Hattrick Office Building Sibiu – contur muntos simbolic

Clădirea de birouri din Sibiu, dedicată unei singure companii, se adaptează volumetriei indicate în PUZ-ul abrobat în prealabil – un corp S+P+M+6 cu retrageri la etajele 1 și 6 – prin tratarea diferită a registrelor verticale. Astfel, mezaninul formează o dală orizontală cu aspect monolitic și dominată de plin, suspendată deasupra parterului liber, iar nivelurile superioare sunt înconjurate de un al doilea strat al fațadei, un mesh din aluminiu de culoare albă montat distanțat față de planul anvelopantei și secționat după un contur simbolic care reia linia de creastă a munților Făgăraș.

Etajul al șaselea aferent top-managementului este de asemenea retras și beneficiază de o terasă perimetrală de unde se pot admira atât munții, cât și țesutul urban istoric dominat de acoperișurile tradiționale.

Office building by SQMA in Sibiu , Romania

Din punct de vedere funcțional, spațiile se grupează în mod consecvent în cele două volume distincte: parterul și mezaninul sunt ocupate de funcțiuni publice, săli mari și spații de socializare: parterul – de lobby, nivelul de jos al amfiteatrului, barul, cafeteria cu bucătărie proprie, sala de fitness, iar etajul – de foaier, nivelul de sus al amfiteatrului, săli de conferințe și spații de recreere/game-room.

Golul de peste lobby-ul de intrare îl transformă într-un spațiu de înălțime dublă, mobilat minimalist și în ton cu tema montană – culorile alb și gri, ale zăpezii și versanților de piatră, se întâlnesc în același vocabular formal diagonal cu al crevasei din fațadă.

Nivelurile 1-5 sunt amenajate ca open-space dezvoltat în jurul nodului de circulație central. Două săli de ședințe poziționate diametral opus permit o oarecare separare vizuală între cele două jumătăți ale planului, precum și accesarea acestora din ambele direcții. Intimitatea este sporită prin acest gest arhitectural, deoarece perspectivele lungi din open-space sunt întrerupte de volumele sălilor care definesc pe fiecare nivel două enclave separate, mai favorabile lucrului decât spațiile vaste și nestructurate.

5

Etajul 1 unde se află și recepția nivelurilor 1-5 are acces la terasa perimetrală de mari dimensiuni de deasupra mezaninului, deschisă tuturor angajaților. Între fațadă și terasă, spațiul delimitat de mesh acționează ca un filtru care separă fizic, vizual și fonic ocupanții terasei de cei care lucrează la etajul 1.

Forma sculpturală a decupajului din fațadă individualizează paralelipipedul alb al etajelor superioare și se transformă într-un element distinctiv puternic, atât ziua, prin colorarea în galben a muchiei secționate, cât și noaptea când relația lumină-întuneric se inversează, iar clădirea devine un corp de iluminat urban.

În funcție de lumina zilei și unghiul de percepție, clădirea își schimbă gradul de opacitate, în timp ce ocupanții se bucură în permanență de un câmp vizual complet, foarte puțin influențat de prezența mesh-ului. Copertina vitrată a zonei de acces, disimulată în spatele volumului aparent opac al mezaninului, protejează intrarea principală, însă permite luminii naturale să pătrundă în profunzimea lobby-ului și a recepției.
Proiect: Hattrick Office; Regim de înălțime: S+P+M+5e+Er; Adresa: Str. Ștrandului Nr. 2b, Sibiu; Proiect arhitectură: Sqm Architecture; arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Adina Chiejdan, arh. George Cenan; Design interior: Sqm Architecture; arh. Adina Chiejdan, arh. Ioana Man; Structură: Sdc Proiect; ing. Dan Sofronie, ing. Ștefan Mureșan; Instalații: Csp Proiect Line; ing. Silviu Pop, ing. Csilla Jakab, ing. Cristian Pleș; Arhitectură peisajeră: Sqm Architecture; arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Adina Chiejdan, arh. George Cenan; Inginerie de fațadă: Alu Design Construction Civile; Placări ceramice (interior și sistem fațadă ventilată): Decor Floor; Antreprenor general: Geiger Transilvania; ing. Alexandru Radu, ing. Gladia Cotoc; Project management: Vitalis Consulting Bucuresti; ing. Octavian Lascu; Anul începerii și încheierii șantierului: mai 2017 / iulie 2018

Proiect publicat în noul igloo 189 / apr-mai 2019

igloo_189-shop