igloo habitat & arhitectură / #173 / aug 2016

Sumar

Articole

Revista pe scurt

agenda / Centrul Cultural Stavros Niarcos

La câţiva kilometri de inima Atenei, arhitecţii de la Renzo Piano Building Workshop au realizat proiectul unui centru cultural care, dincolo de funcţiunea propriu-zisă, revitalizează o zonă aflată dintotdeauna într-o legătură specială cu apa.

agenda / Muzeul Viitorului, Rio de Janeiro – Cum ne dorim să trăim?

Parte a planului de revitalizare a oraşului Rio De Janeiro cu ocazia Jocurilor Olimpice 2016, Museu do Amanhã a fost inaugurat la finalul anului trecut, încadrându-se cu brio în pleiada clădirilor emblematice ale Braziliei.

agenda / Versailles revizitat

Succesiunea anotimpurilor marchează la Ver­sai­lles, în fiecare vară, începând cu 2008, un di­a­log între somptuosul castel baroc şi arta con­temporană. Anul acesta, artistul invitat este danezul Olafur Eliasson, cunoscut pentru ambiţia de a-l pune faţă în faţă pe spectator cu experienţe multi-senzoriale.

agenda / Ocolul orei în 80 de lumi. O conversaţie cu Livio Dimitriu

Julio Cortázar şi-a initulat o colecţie de texte „Ocolul zilei în 80 de lumi”, iar volumul cu­prinde scurte eseuri legate de călătorie, de literatură şi profesia de scriitor sau de simple trăiri şi experienţe, redate într-o manieră suprarealistă sau cu mult umor. Noi nu avem nevoie de o zi, ci de numai o oră, mai exact de 63 de minute de con­ver­saţie cu Dr. Livio Dimitriu – timp sufici­ent pentru a străbate întreaga lume în căutarea unor repere istorice şi în conturarea unor posibile direcţii emergente în arhitectură, educaţie de arhitectură şi jurnalism.

agenda / Fragmente de oraş plutitor

Pe malul oraşelor de la Mediterană, în golfuri ale Mării Nordului sau în mijlocul Lacului Zürich, variate mesaje artistice, arhitecturale şi peisagiste lansează tot atâtea punţi între uscat şi apă, invitându-ne să contemplăm, să înţelegem şi să folosim, în moduri cu totul noi, mediul acvatic.

agenda / The Floating Piers sau despre mersul pe apă

O cărare plutitoare de 3 kilometri, concepută de Christo şi Jeanne-Claude, a făcut posibilă conectarea oraşelor italiene Sulzano şi Peschiera Maraglio cu insula San Paolo între 18 iunie şi 3 iulie. Proiectul este cel mai de anvergură realizat de Christo de la instalaţia „The Gates” din Central Park, New York, 2005.

agenda / Löyly, sauna de la malul mării

Într-o ţară precum Finlanda, în care există numai 5,4 milioane de locuitori şi 3,3 milioane de saune, realitatea saunei publice se reimpune ca trend al noii culturi urbane aflate în strânsă legătură cu simţul comunităţii. În acest context, apariţia unei saune la mai puţin de doi kilometri de centrul capitalei finlandeze Helsinki reprezintă, dincolo de beneficiul adus comunităţii şi de sustenabilitate, un punct de atracţie pentru turişti.

eseu / O panoramă marină inedită deschisă prin Infinite Bridge

Infinite Bridge este o sculptură lacustră creată de studioul danez de arhitectură Gjøde & Povlsgaard Arkitekter construită şi expusă pentru bienala internaţională Sculp­tură de la Mare 2015, care a avut loc în peisajul pitoresc de coastă din jurul oraşului Aarhus.

eseu / Desen cu soare prin puterea lunii – de Streken

Un obiect în schimbare odată cu mareea la Noordsvaarder, Terschelling. Un loc de întâlnire la centrul câtorva puncte cardinale iluminate. Observatorii se găsesc în punctul central al unei entităţi mari, o instalaţie care ocupă peisajul înspre în afară până la orizont.

teorie / Un oraş prin apele lui

Ne întoarcem din pelerinajul bienal către Serenissima cu un ethos profesional revitalizat, dar şi cu miros de sare în nări, albastru în pupile şi urme de zen prin chakre. Mai mult poate decât Giardini şi Arsenale, Laguna persistă în memorie ca o răsplată preţioasă, determinându-ne să dedicăm apei un moment de reflecţie... Relaţia noastră cu apa este complexă şi oraşele reflectă din plin asta, negociindu-i aportul între utilitar (băut, pescuit, curăţat, irigat, transport) şi privilegiu (recreere şi sport, sănătate fizică şi mentală, promovarea imaginii urbane, estetică şi spiritualitate...).

teorie / Ce copiem şi cum?

