Igloo #129 – Arhitectura inspirată de joc
Chiar dacă oficial a venit toamna, încercăm să prelungim spiritul de vacanţă şi vă propunem un număr de septembrie vesel şi colorat, de la albastrul mării din Creta la curcubeul grădiniţelor pe care le-am selectat pentru dosarul de arhitectură.
Cele patru proiecte de spaţii educaţionale, fără a neglija dimensiunea funcţională, reuşesc să creeze un univers prietenos pentru copii, în care joaca şi orele de predare se îmbină perfect. Grădiniţa Fuji din Tokio (Tezuka Architects) traduce modelul de educaţie Montessori pentru preşcolari într-un spaţiu mai mult foarte coerent şi original, iar grădiniţa 8Units din Almeria (Losdeldesierto) pare să fi îmbinat cele mai bune ingrediente pentru a-i împăca deopotrivă pe cei mici şi pe cei mari.
Dacă imaginea exterioară a grădiniţei Jardines de Malaga din Barcelona (Battle i Roig Arquitectes) nu lasă să se întrevadă funcţiunea clădirii, aspectul său fiind unul închis, protector, coridoarele, pardoselile colorate şi culorile vesele şi tari din interior definesc o atmosferă propice pentru învăţământ şi joacă, arhitectura clădirii transformând-o într-o adevărată fortăreaţă dedicată educaţiei şi jocului.
Cel de-al patrulea proiect reprezintă un complex de grădiniţe din Tromso (70N Arkitektur), construit în urma unui concurs realizat de primăria oraşului prin care dorea să garanteze accesul tuturor copiilor la educaţia preşcolară. Cele şase grădiniţe care fac parte din acest complex reprezintă o încercare de a valorifica universul imaginar al copiilor, încurajându-i constant să se joace.
Swan Office&Technology Park, ”Proiectul Verde” al anului 2011, deschide secţiunea dedicată arhitecturii româneşti – un exemplu de arhitectură inteligentă, responsabilă în mod real faţă de mediu şi faţă de utilizatorii ei. Villa Achilleas, coperta acestui număr, ne poartă în peisajul muntos şi arid al Cretei unde descoperim o locuinţă frumoasă prin naturaleţe, construită într-un stil tradiţional vernacular, cu spaţii exterioare de o bogăţie debordantă. Proiectul este cu atât mai interesant cu cât întreaga echipă, beneficiar, arhitecţi şi constructori sunt români.
Revenim în Bucureşti, dar rămânem în sfera locuirii – casa de pe strada Bucegi realizată de Graphic Studio a fost nominalizată la Anuala de Arhitectură Bucureşti 2012 pentru eleganţa şi modernitatea discursului arhitectural.
La rubrica de design găsiţi lămpile de hârtie reciclată realizate de Atelier A4, prezentate în colaborare cu Designist.ro, dar şi proiectele câştigătoare în cadrul concursului Trieste Contemporanea, unde Cătălin Nicolae Ursoiu a primit premiul Fondazione BEBA din Veneţia.
Oogli aduce în atenţie festivalul de film Anonimul şi un interviu cu Adrian Bojenoiu (filosof) şi Alexandru Niculescu (artist vizual), iniţiatorii centrului de artă şi cultură contemporană Club Electroputere, realizat chiar înainte de a porni într-un tur artistic al ţării.
În plus, scanând codul de pe coperta acestui număr veţi putea răsfoi în avans paginile unui nou album igloobest pe care îl pregătim pentru începutul lunii octombrie – Restaurante din România.
Revista se găseşte la chioşcurile de presă şi în librării şi poate fi comandată direct aici.