fbpx

igloo #205 de iarnă: locuințe sociale vieneze și rubrici noi

Suntem în continuare (poate că n-ați uitat) o revistă „albă despre spații” și tocmai de-aia din când în când ne abatem cromatic. Uite-așa a ieșit coperta asta intensă și luminoasă, desprinsă dintr-un proiect de locuințe sociale vieneze („Wohnen Mit Scharf!”) – asta e și tema de Dosar a numărului de iarnă igloo #205: cum a reușit Viena, de mai bine de-un secol deja, să sporească calitatea vieții urbane prin proiecte extrem de diverse de locuire socială și să ajungă, astfel, unul dintre cele mai locuibile orașe din lume.

Și noi la igloo, în 20 de ani existență, de schimbare, de creștere, de gândire și răzgândire, am început să cercetăm noi lentile prin care să privim și să înțelegem lumea. Și ne propunem, o dată-n plus, să dezbatem, în edițiile noastre viitoare, problematici complexe pe care prea multul arhitecturii de azi le generează. Să aducem în lumină demersuri și oameni care își pun nu doar problema părții finale a actului de a construi, ci și a efectelor colaterale pe care inevitabil le produce. Doar așa putem rămâne relevanți într-o lume care se schimbă într-un ritm ce depășește orice capacitate de analiză și predicție.

OFERTĂ DE LANSARE

UPDATE: Câștigătoarea setului de noptiere Altmod x Ghica Popa este Andreea Angheluș din Călimănești, Vâlcea. Felicitări și mulțumim tuturor celor care ne citesc!

Și pentru că ne îmbie vacanța, pentru că tocmai am împlinit 20 de ani și vrem să îndulcim un pic finalul încă unui an greu pentru toată lumea, numărul ăsta aduce felurite surprize și cadouri de la prieteni pentru prieteni.

  • comanzi igloo #205 până în 2 ianuarie 2022 și poți câștiga un set de 2 noptiere de colecție, semnate ALTMOD X GHICA POPA (câștigi, nu câștigi, ai și 10% reducere la mobilierul lor cu codul igloo)
  • UPDATE: Cele 15 pachete de cafea s-au dat deja! Primele 15 comenzi vin însoțite de câte un pachet de 200 g de cafea artizanală proaspăt prăjită de la Frez
  • ai transport gratuit (tot până în 2 ianuarie)

[button color=”white” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/igloo-205-decembrie2021-ianuarie2021/”]comandă noul igloo[/button]

5home_igloo_205_02

Instagram_igloo 205-mic
§

Iată ce am pregătit în noul număr care vine și cu rubrici proaspete.

  • DOSARUL ăsta poate că nu e așa de sclipitor la înfățișare, dar tema e densă și cu mare relevanță pentru ce înseamnă dezvoltare urbană azi: studiem programul de locuințe sociale din regiunea Vienei, cu proiecte gândite în primul rând pentru oameni și care ilustrează reușita unei bune colaborări între municipalitate și arhitectură – dovadă că o locuire accesibilă, sustenabilă și confortabilă e un ideal urban realizabil. Am selectat și am prezentat proiecte care încurajează participarea comunității, care creează spații armonioase, cu funcții diverse ce răspund exact nevoilor celor ce le locuiesc, proiecte care recuperează și reintegrează în orașul viu structuri uitate, proiecte care creează noi tipologii de locuire.

L_spreads_igloo20515

L_spreads_igloo20517

  • PROIECTELE ROMÂNEȘTI documentează câteva intervenții contemporane remarcabile, în programe arhitecturale variate: U Center (Chapman Taylor), Casa M de Fabrica de Arhitectură, Antinorma de Phenomena Laboratory, Casa Lea de Bogdan Ciocodeică, Hotel Qosmo, Brașov. Nu lipsește nici grija pentru restaurare: Casa Dianu din Craiova, devenit Muzeu al Cărții și Exilului Românesc.

L_spreads_igloo2059

L_spreads_igloo20510

L_spreads_igloo20511

L_spreads_igloo20512

L_spreads_igloo20513

L_spreads_igloo20514

  • Deschidem două rubrici noi: FEMEI ÎN ARHITECTURĂ, care debutează cu un interviu generos cu Eliza Yokina; iar EXTRA MUROS propune o selecție de arhitecți prolifici care profesează în afara țării. Discutăm aici cu VATRAA (Anamaria Pircu și Bogdan Rusu), într-un interviu bazat pe filosofia și principiile biroului.

L_spreads_igloo2052

L_spreads_igloo2053

L_spreads_igloo2058

  • CITY PLUS aduce în discuție spațiul public din Austria, cu o selecție spectaculoasă de echipamente și design urban.

