Huta Slavia: gusturi și savori ale slovacilor din România

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Huta Slavia

Multe povești frumoase merită a fi descoperite în zona montană a Bihorului și, mai exact, în cea a Munților Șes, comuna Șinteu, unde acum 250 de ani soseau mai multe familii de slovaci. Grație urmașilor acestora putem face astăzi un popas istoric la Huta Slavia, un adevărat sat-muzeu în care putem descoperi meșteșugul și mai ales gastronomia acestei comunități de gospodari. Și iată cum masa se așterne apetisant, cu plăcintă de cartofi și pălincă din cireșe sălbatice.

Perspectiva gusturilor ne-a adus de data aceasta mai aproape de comunitatea slovacilor din Bihor, o poveste care începe cu aproximativ 250 de ani în urmă, în vremea Imperiului Austro-Ungar, când au fost aduși în zona comunei Șinteu slovaci din Munții Tatra, pricepuți la prelucrarea sticlei și a lemnului. Oameni gospodari, aceștia primesc în timp terenuri și rămân aici, cultivând cu precădere cartoful, considerat „pâinea slovacului”, cultură pe care o perfecționează devenind faimoasă prin calitatea deosebită și rețete. Urmașii slovacilor (aproximativ 2 000 de persoane) duc mai departe tradițiile meșteșugărești și gastronomice, locuind în județele Sălaj și Bihor.

Pe cei din urmă, îi descoperim grație Hutei Slavia, o adevărată comunitate pe care Miroslav Iabloncsik (consulul general onorific al Republicii Slovace în România) și familia acestuia au conturat-o și crescut-o la Șinteu, o localitate din Munții Seș, unde ideea e nu numai să ajungi, să mănânci și să pleci, ci să și zăbovești pentru a afla istoria unei comunități de gospodari care implică și înțelegerea unui mod de viață. O filă concentrată a istoriei slovacilor din Șinteu (Huta) recreată într-un adevărat sat-muzeu, unde au fost ridicate, în spirit vernacular, case emblematice ale comunității.

Astfel, în cele 22 de hectare de teren ale satului se pot descoperi, printre altele, moara pe apă unde se macină făina de secară pentru pâine, școala, o șură tradițională din lemn vechi unde se căsătoreau tinerii, casa bunicii, cea a tâmplarului, povestea spicului de secară (batoza), bucătăria tradițională sau muzeul sticlei unde există și ateliere de prelucrare și reciclare a acesteia, plus convertire în noi obiecte. Un popas de neocolit trebuie făcut la casa pălincii de cireșe sălbatice, unde se face, după rețeta tradițională, pălinca din cireșele a doi arbori venerabili.

Alături de ciorba hribovița și podleasneac-ul din cartofi, aceasta este una dintre rețetele tradiționale care se poate încerca la Huta Slavia, unde se gătește bun și ca odinioară. Ingredientele sunt și ele ale locului: legume și fructe din familie și de la localnici, păstrăv din lacul propriu sau carne provenită de la crescătoria locală de porci. Revenind la acest important și esențial ingredient care a fost și este cartoful pentru slovaci, merită menționată și „Sărbătoarea Cartofului”, un eveniment anual care prilejuiește o bună ocazie de a savura plăcinta cu cartofi. O altă parte frumoasă a poveștii aflate în desfășurare la Huta Slavia este că întreaga comunitate de slovaci este implicată într-un fel sau altul în ducerea mai departe a obiceiurilor și tradițiilor înaintașilor.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0