fbpx

igloo interviu: feld72. O scurtă privire în interiorul sistemului vienez al locuinţelor sociale

Viena, un oraș viu și dinamic, are un statut special, fiind clasat ca unul dintre cele mai locuibile orașe din lume. Având un istoric de peste 100 de ani, locuirea socială vieneză, cu un spectru larg și flexibil de tipologii, a contribuit semnificativ la creșterea calității vieții urbane. Cu ocazia Dosarului igloo 205, am stat de vorbă cu arhitecţii de la feld72, birou al cărui portofoliu cuprinde un număr considerabil de proiecte de locuinţe sociale, pentru o scurtă privire către modul de funcţionare al unui sistem de succes, ce implică o colaborare strânsă între administrația publică locală, sectorul financiar, dezvoltatori, arhitecţi, locuitori și spațiu.

În contextul în care aţi avut ocazia de a lucra la  numeroase proiecte rezidenţiale, care credeţi că este rolul programelor de locuinţe sociale/publice în dezvoltarea durabilă a oraşelor?

Spre deosebire de alte orașe europene, Viena nu și-a vândut niciodată proprietățile din fondul rezidențial, astfel reușind să evite creșterea prețurilor locuințelor în baza speculațiilor de pe piața imobiliară. Iar din 2018, Primăria din Viena a introdus inclusiv o nouă categorie dedicată (pe lângă cea socială), aceea a locuințelor subvenționate. Fiind printre cei mai mari deținători de proprietăți, Primăria din Viena poate asigura teren construibil cu preț accesibil pentru realizarea de proiecte rezidențiale subvenționate.

Viola Park. Foto: Hertha Hurnaus. Proiect prezentat aici.

Viola Park. Foto: Hertha Hurnaus. Proiect prezentat aici.

 

Ce factori aveţi în vedere atunci când dezvoltați un astfel de proiect? Care sunt elementele cele mai importante?

Ne interesează fondul construit care creează valoare în ţesutul urban, care promovează viața comunitară, dar ne interesează şi clădirile propriu-zise. Promovarea comunităţii este principala preocupare pentru noi, în toate proiectele noastre. Vedem spaţiile deschise de la primul etaj ca o interfaţă către cartier, care poate fi folosită în cadrul unui proces de negociere la scară mică între dezvoltator şi utilizator. În cadrul locuinţelor propriu-zise, experimentăm cu diferite concepte de promovare a comunităţii şi cu diferite forme de locuire. De multe ori, ne-am dori să colaborăm cu dezvoltatori cu mai multă expertiză în ceea ce priveşte introducerea unor funcţiuni mixte în cadrul proiectelor şi cartierelor.

 

Neu Leopoldau. Foto: Hertha Hurnaus. Proiect prezentat în dosarul igloo 205.

Neu Leopoldau. Foto: Hertha Hurnaus. Proiect prezentat în Dosarul igloo 205.

 

Programul locuinţelor sociale din Viena aduce schimbări în paradigma sectorului imobiliar. Ce efect are acest fapt asupra arhitecturii?

În Viena, paradoxul este că locuinţele sociale pot fi construite la un standard mai înalt de calitate decât locuinţele finanţate privat. Cum am spus la început, acest lucru se datorează unor costuri de bază scăzute. Dar, de asemenea, se datorează şi faptului că Viena nu a neglijat niciodată aspectul social. Sistemul paternalist practicat de Primăria din Viena permite oferirea de răspunsuri inovatoare la problema locuirii, chiar şi respectând restricţiile în vigoare.

 

Kappellenhof. Foto: Tschinckersten. Proiect prezentat în Dosarul igloo 205.

Kappellenhof. Foto: Tschinckersten. Proiect prezentat în Dosarul igloo 205.

 

Cum intervin autorităţile locale în procesul de design? Cum decurge procesul colaborării cu acestea?

Toate proiectele finanţate de Primăria din Viena fac obiectul unor concursuri organizate de dezvoltatori, promovate şi finanţate de Fondul pentru Locuinţe din Viena. Încă din faza de concurs, dezvoltatorii elaborează proiectele în colaborare cu arhitecţi, consultanţi, peisagişti şi sociologi, în conformitate cu criteriile modelului în patru piloni al Primăriei din Viena. Dincolo de concepte inovatoare de locuire, proiectele înscrise în concurs trebuie să răspundă unor cerinţe economice, ecologice şi de sustenabilitate socială. Recent, a fost înfiinţat un consiliu consultativ pentru cartiere. Acesta oferă consiliere pentru fiecare proiect, fie că este subvenţionat sau privat, la nivel de cartier, asigurând o calitate ridicată până în faza de implementare. Dezvoltarea urbană devine, astfel, un proces colaborativ.

 

Haus am Park. Foto: Hertha Hurnaus. Proiect prezentat în Dosarul igloo 205.

Haus am Park. Foto: Hertha Hurnaus. Proiect prezentat în Dosarul igloo 205.

 

Cum vedeţi viitorul locuirii în Viena?

Una dintre cele mai mari provocări rămâne construirea sustenabilă şi neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. În acest context, Primăria din Viena trebuie să îşi menţină rolul activ în politica locuinţelor sociale.

§

Descoperă mai mult în igloo 205, care conține un amplu Dosar dedicat locuirii sociale din Viena.

EN version.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0