fbpx

Heiligenkreuz

Nu cred că pe Golgota era loc pentru romantism. Erau fără îndoială mai mult decît trei cruci, iar locul trebuie să fi fost scăldat în miasme și scursori dintre cele mai puțin romantice. Noțiunea însăși de romantism nu cred să fi existat, lucrurile erau cum erau. Povestea Golgotei însă, peste veacuri, trebuia prezentată într-un mod care să și atragă, nu doar să îngrozească. Drumul Crucii a devenit temă de studiu pentru artişti și cler. Au rezultat minuni estetice fascinante, chiar dacă fără legatură cu realitatea vremii. Suferințele lui Isus se găsesc presărate cu sfinți, flori, îngeraşi – tehnică de marketing și packaging am spune noi astăzi. Ca și grăsimile din alimentele industriale, pe care le consumăm deşi știm că induc suferinţa și boala, chinurile Fiului au devenit accesorii, le acceptăm pentru că sunt frumos ambalate. Plăcerea consumului.

Unul dintre cele mai minunat romantice drumuri spre Cruce este cel de la Heiligenkreuz (sic!), lângă Viena. Mânăstirea cisterciană a fost fondată la început de secol XII de către Sfîntul Leopold « cel pios », patron al Austriei. Clădire romanică sobră, demnă, sfidată de o mai nouă capelă ce adăposteşte un fragment al Crucii, bucată de lemn adusă de Cruciați nimeni nu știe exact de unde. Locul, asezat pe coline, amintea (vag) Golgota. Inițial au fost instalate acolo trei cruci. Ulterior, la început de secol XVIII, în plină perioadă barocă, drumul a luat amploare. Cele paisprezece episoade ale traseului semi-divin alternează cu statuile principalilor protagoniști, începînd cu Moise și pînă la sfinții protectori ai Austriei. Sunt prezenți Ioachim și Ana, Iosif, Ioan Botezătorul și mulţi alții. La Heiligenkreuz povestea lui Isus este prezentă în trei dimensiuni și mărime naturală.

Frunzele ruginii de toamnă adaugă romantism peste barocul acesta educativ dar, în mod straniu, ansamblul nu devine indigest. La începutul de drum, între zidurile bisericii vechi, călugării cistercieni făptuiesc rugăciune de aproape o mie de ani, cea mai îndelungată rugăciune neîntreruptă din lume.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0