fbpx

igloo likes: Arhitectură şi design interior din China

Din punct de vedere arhitectural, China a cunoscut o dezvoltare fulminantă în ultimii ani, „secretul” ei fiind abilitatea de a îmbina într-un mod cât se poate de natural inovaţia tehnologică cu moştenirea tradiţională, atât în proiectele la scară mare, cât şi în cele de dimensiuni restrânse. Rezultat al unui mod de gândire în care timpul nu este liniar, ci, mai degrabă, o spirală în care ciclurile se repetă, arhitectura chineză contemporană are un caracter atemporal, deschis şi flexibil. Vă invităm, în continuare, să descoperiţi doar câteva proiecte recent finalizate.

 

Cyber White Garden, Beijing

În cadrul Cyber White Garden, un spaţiu de birouri dominat de alb pur, AtelierTree folosește pe deplin caracteristicile existentului și integrează experiența tradițională a grădinii chinezeşti, îmbinând vechiul și modernul.

cyber_1

Arhitecţii au identificat și organizat spațiile distribuind fiecare funcție de birou de-a lungul axei centrale şi intercalând, în același timp, mai multe noduri spațiale într-o progresie șerpuitoare ce evocă imaginea unei grădini. Vizitatorii sunt ghidaţi de o instalație ascendentă în forma unei spirale albe, o abstractizare a unui arbore de bambus cu linii ascendente care, în partea de sus, se contopesc cu cele ale plafonului.

cyber_2

În spatele zonei de recepție, cu panouri din metal ondulat și policarbonat crem, se află o cutie de lumină albă plasată în axa centrală şi flancată de zonele de birou pe care le deserveşte ca și sală de ședințe.

cyber_3

TIP PROIECT: Amenajarea sediului central al unei agenţii de publicitate şi media; ADRESA: No.5 Jiangtai Road, Chaoyang District, Beijing; SUPRAFAŢA: 800 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR ŞI AMENAJARE: Atelier Tree; ARHITECT PRINCIPAL: Casen Chong; ECHIPA: Huang Xiaokun, Zhai Shuoguo; FINALIZAT: 2021

FOTO: UK-Studio

 

Restaurant cu specific italian Burano, Chengdu

Pornind de la specificul lanţului de restaurante ce împrumută numele unei insule din Laguna Veneţiană, designerii au imaginat un spaţiu asemenea unei gări italiene sau, mai precis, asemenea imaginii acesteia din filmele clasice. Interiorul nostalgic şi, în acelaşi timp, ludic, este împărţit în trei zone ce urmează parcursul unui călător printr-o gară, de la intrarea în clădire şi până la îmbarcarea în tren.

burano_1

Gările italiene sunt locuri vibrante, cu tarabe, cărucioare de transport și case de bilete, iar designerii au încercat să reproducă această atmosferă. Partea frontală a tejghelei de bar a fost amplasată la intrare, invitând trecătorii să accepte provocarea de a intra în joc şi a păşi într-un univers imaginar.

burano_2

TIP PROIECT: Amenajare interior restaurant; AMPLASAMENT:  Mingcheng Mall, Chengdu, China; AMENAJARE: Much Collection Modest Design; ECHIPA: Hong Wang, Xiaoyu Xie; SUPRAFAŢA: 240 mp; FINALIZAT: 2021

FOTO: Chuan He

 

Apartament Return to Innocence, Beijing 

Punctul de plecare al amenajării acestui apartament au fost principiile wabi-sabi, bazate pe respectul pentru timp și natură, și pe o apreciere pentru lucrurile simple, fără ornamente nenecesare, reduse la esenţial. Designerii au abordat proiectul aşa cum un regizor ar aborda realizarea unui film, prin urmare parcurgerea spaţiului are ceva din progresia unei poveşti urmărite pe ecran.

innocence_1

Fiecare interior este caracterizat de un echilibru delicat între spaţiile lăsate să respire şi cele populate de piese de mobilier. Culorile cu saturație scăzută invită la relaxare, asemenea luminii naturale blânde, în timp ce abundenţa lemnului aduce respirația naturii în spațiile de dormit și de locuit. În dormitorul matrimonial, peretele texturat din spatele patului aminteşte de uşurătatea şi delicateţea hârtiei tradiţionale, efectul fiind cu atât mai relaxant.

innocence_2

TIP PROIECT: Amenajare interior apartament; AMPLASAMENT: complex rezidenţial Andersen Garden, Beijing; SUPRAFAŢA: 230 mp; AMENAJARE: Touch Design; ECHIPA: Zhang Yong, Ma Xin; FINALIZAT: 2021

FOTO: Shengsu Architectural Photography

 

Centrul de Turism Cultural din Xinxiang, provincia Henan

Xinxiang, unul dintre cele mai mari oraşe din partea de nord-est a Chinei, este acum cea de-a 11-a localitate din ţară care găzduieşte un Centru de Turism Cultural. Ansamblul la scară colosală se așează peste râu ca o serie de cuburi de gheață. În total, sunt nouă cuburi de dimensiuni diferite – două de sine-stătătoare, iar celelalte intrând în componenţa clădirii principale.

xinxiang_1

Fațadele sunt realizate din sticlă imprimată digital, ce reflectă împrejurimile şi condiţiile de mediu pe timp de zi, făcând clădirea să apară ca o structură dinamică şi elegantă. De asemenea, fațadele au rolul de a filtra lumina soarelui și de a camufla organizarea interioară în raport cu trecătorii.

xinxiang_2

Noaptea, graţie unui sistem elaborat de iluminat articifial, „cuburile de gheață” reci se transformă într-un veritabil castel din basmele pentru copii, creând un sentiment de surpriză şi invitând la explorare. Conceput în mod intuitiv pentru a face ansamblul să pară aproape un organism viu, iluminatul valorifică cu atât mai mult ideea de structură de gheaţă aparţinând unei lumi fantastice.

xinxiang_3

TIP PROIECT: Clădire cu destinaţie culturală; AMPLASAMENT: Xinxiang, provincial Henan; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 28.200 mp; ARHITECTURĂ: Zone Of Utopia/Qiang Zou + Mathieu Forest architecte; AMENAJARE DE INTERIOR: WUZ Design; DESIGN LUMINI: PROL; FINALIZAT: 2021

FOTO: TOPIA Commercial Photography

 

HONG 0871 Yunnan Cuisine Restaurant, Shanghai

Yunnan și Shanghai sunt zone total diferite, fapt negociat de designeri printr-un subtil act de transpunere a culorilor, aromelor și atmosferei vechii provincii în modernitatea metropolei, rezultatul final fiind o combinaţie de rugozitate primitivă şi eleganţă contemporană. Coridorul de acces, zona barului şi crama sunt separate vizual, dar şi ca atmosferă, prin interacțiunea ingenioasă materialelor precum lutul, lemnul, piatra și metalul.

17

Obiect puternic contemporan, barul este realizat din alamă și terazzo gri aspru. Crama este ca o sculptură modernă uriașă, cu bare din alamă dispuse orizontal și vertical. Armonia dintre tradiţional şi modern continuă şi în zona de luat masa, precum şi în cea destinată ceaiului.

32

TIP PROIECT: Amenajare interior restaurant; AMPLASAMENT: Shanghai, China; SUPRAFAŢA: 860 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: IN.X; DESIGNER PRINCIPAL: Wei Wu; ECHIPA: Chenyang Liu, Qifeng Jia, Chenjuan Jia, Zheguang Ying; FINALIZAT: 2021

FOTO: Yan Zheng

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0