fbpx

Banchiza Urbană: Hai să trăim o vreme în filme – interviu cu Cristian Mungiu, Les Films de Cannes à Bucarest

În 2010, Cristian Mungiu ne invita să vedem filme premiate sau prezente în festivalul de la Cannes, în cadrul unui eveniment care s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai ample și iubite manifestări de gen din București și nu numai. De atunci, a devenit o încântare să „te lupţi” pentru un bilet la cele mai râvnite filme din festival. Și să trăiești în filme, timp de o săptămână și ceva.

„Coada la festival” are un nou sens graţie Les Films de Cannes à Bucarest. Ce îi face pe oameni, an după an, să repete gestul?
Este adevărat că festivalul are un impact destul de mare, dar eu întotdeauna îmi doresc mai mult. Cred că multă lume vine să vadă filmele și pentru că are șansa de a le vedea într-un context care le permite interacţiunea directă cu cineaștii. Aceasta e una din dorinţele mele oricum – aceea ca festivalul  să aibă un impact mare și la nivelul discuţiilor pe care le programăm noi cu cineaștii. Acești cineaști ne fac o foarte mare favoare să vină aici.

Mi-aduc aminte, de exemplu, prima ediţie care pentru mine a început cu o dezamăgire – am organizat deschiderea în sala Operei (pe care am reușit atunci cu mari eforturi să o închiriem) și am difuzat filmul care luase Grand Prix, avându-l pe Therry Fremaux, selecţionerul festivalului de la Cannes, invitat special. Așteptările mele erau că va fi o proiecţie sold-out, că vor fi cozi la intrare… ori sala a fost pe jumătate goală. Am făcut încă din acel moment un obiectiv în a aduce din ce în ce mai mulţi oameni în sălile de cinema, acesta a fost standardul pe care ni l-am impus în fiecare an: să reuşim să dăm publicului din România adevărata valoare a importanţei prezenţei acestor oameni în festival. Iată că 8 ani mai târziu putem spune că am reuşit.

loveless

Trei momente de neratat la Les Films de Cannes à Bucarest 2017?
1. Întâlnirile cu Béla Tarr și Laurent Cantet – cei doi cineaști vor fi prezenţi în România și vor asista la proiecţiile speciale organizate în onoarea lor, publicul având șansa de a intra în dialog cu aceștia. Retrospectiva Béla Tarr va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autorul maghiar: Alamanc of Fall (1984), Sátántangó (1994), Werckmeister Harmonies (2000) și The Turin Horse (2011).

Focus Laurent Cantet cuprinde filmele L’Emploi du temps (2001 – premiat la Festivalul de la Veneţia), Entre les murs (2008 – câștigător Palme d’Or), Retour à Ithaque (2014 – prezentat în Festivalul de la Veneţia) și L’Atelier (2017 – prezentat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes).

2. Secţiunea În avanpremieră

Pe toată durata festivalului, cele mai așteptate filme românești ale toamnei cinematografice vor fi prezentate la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul secţiunii În avanpremieră. Aceasta propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme românești premiate în festivaluri: Soldaţii și Pororoca (premii la San Sebastian), Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (premii la Sarajevo), Antonio și Catarina (Locarno) sau Scurtcircuit (Shanghai). Toate proiecţiile au loc în prezenţa echipelor filmelor și vor fi sesiuni de Q&A. Interesant este și faptul că secţiunea se va deschide cu o proiecţie inedită pentru publicul românesc – a unui film work-in-progress intitulat În pronunţare, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagoniști pe Cuzin Toma și Dorotheea Petre, premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.

un-pas-i%cc%82n-urma-serafimilor

3. Workshop-ul Managing Talents

Anul trecut am inaugurat acest workshop dedicat actorilor români care vor să își dezvolte o carieră internaţională și am adus directori de casting și agenţi precum Ilene Feldman sau Avy Kaufman, care au gestionat carierele unor celebrităţi ca Ryan Gosling, Colin Farrell, Terrence Malick, Angelina Jolie, Ang Lee, Robert Redford sau Steven Spielberg. Aceștia au discutat cu actorii și regizorii din România despre meseriile care îi pun în valoare – managerul, agentul sau directorul de casting. Anul acesta continuăm cu ediţia 2 și îi aducem la București pe unii dintre cei mai activi directori de casting ai momentului: Frank Moiselle (Irlanda), Vicki Thomson (Marea Britanie), Nathalie Cheron (Franţa), Elizaveta Shmakova (Rusia), Victor Jenkins (Marea Britanie) și Richard Cook (Irlanda).

Surpriza ediţiei vine din faptul că aplicaţiile actorilor vor fi studiate de directorii de casting și 30 dintre cei înscriși –  cele mai promiţătoare aplicaţii – vor avea șansa unei întâlniri individuale cu aceștia.

Șapte cuvinte pentru șapte ediţii ale  „Les Films de Cannes…”. Și încă unul pentru cea de-a opta.
Premieră. Atmosferă. Interacţiune. Filme bune. Regizori. Experienţe. Oameni. Sau, pentru că nimic nu e întâmplător, anul acesta Les Films de Cannes ajunge în… 8 orașe: București, Brașov, Cluj, Sibiu, Timișoara, Arad, Iași și Suceava.

*Cristian Mungiu va primi joi, 19 octombrie, Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, distincție pe care i-o va înmâna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România.

Interviul apare și în Banchiza Urbană 8, pe care o veți putea răsfoi în curând în barurile, cafenelele și la festivalurile bucureștene.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0