fbpx

He Art Museu: Artă, armonie, echilibru şi noroc

Concentrându-se asupra culturii și artelor din perioada modernă și contemporană cu o viziune internațională, HEM este dedicat expozițiilor de artă semnificative și activităților culturale diverse și deschise. Prin calitățile sale unice, HEM speră să stabilească un centru de comunicare pentru a explora valorile reale ale schimbului intercultural.

HEM este un ansamblu muzeal amplasat în noul cartier de afaceri Shunde din Foshan, provincia Guangdong din China. Un antreprenor de renume mondial dedică, într-o formă admirabilă de mecenat artistic, acest proiect orașului său natal. Instituția combină arta modernă cu patrimoniul local și istoric şi oferă comunităţii un spaţiu de întâlnire cu arta, dar şi de socializare. Situat chiar lângă parcul orașului, muzeul e parte dintr-o rețea pentru comunitate.

07

HEM, conţine semnul He (caracterul chinezesc „和” înseamnă armonios), iar Muzeul de Artă realizat de Tadao Ando Architect & Associates întruchipează dorințele fondatorului său ­ de a oferi o viață armonioasă prin schimbul de artă și cultură. Caracterul „和” are o conotație de echilibru și noroc, în special în zona Canton. Astfel, „armonia” este tema majoră a proiectul clădirii. De la arhitectura generală la măiestria detaliilor, o varietate de cercuri creează un nou centru cultural care integrează cultura cantoneză.

 

Forma geometrică este îmbogăţită cu noi sensuri spaţiale şi prin integrarea subtilă a contextului regional. Elementele majore, cosmologice şi simbolice sunt cercul şi pătratul. Spațiul clădirii e definit de o creştere concentrică, o undă: de sus în jos, cu suprapunerea a patru cercuri majore. Expoziții și educație, instalațiile contemporane sunt toate gândite într-un aranjament spaţial flexibil. Contrastul dintre cercul major, în creştere, și spațiile de expoziție pătrate conferă caracteristica ansamblului muzeal.

13

Într-un parcurs spiralat, inundat de lumină naturală, scara cu dublu helix și curtea corespund cercurilor suprapuse. Un iaz funcționează ca atractor, dar și ca dispozitiv de răcire în timpul verii, reflectând clădirea şi formulând iluzia cum că, de la bază, clădirea se ridică până la cer.

„Sper că HEM va deveni un nou reper cultural în regiunea Canton, în același timp, un punct de întâlnire și un spațiu armonios pentru toți” – Tadao Ando.

***

Proiect: HEM –­ He Art Museum; Program: muzeu de artă privat – organizaţie nonprofit de familie; Amplasament: Shunde, districtul Foshan, provincia Guangdong, China; Arhitectură: Tadao Ando Architect & Associates; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0