Igloo #175: ca_ba_re
Privind cu interes către zona HoReCa, am decis să ne oprim în conținutul acestui număr la cafenele, baruri și restaurante – de aici sintagma ca_ba_re. Asta nu înseamnă că hotelurile și spațiile comerciale sunt mai puțin interesante, ci doar că, în acest început de iarnă, ne-a convins arhitectural abundența și vibrația spațiilor de alimentație. Am privit în colțuri îndepărtate ale lumii: China, Mexic, Spania și Italia, dar și la Cluj sau în prea-heteroclitul București. Dorim să anticipăm frumusețea Sărbătorilor cu câteva argumente în favoarea unor spații remarcabile care așteaptă să fie descoperite, imaginându-ne că timpul flâneur este un semn caracteristic al lunii decembrie și al primelor zile din ianuarie. Ne-am întrebat, în egală măsură, care sunt spațiile din oraș ce au calitatea să te determine să te oprești, să îți schimbi ritmul, să stai pur și simplu. Am căutat să înțelegem cum poate fi activat un loc public urban prin intermediul mașinilor-bar al mâncării sau spațiilor efemere destinate socializării. Am fost interesați să descoperim care sunt punctele tari ale ambientul interior al unui spațiu de cafenea, bar sau restaurant și sperăm că alegerile igloo vor fi utile în construirea stării de „vacanță de iarnă”, dar mai ales a savurării lecturii.
Din sumar:
Proiectul de restaurare a Muzeului de artă Populară „Prof. dr. Nicolae Minovici”
Trecutul și prezentul se întâlnesc într-o manieră armonioasă în imobilul din strada Visarion, dintr-o perspectivă care onorează istoria țesutului urban, inserând elemente recognoscibile vizitatorului contemporan.
Spațiului restaurantului Hanul Drumețului a fost recent remodelat interior. Proprietarii au decis un design upgrade de imagine, realizat de echipa dooi studio, care dezvăluie un proiect de arhitectură de interior elegant și cu evidente calități de ambient haptic.
Proiectul de amenajare a noului restaurant „Mozzafiato” din calea Floreasca ce poartă semnătura arhitecților de la Prographic Architecture Studio îmbină eleganța cu convivialitatea, oferindu-i personalitate spațiului interior.
Spiritul arhitectonic al Greciei și insulelor sale însorite are propria materializare în restaurantul grecesc Kuzina, amenajat de Corvin Cristian Studio.
În paginile de dosar propunem un fel de cabaret arhitectural ale cărui surse, devenite exemple comentate, vin din toate colțurile lumii: Spania, Italia, Mexic și China.
Nu există probabil localnic sau trecător prin Clujul ultimilor ani care să nu fi stat la un pahar de vin sau o cafea într-unul dintre restaurantele, cafenelele sau barurile amenajate de Cosmin Todor. Am ales să prezentăm în rubrica de design trei dintre amenajările realizate în 2016 alături de echipa sa, Todor Studio: cafeneaua Meron, bistroul Bujole și restaurantul Chios.
Noul număr este finanțat de Ordinul Arhitecților din România și poate fi comandat online direct de pe site-ul igloo.ro la prețul special de 7 lei.
Revista poate fi comandată aici: https://www.igloo.ro/produs/igloo-habitat-arhitectura-175-dec-16-ian-17/