igloo habitat & arhitectură / #172 / iun 2016

Sumar

Articole

Revista pe scurt

agenda / Tate Modern – un nou model pentru muzeele secolului XXI

Vara 2016 marchează inaugurarea extinderii muzeului londonez Tate Modern, coordonată de arhitecţii de la Herzog & de Meuron. O construcţie care promite cu 60% mai multă artă şi spaţiu pentru vizitatori şi o apariţie inedită care ia forma reinterpretării unei piramide din cărămidă.

proiecte / Sunflower Grand Apartments

În urmă cu doi ani, igloo architecture a fost invitat să contribuie la un soi de „operaţie estetică”, întru refuncţionalizarea şi afirmarea identităţii unui ansamblu rezidenţial a cărui structură din beton armat se insinuase deja, masivă, pe o stradă din vecinătatea bulevardului Ion Mihalache. Intervenţiile practicate s-au născut din încadrarea-definiţie ca „zonă de frontieră” a pacientului-proiect.

proiecte / Imobil reabilitat pe b-dul Brătianu

La intersecţia Bulevardului Brătianu cu strada Mavrogheni s-a ivit, de foarte puţin timp, o clădire care încearcă să concilieze trecutul cu viitorul. Imaginea sa, a cărei siluetă se integrează fără ostentaţie în context, surprinde printr-un echilibru fin dintre cărămidă şi sticlă, între masiv şi transparent sau între un trecut – nu foarte îndepărtat – şi un viitor generos.

proiecte / Un proiect de misiune - Palatul Culturii din Iaşi

Zona în care astăzi se află clădirea fostului Palat Administrativ din Iaşi, actualul Palat al Culturii, este o platformă naturală, altădată aproape orizontală, despre care istoricii afirmă că stă la poalele dealului Copou (Podul Verde). Din Evul Mediu, acest loc era nucleul târgului Iaşi. Curtea domnească voievodală (1431), Palatul Moruzi (1806, arh. Johan Freywald) şi Palatul Sturdza (arh. Singurov) sunt câteva din straturile edificate istoric care s-au succedat pe acest ampla­sa­ment. În februarie 1906 are loc la sediul Pre­fec­turii Iaşi licitaţia publică pentru stabilirea cons­tructorului viitorului Palat

dosar / O plintă urbană. Frontul la apă al oraşului Aalborg

Planul urbanistic general pentru frontul la apă al oraşului Aalborg leagă centrul medieval cu fiordul adiacent, care anterior intervenţiei era dificil de accesat din cauza portului industrial şi traficu­lui greu asociat acestuia. Prin legarea cu des­chi­de­rile ţesutului urban se creează o nouă relaţie în­tre oraş şi fiord.

dosar / Chicago Riverwalk. Un parc liniar deschide oraşul spre râu

Chicago Ri­verwalk este o iniţiativă de a revendica râul Chicago în beneficiul urban, ecologic, de agrement şi economic. De­par­tamentul Trans­por­turilor din Chicago şi firma Ross Barney Architects a implementat Faza 1 Ri­verwalk, un segment iniţial, care includea Ve­teran Memorial Plaza şi Bridgehouse Muzeum Plaza. În 2012, echipa alcătuită din Sasaki, Ross Barney Arhitects, Alfred BENESCH Engineers şi Jacobs/ Ryan Associates, sprijiniţi de consultanţi tehnici, a fost însărcinată cu completarea viziunii pentru fazele doi şi trei: şase loturi urbane cuprinse între State Street şi Lake Street.

design / Corvin Cristian redă viaţă lemnului autohton. Moony Coffee Room

Evoluţia identităţii vizuale a sectorului HoReCa bucureştean (şi nu numai) a fost puternic marcată în ultimii zece ani de amprenta designerului şi arhitectului Corvin Cristian. Vorbim despre un stil care s-a conturat şi rafinat cu fiecare amenajare şi care a devenit o „marcă înregistrată”. Noutatea semnată de Corvin Cristian Studio este designul de obiect concretizat în trei linii de scaune: TAKÎM, DCP şi YO.

design / Adrian Oianu, la 10 ani după convertirea artei populare în trend contemporan

În universul aflat încă în conturare al fashion designului românesc, brandul Adrian Oianu celebrează zece ani de la impunerea unui stil fresh şi inconfundabil care a readus în contemporaneitate simbolurile străvechi ale portului nostru tradiţional. Dincolo de jocul cu volumetrii, texturi ori motive sau de munca de pionierat în designul vestimentar autohton, Adrian Oianu a reuşit redobândirea unei mândrii şi forme de respect a femeii românce de a purta design autentic românesc.

design / BIG @ Serpentine

Serpentine, ca loc de celebrare a frumuseţii arhitecturii efemere, are în ediţia 2016 un pavilion semnat de arhitectul danez Bjarke Ingels (BIG). Ineditul ediţiei curente constă în prezenţa a patru structuri, numite Summer Houses, realizate de arhitecţii Kunlé Adeyemi, Yona Friedman, Asif Khan şi de biroul berlinez Barkow Leibinger.

Arhiva

2016:

2015:

2014:

2013:

2012:

2011:

2010:

2009:

2008:

2007:

2006:

2005:

2004:

2003:

2002:

2001:

29 RON sau abonează-te

Abonare newsletter vezi arhiva

Apariţii editoriale vezi toate cărţile