fbpx

Hilton Garden Inn – un hub reactivat

În centrul vechi, pe strada Doamnei, la intersecția cu Smârdan și Blănari, s-a deschis la începutul iernii un hotel care se numește Hilton Garden Inn.

Clădirea monument istoric a fost proiectată în anul 1886 de arhitectul Adolf Láng pentru Societatea de Asigurări „Națio­nala”. În 1917, supraetajarea volumului inițial, dezvoltat în parter și etaj, demonstrează fervoarea vieții economice de la începutul secolului: agenți oficiali de la Bursă, avocați, blănăria Klar Iosef & Fiu, magazinul de brânzeturi Lica, o brutărie, un magazin de perdele, trei cerealiști, croitoria Broadwey Schwartz, magazinul de cuie Costinescu, drogueria Tetu Dionisie, Warner Bros First National și alte câteva asociații și firme de transport. Clădirea a tot crescut pe verticală, menținând însă amprenta la sol și un spațiul liber de tip patio. ­­­

Proiectul de arhitectură realizat de echipa de arhitecți de la Enterprise respectă imaginea generală a clădirii de patrimoniu și accentuează cornișa existentă. În plus, consolidează planurile fațadelor, renovează elemente de arhitectură interioară și exterioară și menține curtea interioară. Intervenția recentă este onestă, iar extinderea clădirii pe înălțime se exprimă într-un limbaj contemporan.­ Cele patru niveluri adăugate clădirii inițiale par un acoperiș locuit.

hgi_02_img_0168-ed_vladpatru

Compoziția arhitecturală mizează pe suprapunere, registrele orizontale fiind atât tema morfologică a clădirii fin de siècle existente, cât și expresia volumului adăugat. Tensiunea și contrastul care se stabilesc între soclul clasic și acoperișul plan devin o imagine credibilă, elegant observată în zonă și propusă consecvent prin proiect. Tonurile majore care susțin suprapunerea sunt alb de piatră ­­în registrul renovat și gri zinc (o caracteristică nu doar a zonei) pentru partea care se decupează de pe cer. Două accese de colț, menținute în configurația originară, direcționează fluxul vizitatorilor. Intrarea în hotel se face din colțul străzilor Doamnei cu Smârdan. Acoperită în cheie de lectură originală cu un arierre vaussure care anticipează feroneria riguroasă a porților de intrare și transparența lor continuată cu cea a spațiului interior.

Odată intrat în hol, pachetul de ascensoare întâmpină privirea, iar blocul de recepție, finisat elegant și extrem de simplu, acompaniază secvența de intrare cu un asumat rol servant. Separarea ascensoarelor de scara principală este un răspuns la exigențele de partiu ale proiectului. Menținerea scării în configurația inițială oferă fluiditate spațială și frumusețe parcursului. În plus, strategia estetică de a pune în valoare scara lasă planurile verticale ale spațiului într-un ton luminos și unifică trepte, contratrepte, balustradă și mână curentă în tonuri calde de ocru.
Ferestrele franceze ale corpului existent conferă un șarm aparte ambientelor interioare. Nivelul curent distribuie spre curtea interioară 11 unități de cazare, cu suprafețe relativ echivalente, reușind să articuleze în sistem dublu tract cele trei laturi majore ale lotului (o a treia aflată pe direcția nord fiind un calcan). Există un contrast bine controlat între plin și gol, între masiv și transparent, între vechi și nou. Tot spațiul reconfigurat al hotelului are grație.

Corpurile de iluminat desenează delicat geometrii pure în ambientul alb, luminos al ansamblului.
Opțiunea pentru câteva tonuri de pământ și dominanta alburilor de piatră fac interioarele să evoce în tăcere și chiar cu demnitate, frumusețea de altădată a clădirii și a vieții zonei. Astfel este reactivată o clădire care a stat neocupată pentru nepermis de mult timp. Reușita acestui proiect ne amintește de pledoaria pentru restaurare a unei distinse doamne de origine franceză care spune că cea mai bună modalitate de a restaura o clădire este să-i dai de „lucru”.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: Geze Romania, Consola Grup, Atas Lighting, Alpro Grup, Delta Studio, Daikin.

PROIECT: Consolidare, renovare și reabilitare Hilton Garden Inn
ADRESĂ: Str. Doamnei 12, București
PROIECTANT GENERAL ȘI ARHITECTURĂ: Enterprise Architecture&Design
ȘEF PROIECT: arh. Carmen Tănase
COLABORATORI: arh. Ana Cîmpeanu, ing. Alexandru Tănase, arh. Andreea Bogdan (faza AC), arh. Loredana Salavastru (faza concept)
STRUCTURĂ: Professional Construct
INSTALAȚII: MC General Construct
ANTREPRENOR GENERAL: Consola
PROIECT MANAGEMENT ȘI DIRIGENȚIE DE ȘANTIER: Vitalis Consulting și Optim Project Management
PROIECT AMENAJARE INTERIOARĂ: Alin Dobrescu, Dovile Drumeliene
FINALIZAT: 2017

Articol apărut în igloo #182_fotografia_de_arhitectură
feb-mar 2018

hgi_01_img_0477-edit_vladpatru

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0