fbpx

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Cum decembrie este luna sărbătorilor şi a bucuriei, v-am pregătit un număr dublu pe care să-l puteţi răsfoi în voie şi cu plăcere până la începutul anului viitor.

Şi pentru că sfârşitul de an înseamnă pentru fiecare şi un moment al rememorărilor şi al bilanţului de peste an, prelungim momentul nostru aniversar cu un editorial despre reperele dezvoltării igloo în cei 10 ani de existenţă şi cu un sumar al evenimentului aniversar.

Ne aducem aminte şi cinstim memoria marelui regizor, scenograf şi arhitect Liviu Ciulei prin intermediul textului şi fotografiilor din arhiva personală a arhitectului Octavian Neculai.

Tot de la fotografiile din arhive personale şi din amintiri, s-a născut şi proiectul Braşov: Oraşul Memorabil. Proiect în care au fost implicaţi, deopotrivă, arhitecţi şi locuitori ai oraşului Braşov şi concretizat cu un album „Oraşul Memorabil – Braşov”, o carte-documentar care spune poveşti despre oamenii surprinşi în fotografii sau despre locurile din imagini. Intervenţia de restaurare a Bastionului Postăvarilor din acelaşi oraş stabileşte, de asemenea, un dialog puternic între nou şi vechi.

Preocuparea pentru un spaţiu prietenos şi confortabil poate influenţa nu doar starea de bine a celui care îl tranzitează, dar poate chiar influenţa în mod decisiv procesul de vindecare. Am ales pentru dosarul acestui număr să prezentăm trei centre de sănătate, care explorează noi modalităţi de a crea spaţii adecvate atât corpului, cât şi minţii.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Din sumar:

Imobil de locuinţe str. Icoanei

O parcelă mică, însă minunat dublu-orientată către scuarul Bisericii Anglicane şi Grădina Icoanei. O clădire existentă, emblematică pentru începutul secolului trecut, cu faţadele simple, decorate cu frumoase detalii neoromâneşti. Tema de proiectare: imobil de locuinţe. Ce este etic să faci, ca arhitect, într-un asemenea caz? Dimensiunile parcelei impun realizarea variantei cu un singur apartament pe nivel. Înălţimea de P+5 ar transforma volumul într-o „lamă”, un zid agresiv ridicat la marginea scuarului. Cum se poate îmblânzi, ca impact urbanistic, această clădire? Soluţia adoptată de arhitecţi este una cu tradiţie în arhitectura românească interbelică. Retrageri succesive faţă de ambele faţade de pe colţ, deconstruirea volumului prin schimbarea materialelor şi a culorilor, sublinierea liniilor orizontale, calme, ale balcoanelor şi cornişelor, totul cu respectarea reverenţioasă a ritmului plin-gol dictat de clădirea existentă P+1, a cărei faţadă a fost păstrată şi restaurată cu atenţie şi gust.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Bastionul Postăvarilor, Braşov

Veştile bune din partea Braşovului s-au perindat în ultima vreme: nu numai concursuri pentru puncte strategice ale oraşului, cu soluţii bine ancorate în context şi promisiuni de realizare într-un timp scurt, dezbateri şi expoziţii de recuperare a memoriei urbane, ci şi proiecte realizate care demonstrează o înţelegere a importanţei patrimoniului şi a integrării lui într-un mod contemporan în dinamica oraşului. După restaurarea Sediului Bisericii Evanghelice şi Muzeul Civilizaţiei Urbane, prezentăm în acest număr intervenţia inovativă a celor de la Point4, ce stabileşte un dialog puternic şi elocvent între nou şi vechi.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Felinarul

Câştigător al secţiunii „Conservarea şi reabilitarea patrimoniului cultural construit” din cadrul ediţiei 2010 a premiilor OAR filiala teritorială Sibiu-Vâlcea, proiectul de restaurare al casei cu numărul 8 de pe strada Felinarului din Sibiu, semnat de arhitectul Lucian Alexandru Găvozdea, demonstrează în primul rând că la baza unor rezultate de excepţie stă o bună colaborare dintre arhitect şi beneficiar.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Dosar: Centre de sănătate

Maggie’s Centre, Gartnavel

Întocmai unei eclipse solare, o dată într-o perioadă îndelungată, şi-atâta vreme cât nu cunoşti astronomie sau PR – complet neaşteptat, amatorul de arhitectură contemporană suprinde câte un gest insolit, de mare fineţe, o ipostază nouă sau demult uitată a unei stele ce părea a-şi fi depăşit de mult vârsta sentimentală. Iar dacă soarele în eclipsă, dezbrăcat de monumentalitate, oferă un excelent spectacol de nuanţă, nici OMA nu se face de ruşine construind un pavilion mic, modest şi de o frumuseţe rară.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Circle Hospital, Bath

Pus pentru prima dată faţă în faţă cu un proiect de spital, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume a optat pentru un compromis între viziunea sa grandioasă şi elegantă şi nevoia, specifică acestui tip de program, de a exprima atât încredere şi deschidere, cât şi un mediu cald, dedicat valorilor umane. Rezultatul a stârnit reacţii diverse, fiind chiar comparat cu un hotel de cinci stele, însă chiar şi cei mai cinici au fost nevoiţi să recunoască faptul că proiectul răspunde întocmai dorinţei clientului, de a conferi instituţiei medicale o (mult)dorită notă de ospitalitate.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Centru de reabilitare „Groot Klimmendaal”

Undeva în estul Olandei, într-o pădure deasă, privirea atentă poate descoperi o construcţie suprinzătoare nu prin contrastul cu scenografia existentă, ci tocmai prin asemănarea cu aceasta. Este un centru de reabilitare ce transformă mediul – atât cel natural, cât şi cel antropic şi, mai ales, dialogul dintre ele – într-un mijloc activ de re-creare a stărilor pozitive. Proiectul nu se autodeclară vizual drept „clinică” sau orice altă clădire specializată, ci trece mai degrabă neobservat, ca şi cum ar fi existat dintotdeauna aici, printre copacii şi pământul ce o înconjoară.

igloo 120-121: Sărbători cu bine!

Puteţi comanda numărul igloo 120-121 aici.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0