fbpx

Igloo 118: Betonul – noi expresii

Adesea stigmatizat pentru „răceala” pe care o degajă, dar şi apreciat pentru capacitatea de esenţializare şi pentru onestitatea discursului vizual pe care îl construieşte, betonul rămâne un material modern, maleabil, provocator. Am ales pentru dosarul acestui număr trei proiecte realizate în Europa care ne arată că betonul încă este o resursă importantă – deşi aparent banalizată – a arhitecturii contemporane: noul Muzeu Can Framis din Barcelona – recuperarea unor structuri dintr-o veche fabrică de textile, clădirea de birouri a companiei Vodafone deschisă în Porto, cu un volum surprinzător, şi Villa 1 – o locuinţă-sculptură construită într-o pădure din Olanda.

În numărul de octombrie veţi putea şi citi despre unul dintre cele mai importante proiecte publice desfăşurate în ultimii ani în România: Arena Naţională. Publicat pentru prima oară într-o revistă de arhitectură, proiectul este descris în amănunt şi ilustrat printr-o suită de fotografii de excepţie. Tot din ţară v-am pregătit Ansamblul de locuinţe Rovere, al cărui concept inovator combină arhitectura îndrăzneaţă a exteriorului cu interioare cu o amenajare de înaltă calitate şi Atelierul de locuit, o casă marca Republic of Architects, influenţată de preferinţa beneficiarilor pentru creaţia lui Hundertwasser.

Rubrica patrimoniu prezintă de această dată două proiecte care, deşi sunt diferite ca anvergură, ne oferă adevărate lecţii despre importanţa moştenirii culturale a trecutului: restaurarea Palatului Voievodal din Turda, coordonată de arhitectul Virgiliu Polizu şi proiectul Case uitate din Mărginimea Sibiului iniţiat de Daniela Coman.

În ceea ce priveşte arhitectura de pe meleaguri străine veţi putea găsi în paginile revistei două proiecte ale arhitecţilor-vedetă din vremurile noastre: Riverside Museum of Transport, realizat de Zaha Hadid şi Cite de l’Ocean et du Surf – Biarritz, semnat de Steven Holl.

Nu lipsesc nici uneltirile cultural-artistice Oogli, care vă aduc şi în această lună mixul inedit de muzică: Interviu cu Mc Bean – Subcarpaţi, artă: La est de Eden. Realitatea din spatele fotorealismului, film: Crulic – The path to beyond, teatru: Undercloud IV şi dans: Pasărea de foc.

Igloo 118: Betonul – noi expresii

Din Sumar:

Arena Naţională

Un stadion de talie internaţională cu 55 000 locuri construit în mijlocul unei capitale aglomerate este pentru orice proiectant o oportunitate greu de egalat, la care se adaugă o serie inepuizabilă de provocări profesionale care pot fi soluţionate numai de o echipă complexă formată din specialişti din toate domeniile tehnice. Prezenţa în oraş a stadionului implică un număr mare de avantaje pentru suporteri şi un set echivalent de probe de profesionalism pentru proiectanţi. Proiectul a fost demarat de autorii Commerzbank Arena Frankfurt – inaugurată în 2005 – preluând multe dintre sistemele şi soluţiile spaţiale ale acesteia. Transformarea proiectului pentru a se adapta la situaţia particulară a Bucureştiului şi a anului 2011 a însemnat pentru echipa de proiectare în primul rând şansa de a regândi designul arhitectural.

Igloo 118: Betonul – noi expresii

Ansamblu de locuinţe Rovere

Complexul de locuinţe Rovere Exclusive Concept ocupă o suprafaţă totală construită de 15 500 mp, fiind format din două volume identice, cu un regim de înălţime de P+3. Acestea sunt separate de un spaţiu de socializare, dominat de prezenţa unei generoase piscine în aer liber. De la distanţă, acestea se remarcă prin aspectul ludic şi totuşi elegant al faţadelor, ce se definesc ca un joc controlat de încadraturi rectangulare, finisate în alb şi tonuri de cafeniu şi bej. Acest joc îşi atinge punctul culminant pe laturile adiacente zonei de socializare, unde cele două clădiri creează iluzia a două piese de puzzle care au fost separate. Astfel, se stabileşte un dialog în care zonele pline de pe o faţadă corespund golurilor de pe cealaltă, impresia generală fiind una de dinamism şi, în acelaşi timp, de simetrie.

Igloo 118: Betonul – noi expresii

Eye Candy Sugar Beach Toronto

Nu trebuie să fii psiholog de meserie ca să citeşti pe faţa urbanului care dă peste un colţ de plajă expresia unui copil în prăvălia de dulciuri: cuta dintre sprâncene dintr-odată netedă, ochii măriţi, gura-ntredeschisă, precum şi ezitarea care arată că nu ştie încotro s-o apuce mai întâi din dorinţa de a cuprinde totul dintr-o dată. La marginea lacului Ontario, Sugar Beach trasează o paralelă precisă între tentaţia glucozei şi cea a combinaţiei de nisip şi apă. Revitalizarea frontului industrial al oraşului Toronto către lacul Ontario constituie unul dintre cele mai ample proiecte de conversie urbană din America de Nord şi una dintre cele mai mari zone de interfaţă cu apa care au trecut prin astfel de schimbări la nivel mondial. Sugar Beach se află printre primele proiecte implementate, cu scopul de a transforma o parcare din East Bayfront (o zonă centrală) într-un spaţiu public.

Igloo 118: Betonul – noi expresii

Muzeul Can Framis Barcelona

Aflată aproape de celebrul bulevard El Diagonal, fosta fabrică de textile Framis şi-a pierdut treptat din suprafaţă, iar clădirile s-au deteriorat considerabil: în momentul în care a fost preluată de fundaţia privată Vila Casas mai rămăseseră doar două clădiri de producţie şi un coş de fum. ţinând cont de valoarea intrinsecă a sitului – parte a unei zone care înainte de implementarea planului Cerda a servit ca teren agricol – şi de calitatea modestă a arhitecturii construcţiilor încă în picioare, arhitecţii au decis să intervină într-o cheie contemporană, prin diminuarea „găurilor” existente şi crearea unui spaţiu public dinamic, o extensie a muzeului de artă contemporană catalană, dar şi o oază de linişte în agitaţia noului cartier. Astfel, o construcţie nouă din beton aparent leagă în prezent cele două volume vechi din carămidă, definind o curte interioară pavată cu pietre recuperate din fosta fabrică, cu copaci şi iederă, „marcată” ca un spaţiu diferit în traseul urban şi prin diferenţa semnificativă de nivel – un metru şi jumătate – faţă de stradă.

Igloo 118: Betonul – noi expresii

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0