igloo anunță câștigătorii concursului de design pentru Samsung QLED TV
După cum știți, în perioada 1-30 noiembrie, igloo a organizat un concurs de design grafic & fotografie dedicat funcției Ambient Mode a televizoarelor Samsung QLED, cu premii în valoare de 3500 Euro. Pornind de la 4 variante de background puse la dispoziție de Samsung, participanții au creat un design care să valorifice în mod creativ abilitățile „cameleonice” ale acestui nou model de televizor ce se integrează armonios în orice decor, devenind astfel un obiect estetic. Mai multe despre concurs și despre funcția Ambient Mode, aici.
Le mulțumim tuturor celor peste 100 de participanți pentru proiectele interesante trimise!
După îndelungi analize și deliberări (desfășurate în perioada 1-10 decembrie) și având în vedere calitatea și diversitatea proiectelor înscrise în concurs, echipa igloo anunță astăzi cei 3 câștigători, împreună cu 2 mențiuni speciale.
Criteriile de care am ținut cont în evaluarea proiectelor au fost: gradul de adecvare a vizualului într-un ambient; originalitatea și creativitatea conceptului propus; calitatea grafică și coerența vizualului în susținerea conceptului; potențialul de dezvoltare a vizualului într-un format animat/dinamic, în concordanță cu cerințele funcției Ambient Mode; intensitatea și emoția efectului generat.
♦ ♦ ♦
Iată lista proiectelor câștigătoare:
LOCUL 1 | 2000 Euro – Rounds de Paul Nemeti, Cluj-Napoca
Descriere proiect: „Acasă” este locul în care uiți de toate, locul unde te poți relaxa, iar asta pune în evidență și lucrarea mea. Designul presupune mai multe cercuri, care sunt create, iar apoi distruse de același mecanism. O rotație completă a aparatului marchează trecerea unui minut. (Am pregătit și un mic video care să reprezinte mișcarea mecanismului: https://vimeo.com/302075029)
Motivația juriului: Propunerea pare să măsoare timpul, însă reușește mult mai mult decât atât, devenind o buclă grafică a duratei. O altfel de clepsidră sau simplitatea cronometrării unui minut – în urme fine pe un fundal adaptabil – spațializează planul ecranului de televizor. Astfel, un plan bidimensional dobândește o a treia dimensiune și ne invită să intuim, să ne imaginăm în fiecare clipă cine și ce anume trasează cercurile concentrice. Echilibrul liniar între semn și absență, între linie trasată și linie ștearsă îmbogățește vizual ambientul, transformându-l cu o dinamică fină, discretă – o dinamică de acompaniament.
- LOCUL II | 1000 Euro – Viața lui Petty de Valentin Cadar, Cluj-Napoca
Descriere proiect: Proiectul propus de mine pentru funcția Ambient Mode de la Samsung QLED TV reprezintă viața micului „animal” pe nume Petty, desfășurată în perspectiva camerei sale. Prin activarea funcției, Petty trece în modul dinamic: citește, își consultă telefonul, merge la geam să vadă vremea, seara își aprinde veioza și chiar părăsește camera pentru diverse treburi 🙂 Este un companion vesel, inventiv și surprinzător!
Motivația juriului: Petty poate deveni cel mai bun prieten virtual al locuitorilor unei case conectate la cele mai noi tendințe ale tehnologiei contemporane. Dintr-o pată ludică de culoare poate anima cadrul transmițând un mesaj pe axa virtual-real: gesturile simple, cotidiene merită dublate de un dinamism al intențiilor și al spiritului. Așa cum Petty poate părăsi mica lui cameră pentru o vreme, e cazul ca și noi să ieșim și să trăim.
- LOCUL III | 500 Euro – On the Other Side de Ionuț Victor Velea, București
Descriere proiect: Din punct de vedere vizual putem anticipa comportamentul materialelor fizice din jurul vieții noastre de zi cu zi. Orice semnal ce contrazice așteptările noastre este imediat resimțit și stârnește o curiozitate interioară de a înțelege ce se întâmplă și ce este diferit. Tehnologia 3D poate să „înșele” dpdv vizual aceste tipare ale înțelegerii și automat să atragă într-un mod subtil interesul asupra obiectului. O imagine ce poartă textura peretelui din spate poate să treacă neobservată atât timp cât imită și comportamentul său. Am creat această imagine cu o textură de perete elastică ce încearcă să ascundă subtil prezența unui obiect în spatele ei.
Motivația juriului: Dincolo de jocul ambiguu și intens al unor senzații de graniță provocate în mod nemijlocit de lucrarea propusă – contrariere, atracție, curiozitate, ușoară neliniște, emoție –, am apreciat subtilitatea suprapunerilor de texturi și optici, sugestia tactilității într-un cadru digital, precum și potențialul aproape „cinematic” de a recrea efectul și prin alte forme/contururi. „Obiectul” din spatele peliculei rămâne misterul ce va incita perpetuu ochiul și mintea privitorului.
♦ ♦ ♦
Și pentru că lucrările primite au avut calitatea de a genera dezbateri intense între membrii juriului, am decis să acordăm și 2 mențiuni, constând în 2 abonamente la revista igloo pentru anul 2019 și 2 albume FAR. 12 Fotografi de arhitectură din România.
Mențiune I – The Fearless Abstract de Andreea Cornelia Stancu, București
Descriere proiect: Compusă după o estetică minimalistă și cu scopul de a antrena privirile și gândurile, lucrarea se poate integra în orice ambient, invitând la introspecție. Îndeosebi abstractizarea formelor sau a personajelor are acest efect. Astfel, The Fearless Abstract este o joacă în zona abstractului care dorește să capteze atenția nu prin descriptiv, ci mai ales prin senzațiile de căutare și de relaxare pe care le induce. Elementele lucrării se pot anima prin compuneri de fragmente sau perpetuum mobile.
Mențiune II – A Stingray’s Flight de Bogdan Bota, București
Descriere proiect: Figura centrală a lucrării este eleganta pisică de mare și stilul ei rarisim de a se deplasa. Mișcarea acesteia, pornind din lateral stânga, amintește de urmele lăsate în nisip (textura peretelui). În urma deplasării, se dezvăluie un cadru marin animat de ape învolburate, într-un degradé liniștitor al transparențelor. Deasupra oceanului rămân marcate ceasul, localizarea, temperatura, luna și data.