fbpx

Happy Tower

„Happy Tower” sau Turnul Fericit este un obiect unic semnat Aldo Cibic, ce combină marmura, arhitectura și apa, creând un reper spectaculos edificat exclusiv din piatră naturală.

Construit în colaborare cu Errebi Marmi, cu ocazia târgului Marmomac – cel mai important eveniment global pentru industria pietrei naturale din Italia, desfășurat la Verona – turnul este impresionant. Înalt de 6 metri, având o secțiune orizontală pătrată ce alternează fâșii de de marmură albă și gri, este un eseu arhitectural al zidirii prin asize, dar și o referință subtilă la frumusețile clasice din Italia.

render_2-1

O cascadă de apă și iarbă încununează partea superioară a turnului.

Aceasta este instalația creată de Aldo Cibic pentru „Architetture per l’acqua”, expoziția condusă de Vincenzo Pavan și găzduită în Teatrul Italian de piatră, un pavilion special dedicat expertizei italiene de piatră la expoziția internațională Marmomac 2018.

studi-torre-1

Expoziția, al cărei scop este de a crea o relație între marmură, apă și arhitectură, reprezintă un adevărat omagiu adus acestui element primar, capabil să îmbunătățească materialele din piatră, subliniind aspectele lor textuale și perceptuale.  Aldo Cibic este unul dintre cei trei arhitecți chemați să dezvolte conceptul expoziţional. Fiecare dintre invitați a primit sarcina de a proiecta un turn care, ca o piatră adevărată, devine punct de reper și se conectează la apă. În proiectarea turnului său, Cibic pornește de la o structură vitală, un spațiu legat de om și natură. O mantie ierboasă acoperă partea superioară a turnului, iarbă ce survine dintr-o fereastră mică, iar apa curge în iazul de la bază, în forma unei cascade. O sculptură care evocă figura unui om ce admiră spectacolul sugerează scara, dar și emoția lucrării.

studi-torre-2

Marmure albe și gri sunt alternate pe suprafața turnului într-un dinamism complet nou.„Lucrarea reprezintă o estetică a vitalității, în care este injectată arhitectura, sunt convocate elemente naturale ce o apropie tocmai de dimensiunea umană. Așa ne-am imaginat turnul nostru fericit ”, afirmă Aldo Cibic. Echipat cu un cadru metalic pentru susținerea plăcilor de piatră, turnurile au o înălțime de 6 m și au un plan pătrat de 3 x 3 m. Trei dintre laturi au fost proiectate de către arhitecți, în timp ce partea orientată spre sol este rezervată elementelor grafice descriptive și display-ului unui interviu video cu autorul.

studi-torre-3

Proiectul este realizat de Cibicworkshop – Aldo Cibic și Chuck Felton. Vincenzo Latina și A.c.M.e. este studioul ce participă, de asemenea, la expoziția „Architetture per l’acqua”, autori ce au creat celelalte două turnuri expuse, în colaborare cu firmele Grassi Pietre și Nikolaus Bagnara. Toți partenerii specializați în prelucrarea pietrei naturale au adaptat know-how-ul productiv pentru a da formă materială experimentelor designerilor, creând expresii și limbaje noi din marmură, granit și piatră.

 

Aldo Cibic Născut la Schio (Vicenza) în 1955, a abordat lumea designului ca autodidact.În 1977, l-a întâlnit pe Ettore Sottsass în Milano. A devenit partener al Sottsass Associati și în 1981 a fost unul dintre fondatorii Memphis. Cibic adoptă metoda „experimentării ca praxis”. La sfârșitul anilor ’80, a fondat Studio Cibic, iar în 1991 a lansat Standard, prima sa colecție auto-produsă. În acele zile a început, de asemenea, să desfășoare activități de cercetare cu școlile de design și arhitectură, dând astfel viață conceptului de design al serviciilor.Proiecte precum The Solid Side (1995) și New Stories New Design (2002) încurajează o relație dinamică între om și spațiu și propun un mod original de proiectare a locurilor cu referire la interacțiunile sociale. Cu aceeași vocație, Microrealities (2004) și Rethinking Happiness (2010) – ambele prezentate la Bienala de Arhitectură de la Veneția – au inventat povestiri care vizează creșterea șanselor de împărtășire a realității în viețile noastre colective. În 2010, a înființat Cibic Workshop, un centru de cercetare multidisciplinar, care se concentrează în continuare pe dezvoltarea proiectelor alternative și durabile în vederea consolidării teritoriului habitatului uman și definirea unei noi conștientizări a spațiului public. Aldo Cibic predă la Școala Politehnică din Milano, IUAV (Universitatea de Arhitectură) din Veneția și Academia Domus. Este profesor onorific la Universitatea Tongji din Shanghai.

 

Biroul de presă Aldo Cibic: Gaia Bregni – gaia@nemomonti.com – T + 39 02 89070279 – Via Milazzo 10 – 20121 / Milano – Italia www.nemomonti.com

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0