fbpx

Hotel Cişmigiu. Soluţii de climatizare

Simbol al Bucureştilor, pentru cei vechi şi noi, celebru prin poziţionarea de excepţie şi înfăţişarea monumentală, Hotelul Cişmigiu a primit o nouă şansă după o perioadă de existenţă tumultuoasă: lucrările mult-aşteptate de restaurare/reconstrucţie au ajuns la final, demonstrând că o investiţie privată de asemenea anvergură, direcţionată înspre recuperarea unei clădiri istorice valoroase, poate produce rezultate notabile şi în România atunci când materialele şi tehnologiile utilizate sunt de cea mai bună calitate.

Text: Réka Ţugui, Elena Saricu
Foto: Andrei Creangă, Andrei Mărgulescu

Construit în 1912 după planurile arhitectului Arghir Culina, cel căruia Bucureştii îi datorează unele dintre cele mai renumite hoteluri (Capitol, Opera, Union, Negoiu, Ambasador etc.), Hotelul Cişmigiu a fost abandonat începând cu anii ’80. Lipsa oricărei intervenţii de întreţinere, împreună cu degradările din ce în ce mai avansate au adus în cele din urmă această clădire emblematică a capitalei într-o stare de colaps. Expertiza elementelor structurale a demonstrat că singura soluţie viabilă este o intervenţie de fasadizare, prin care urmau să se păstreze şi să se restaureze doar faţadele principale, în spatele cărora să-şi facă apariţia un nou volum, respectând funcţiunile anterioare.

Proiectul de reabilitare a fostului Hotel Cişmigiu include întregul proces necesar punerii în funcţiune a actualei clădiri, de la proiectarea elementelor de susţinere a faţadelor istorice protejate până la echiparea şi amenajarea interioarelor hotelului şi ale Institutului Cervantes. Procesul adaptării structurii şi a spaţiului la reconversia funcţională şi, implicit, la implementarea unor echipamente şi instalaţii care definesc confortul contemporan, precum şi procesul restaurării faţadelor au fost de asemenea etape necesare pentru „întinerirea” clădirii şi a contextului urban în care aceasta se înscrie.

Golirea clădirii din spatele faţadelor a permis obţinerea unui spaţiu liber odată depăşită geometria restrictivă a pereţilor portanţi, aceasta fiind substituită de o reţea tridimensională de stâlpi şi grinzi care oferă noilor interioare flexibilitate spaţială, cerinţă a promotorului, şi, implicit, versatilitate funcţională. Astfel, a fost posibil să se implementeze în clădire funcţiuni multiple şi diverse: o parcare subterană de care clădirea nu beneficia înainte, un hotel cu 60 de apartamente, spaţii comerciale, culturale şi pentru uz administrativ.

Adaptarea la contemporaneitate a clădirilor istorice necesită de fiecare dată tehnologii speciale, care să nu altereze detaliile arhitecturale valoroase. Astfel, alegerea sistemelor de climatizare devine importantă nu doar pentru confortul spaţiului interior, ci şi pentru obţinerea unei imagini cât mai autentice. Soluţia aleasă pentru proiectul Hotel Cişmigiu a avut la bază un sistem DAIKIN VRV III răcit cu aer, care funcţionează în regim de pompă de căldură. Pentru climatizarea spaţiilor interioare au fost folosite unităţi interioare conectabile la tubulatură, iar pentru aportul de aer proaspăt s-au utilizat centrale de tratare a aerului, conectate la unităţi de condensare răcite cu aer. În total au fost furnizate 18 unităţi exterioare VRV răcite cu aer şi 144 unităţi interioare.

În fiecare spaţiu climatizat au fost instalate telecomenzi cu fir, care permit un control precis al temperaturii interioare, asigurând astfel, pe baza tehnologiei VRV, un confort deosebit pentru utilizator printr-un consum redus de energie electrică.

Având la dispoziţie spaţii reduse pentru montajul unităţilor interioare şi al celor exterioare precum şi pentru traseele conductelor frigorifice, sistemul DAIKIN-VRV se evidenţiază din nou ca o soluţie ideală pentru clădirile valoroase ale trecutului.

Articol realizat cu sprijinul DAIKIN

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0