L_spreads_igloo2054

  • Fragmente relevante din actualitatea cultural-arhitecturală sunt prezente la AGENDĂ: o cronică la lucrările de cercetare doctorală despre oraș a Cătălinei și a lui Mihai, publicate post-mortem; arhitecții Poster au oferit un interviu exclusiv, povestind despre experiența curatorială de la Bienala de Arhitectură de la Veneția; traseul cultural continuă cu o revizitare a teatrelelor realizate de Fellner și Helmer în România, apoi ne oprim o clipă la Cinema Le Grand Palais de Antonio Virga Architecte, un monolit luminos ce ilustrează dihotomia vechi-nou.

L_spreads_igloo205

  • La PROIECTE INTERNAȚIONALE prezentăm două clădiri remarcabile, cu o arhitectură subtilă și sensibilă: Cusanus Academy Renovation de MoDusArchitects și Wunderkammer Bressanone Music School / Carlana Mezzalira Pentimalli.

L_spreads_igloo2056

L_spreads_igloo2057

  • Revista se încheie, ca de obicei, cu cea mai îmbietoare rubrică, #DEGUSTBUN, acum sub semnul unor delikatessen de neuitat: gusturi la Soro Lume, povești sculptate în metal de la Utopic, altfel de arome rurale la Albastru și Origini, „Metabucătăria” și experiența materiei, călătorii în depărtările africane sub umbrela lui ubuntu.

L_spreads_igloo20518

L_spreads_igloo20519

L_spreads_igloo20520

L_spreads_igloo20522

L_spreads_igloo20523

Totul, desigur, mult mai atrăgător și mai cu sens citit direct pe foaia de hârtie, la dimensiuni generoase și culori vibrante, în liniștea vacanței ce va veni. Așa că vă invităm încă o dată să vă îndreptați spre ediția printată igloo #205, că la asta ne pricepem cel mai bine. Nu uitați că transportul până în 2 ianuarie 2022 îl acoperim noi, iar prietenii de la ALTMOD X GHICA POPA vin cu cadoul 🙂

§

S U M A R

EDITORIAL de Bruno Andreșoiu
Igloo la 20 de ani. Între dileme și valori

AGENDĂ
Fire de legătură. 2 cercetări de Cătălina Ioniță și Mihai Alexandru
Migrație, granițe, Veneția și Bienala de Arhitectură – o discuție relaxată cu echipa curatorială a proiectului Fading Borders
Teatrele realizate de Fellner & Helmer
Cinema Le Grand Palais Cahors, un monolit luminos

FEMEI ÎN ARHITECTURĂ
Eliza Yokina: „Proiectele semnificative pentru mine au stat la limita dintre arhitectură și orice altceva”

CITY PLUS
Diversitate în spaţiul urban austriac:
Centrul comunitar din Großweikersdorf. Totul sub un singur acoperiş
Common Clearings. Un spațiu pentru reflecţie
Centrul de colectare a materialelor reciclabile din Schweinern
Open Bookcase. Schimb de cărţi

POLITICI URBANE
Măsurători ale spațiului public

ARHITECTURA ÎN OBIECTIV
Mihai Caranica și fotografia de arhitectură ca omagiu adus amprentei umane asupra spațiului

PROIECTE INTERNAȚIONALE
Orchestrație de structură, suprafață și lumină
Cabinetul de Curiozități deschis orașului

EXTRA MUROS
Din Londra la București și dincolo de el: VATRAA trasează noi referințe în arhitectura lumii

PROIECTE DIN ROMÂNIA
U Center Offices
Casa M – limite volatile între vechi și nou
Antinorma la înălțime
Casa Lea, o armonie pe două secole
Hotel Qosmo, Brașov
Craiova, pe la 1900

DOSAR
Locuințe sociale din regiunea Vienei:
Gleis 21. Locuire și proiectare colectivă
Locuire Co-op
„Wohnen Mit Scharf!” sau Locuirea cu de toate
Tema locuirii pentru tineri
Reinventarea tipologiei locuințelor municipale vieneze
Între parc și oraș. Quartiershaus
Schrebergardens pe înălțime: locuire colectivă în Gudrunstraße

#DEGUSTBUN
Meniul zilei: Soro lume se coace gustos într-o bucătărie la foc deschis
Utopic de București: bijuterie, frenezie și sufragerie
Albastru și Origini: o incursiune în satul contemporan
Taclale: Vechi vederi din viitor: „Metabucătăria” sau reapropierea de materie. O instalație Stardust Architects*
Digestiv: Ubuntu, spiritul comunitar al orizonturilor africane

[button color=”white” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/igloo-205-decembrie2021-ianuarie2021/”]comandă noul igloo[/button]

___
Colecția ALTMOD X GHICA POPA se distinge cromatic și geometric de la prima ochire prin combinația dintre griul calm și galbenul vibrant, la care se adaugă funcționalitatea, elementele grafice ludice și liniile contemporane. Obținem niște piese de mobilier cu adevărat unice. Detalii aici.

Câștigătorul celor două noptiere va fi extras prin random.org și anunțat aici în 3 ianuarie 2022.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0