fbpx


White November igloo

igloo likes: Casa de Muzică din Budapesta, de Sou Fujimoto – o experiență muzicală interactivă

Sou Fujimoto: „ Am fost fermecați de multitudinea de copaci din Parcul Central și inspirați de spațiul care se crease între ei. Acoperișul pânză, care acoperă și protejează funcțiunile interioare, lasă totodată razele soarelui să pătrundă și să atingă solul. Mi-am imaginat un parter complet deschis, cu limite diluate între interior și exterior – ca o continuare a mediului natural.

Vă povesteam la început de an, tot la rubrica igloo likes, despre o serie de clădiri pe care abia așteptăm să le vedem fără panouri de șantier. Și tot atunci, promiteam să revenim cu actualizări.

 

Casa de Muzică – probabil cu cea mai așteptată recepție finală – a fost inaugurată la sfârșit de ianuarie și devine un motiv substanțial pentru o vacanță arhitecturală în Budapesta. Noua clădire, proiectată de Sou Fujimoto în cadrul biroului eponim, se compune dintr-un amplu acoperiș ondulat, așezat cu grijă printre copaci. Casa de Muzică oferă experiențe muzicale diferite, imersând vizitatorul într-o interacțiune cu natura, sunetele și lumina.

Arhitecții s-au inspirat din sinergia dintre natură și sunet, prezentând clădirea ca pe o continuare firească a parcului. Fațada clădirii este compusă dintr-o suprafață vitrată, ondulată ca o perdea transparentă care oferă o continuitate vizuală de-alungul Parcului Central. Acest înveliș transparent este format din 94 de panouri custom made, care ating chiar și 12m înălțime în unele zone ale clădirii.

 

Conectarea la natură și la context este potențată de acoperișul care se așează ca o pânză ușoară printre copaci și care are un plafon casetat, format din panouri hexagonale, decorat cu peste 30.000 de frunze de copac. Structura este, totodată, inspirată și de undele sonore, ondulând cu diferite adâncimi.

 

Clădirea este divizată pe trei niveluri, sau trei tipuri diferite de mișcări și interacțiuni cu muzica. Nivelul subteran este un spațiu dedicat expozițiilor temporare și permanente și găzduiește și un dom acustic cu design unic, în timp ce parterul, conectat la parc, devine o sală de concert cu scenă deschisă. Spațiile superioare sunt dedicate educației muzicale și conțin ateliere și săli de repetiție.

 

Domul, în schimb, este una dintre cele mai interesante caracteristici ale Casei de Muzică. Este inspirat din structura concepută de Karlheinz Stockhausen în secolul XIX, practic dintr-o experiență de dispersie 3D a sunetului compusă într-o sală de concert sferică. Acest concept a fost pentru prima dată prezentat la Expoziția Internațională din 1970 din Osaka, Japonia, unde a și fost construită și testată.

 

Noi am verificat deja calendarul de concerte, ceea ce vă recomandăm și vouă să faceți cât mai curând.

 

©LIGET BUDAPEST_Palkó György_print._03

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0