igloo habitat & arhitectură / #158 / feb 2015

Sumar

Articole

Revista pe scurt

agenda / Old Buildings, New Forms. New directions in architectural transformations

Cartea pe care o propune spre lectură Françoise Astorg Bollack scoate la lumină importanţa păstrării moştenirii culturale a vremurilor de demult şi propune o serie de metode de reintegrare a clădirilor istorice în viaţa contemporană, făcând apel la 28 de proiecte de succes, realizate în ultimii ani în Statele Unite ale Americii, Europa şi Orientul Mijlociu.

agenda / Dragoste, în patru tablouri. File din relaţii şi răni din plictis

Produs prin programul 9G care îşi propune să pună în scenă – recte, în Sala Mică a TNB – piesele noii generaţii de regizori români de teatru, Dragoste, în patru tablouri închipuie, după textul lui Lu­kas Bärfuss, istoria sângeroasă a două cu­pluri nefericite. Mulându-se pe tiparul unei dra­me psihologice, piesa excelează la dialogul revelator şi construcţia caracterială.

proiecte / Amber Gardens

Ansamblul rezidențial Amber Gardens, proiect premiat în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2013, a prins contur în anul 2014 prin construirea primelor şase case dintre cele şaizeci ale complexului. Tot în anul 2014, Amber Gardens a primit din partea RoGBC prima certificare de „Casă Verde” pentru locuinţe din Bucureşti.

proiecte / Apartament N.

Apartamentul amenajat de Studio 3 Plus, amplasat în zona de nord a Bucureştiului, impresionează încă de la primul contact prin paleta de culori şi texturile finisajelor alese, conturând un cămin cald şi primitor. Pe acest fundal se proiectează pe alocuri o serie de obiecte semnate de designeri celebri, dovadă a preocupării arhitectului şi beneficiarului deopotrivă pentru calitate şi eleganţă.

proiecte / E3 by re-act now

Cea mai nouă apariție pe scena restaurantelor din zona Floreasca vine din partea cochetei cafenele Entourage, a cărei nouă locaţie propune o abordare vizuală bazată pe contraste. Conceptul amenajării a pornit de la însuşi numele locaţiei, entourage trimiţând la socializare, la un mediu care invită la interacţiune.

proiecte / Recuperare la scară mică

În continuarea articolului despre capela de la Cetate, revenim cu un alt proiect de restaurare care, deşi diferă ca funcţiune şi tip de intervenţie, se înscrie în seria iniţiativelor de recuperare la scară mică al căror impact asupra mentalităţii autohtone cu privire la protejarea patrimoniului este unul hotărâtor. Ambele sunt exemple de bună practică şi demonstrează că a acţiona contrar aşteptărilor majorităţii reprezintă nu doar un beneficiu pentru patrimoniu, ci şi o bună investiţie financiară.

dosar / RECONVERSII

Vă prezentăm mai jos patru proiecte care, deşi oferă răspunsuri diverse la soluționarea raporturilor dintre vechi și nou, au în comun calitatea conceptului, rezultatele benefice asupra ţesutului urban, impactul hotărâtor la nivel de comunitate, precum şi preocuparea pentru o altă nouă temă a arhitecturii de azi, eficienţa energetică.

dosar / Dorsett Shepherds bush

Biroul de arhitectură Flanagan Lawrence a transformat un monumental cinematograf interbelic londonez, situat în zona de vest a metro­polei. Prin reconfigurarea atentă a arhitecturii existente şi prin introducerea de noi suprafeţe vitrate care să îndeplinească cerinţele noii funcţiuni de hotel, precum şi printr-un flamboaiant şi eclectic concept de design, Pavilionul Shepherds Bush şi-a recâştigat aura originală de belle epoque.

dosar / The bridge building

Proiectul de restaurare şi extindere semnat de arhitecţii biroului Hastings Architecture Associates aduce un omagiu istoriei locului şi propune totodată noi facilităţi pentru pietoni. Restaurarea faţadelor, extinderea printr-un volum sculptural, existenţa unor spaţii necesare desfăşurării activităţilor din parcul adiacent, precum şi calităţile remarcabile cu privire la eficienţa energetică reprezintă doar câteva dintre motivele pentru care proiectul a fost premiat de Institutul American al Arhitecţilor.

design / Reconversii la Maison & Objet Paris

Ca în fiecare sfârșit de ianuarie, Parisul dă unul dintre primele tonuri ale anului în materie de design. Şi, din câte observăm, tonul major este acela al interpretării trecutului ca element esenţial al proiecţiei designului viitor. „Trecutul” este, bineînţeles, aici, un nume generic care ne ajută să desemnăm, pe scurt şi în mare ansamblu, tot ceea ce ţine de tradiţii, dar şi de ceea ce ţine de istorie, adică de identitatea culturală şi naţională, văzută ca o sumă de momente temporale marcante, importante, definitorii. Vă prezentăm cinci exemple reperate în cadrul evenimentului.

design / thecraftlab by Irina Neacşu. Singurul brand de design românesc prezent la Maison & Objet

thecraftlab by Irina Neacşu este singurul brand de design românesc care a participat la ediţia de iarnă a faimosului târg internaţional Maison&Objet, fiind a treia sa participare la acest târg. La Paris, designerul Irina Neacşu a lansat o nouă colecţie – CER. Inspirată de călătoriile şi experienţele sub cerul liber ale designerului, noua colecție reprezintă dezvoltarea unei direcţii recent conturate în creaţia brandului thecraftlab.

Arhiva

2016:

2015:

2014:

2013:

2012:

2011:

2010:

2009:

2008:

2007:

2006:

2005:

2004:

2003:

2002:

2001:

10 RON sau abonează-te

Abonare newsletter vezi arhiva

Apariţii editoriale vezi toate cărţile