fbpx

Igloo 112: Despre prezent, cu gândul la trecut

Problema (re)utilizării fondului construit nu mai este demult una nouă pentru Europa, însă, sub imperativele unei dezvoltări sustenabile şi coerente, a devenit o preocupare globală, generând manifestări din ce în ce mai spectaculoase. Proiectele pe care vi le prezentăm în acest număr stau mărturie pentru modul în care, prin gesturi arhitecturale creative, structuri abandonate, depăşite tehnic sau estetic, au primit o nouă viaţă, caracterizată adesea de multidisciplinaritate. Printre ele se regăsesc un vechi şi degradat teatru de operetă din Paris, transformat de Manuelle Gautrand într-un ultramodern centru pentru cultura digitală şi un parc din Shanghai, realizat de biroul Logon pe structura unei foste centrale electrice.

În aceeaşi linie se înscrie şi proiectul de spaţii publice: Moerenuma Park din Sapporo, Japonia, este un exemplu de renaştere a oraşului post-industrial sub forma unui loc total antitetic logicii producţiei, destinat jocului, mişcării libere şi contemplării.

Din România, igloo 112 vă prezintă cea mai recentă lucrare finalizată semnată DSBA – clădirea de birouri Unirii Factory, o locuinţă individuală proiectată de tânărul birou 3T, cu standarde ridicate de confort şi restaurarea Turnului Croitorilor din Cluj, semnată de biroul AAU.

Igloo 112: Despre prezent, cu gândul la trecut

Din sumar:

Unirii Factory

În înşiruirea agreabilă prin monotonie de garduri, plantaţii şi faţade neutre, privirea îţi e captată pe loc de o clădire stranie, agitată, care aminteşte de Centrul Pompidou. Durează câteva secunde până când privitorul conchide că nu este vorba de un şantier, nici de o parcare supraetajată, ci de o clădire de birouri complet finisată care îşi exprimă cu nonşalanţă personalitatea. Ceea ce părea a fi o ţeavă de gaz circulând de-a lungul gardului urcă vertical pe faţadă şi se transformă în balustrada etajului întâi, apoi în balustrada balconului de la etajul al treilea. Balconul îngust, de proporţia unei pasarele industriale, proiectat în consolă, este susţinut de profile metalice alese parcă la întâmplare şi de contravântuiri asimetrice.

Cluj. Turnul Croitorilor

Dintre toate construcţiile fortificaţiei medievale a Clujului, Turnul Croitorilor este cel mai semnificativ obiectiv ce a supravieţuit demolărilor din secolul al XIX-lea. Cu o istorie tumultuoasă, suferind nenumărate refaceri în urma unor distrugeri sau nevoi de adaptare, monumentul a ajuns la începutul noului mileniu într-o stare avansată de degradare. În anul 2005, s-a hotărât restaurarea monumentului şi schimbarea funcţiunii sale în ceea ce numim astăzi „Centru de Cultură Urbană”.

Paris. La Gaîté Lyrique

Inaugurat în 1862, teatrul Gaîté Lyrique a găzduit piesele lui Offenbach, aniversarea lui Victor Hugo şi celebrele Ballets Russes ale lui Diaghilev, devenind unul dintre reperele culturale ale Parisului. Proiectul de reconversie a clădirii într-un centru multimedia este organizat conform principiului „cutie în cutie”, conferind spaţiilor pe de o parte izolarea acustică necesară funcţiunii (impusă şi de amplasarea într-o zonă cu destul de multe locuinţe), iar pe de altă parte deschiderea dorită pentru o diversitate mare de evenimente şi acţiuni. În centrul clădirii de 10 000 mp sunt amplasate spaţiile de spectacole, înconjurate de izolaţii puternice şi de aceea imobile.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0