Expoziţia „O lume a părţilor fragile” din La Biennale di Venezia, Muzeul Vic­­to­ria şi Albert (V&A) explorează ameninţările cu care se confruntă con­ser­va­rea siturilor de patrimoniu mondial şi modul în care producţia de copii poa­te ajuta la păstrarea artefactelor culturale. Subiectul copiilor este unul sen­sibil, care implică probleme legate de etică, dar şi de responsabilitate culturală.

proiecte / Home of Art – regenerarea unei locuinţe interbelice timişorene

Aflată într-o zonă rezidenţială centrală a Timişoa­rei, clădirea pe parter construită în anii ’30, lipită în oglindă de una similară, a fost subiectul şi substanţa unui proiect de regenerare (printr-o restaurare responsabilă şi o refuncţionalizare de partiu) care a ţinut cont de necesităţile specifice unei familii cu doi copii.

proiecte / Radicalism independent. Birouri în strada Clemenceau

Zona centrală a oraşului se distinge printr-un „corp” mai degrabă masiv unde domină plinul. Fragmente şi curţi reprezintă de fapt binomul identitar al Bucureştiului. Imobilul de birouri realizat recent de echipa de arhitecţi de la Imoplan răspunde acestui conflict între masiv şi transparent.

proiecte / Un bloc ultrasculptural

Situat la şosea, una dintre cele mai frumoase zone rezidenţiale ale capitalei, imobilul de locuinţe din strada Docenţilor este un exemplu de arhitectură contemporană cu discurs inovator. Un bloc placat cu piatră cu o geometrie carteziană echilibrată pluteşte pe sit şi, prin monumentalitate şi materialitate, poate fi citit sau perceput ca o sculptură unitară, însă locuibilă.

proiecte / Il Locale, braseria din parc

Un nou restaurant italian tip braserie animă cu arome peisajul Parcului Herăstrău. Integrarea lui Il Locale în designul verde şi răcoros al parcului s-a făcut pornind de la căutarea unui echilibru între rece şi cald şi, mai exact, între culorile reci şi cele calde. Senzaţia de mediu urban, modern, dar în acelaşi timp intim, primitor – atribut indis­pen­sa­bil bucătăriei italiene – a fost realizată de către echipa Grosu Art Studio graţie dozajului materialelor, texturilor şi al culorilor.

proiecte / Experiment şi inovaţie – Casa di David

Amenajarea restaurantului Casa di David aduce un experiment ambiental şi inovaţie de design în cadrul natural al parcului Herăstrău. Percepţia spaţiului interior – ca un loc bine definit spaţial, însă fără limite, capabil să facă parte stricto sensu din peisajul încântător – constituie tema majoră a intervenţiei. Interesul echipei de arhitecţi Alex Adam şi Roger Pop a fost redefinirea spaţiului restaurantului în raport cu parcul, ca o relaţie dinamică, complexă.

proiecte / Reabilitarea şi refuncţionalizare. Palatului Cultural din Blaj

Prin acest proiect, promotorul a dorit realizarea unei săli multifuncționale flexibile, care să beneficieze atât de un iluminat natural, cât și de unul controlat care să poată adăposti o gamă cât mai largă de evenimente culturale pentru comunitate: concerte, baluri, conferințe, expoziții, piese de teatru ș.a.

dosar / Biennale di Architettura 2016

Deschisă publicului de sâmbătă 28 mai până duminică 27 no­iem­brie 2016, la Giardini şi în spaţiile Arsenale, Expoziţia In­ter­naţională de Arhitectură aflată la a 15-a ediţie, cu tema Reporting from the front, este curatoriată de Alejandro Aravena şi organizată de „La Biennale di Venezia” fiind prezidată de Paolo Baratta. Previzualizarea a avut loc în data de 26 şi 27 mai, iar ceremonia de premiere şi inaugurarea au avut loc pe 28 mai în 2016. Expoziţia include 63 de participări naţionale în pavilioanele istorice construite în zona Giardini, la Arsenale şi în centrul istoric al Veneţiei.

design / Dragoş Motica – simplitate stilistică şi formală convertită în obiect de design

Deşi nu crede încă într-o conturare limpede a tendinţelor din designul românesc de obiect, Dragoş Motica este unul dintre cei mai coerenţi şi apreciaţi designeri de obiect ai ultimilor ani. Secretul poate fi versatilitatea cu care trece de la obiectul de mobilier la articole de bucătărie sau la corpuri de iluminat ori poate constă în abordarea unei materialităţi diverse – de la lemn şi plută, până la corian şi porţelan.

design / Daybed Ulm

Reinterpretând tradiţionalul şezlong de plajă/ piscină, Ramó́n Esteve îl reconectează cu esenţa marină, transformându-l într-o scoică ale cărei coordonate sunt designul minimalist, confortul şi tehnologia.

design / Waterscape platforma care te invită să trăieşti pe apă

Premiat în cadrul Good Design Australia Awards 2015, proiectul Waterscape este o platformă plutitoare creată pentru compania Superior Group de către designerul Alexander Lotersztain (Derlot). Pontonul se poate transforma, după caz, în oază de relaxare, teren de mini-golf, cadru de petrecere sau heliport.

design / Ocean Kitchen. O mobilă peste apă

Bucătăria Ocean a fost proiectată de Robert Kolenik, un designer de interior autodidact căruia îi place să depăşească limitele convenţionalului. Kolenik are o fascinaţie pentru designul funcţional şi soluţii tehnic inteligente, dar, de asemenea, îi place să integreze natura în interioarele sale.

Arhiva

2016:

2015:

2014:

2013:

2012:

2011:

2010:

2009:

2008:

2007:

2006:

2005:

2004:

2003:

2002:

2001:

29 RON sau abonează-te

Abonare newsletter vezi arhiva

Apariţii editoriale vezi toate cărţile