreat de rezidenţi şi pus în practică, va fi monitorizat efectul intervenţiei asupra calităţii vieţii locuitorilor, atât din punct de vedere al confortului şi al cheltuielilor, cât şi din perspectiva socială, estimându-se o revenire considerabilă a sentimentului de coeziune între membrii comunităţii şi transformarea cartierului într-un model de dezvoltare, demonstrând aplicabilitatea principiilor şi soluţiilor ecologice în cazul clădirilor existente.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0