fbpx

Illuminated River

Din iulie 2019, patru dintre podurile faimoase ale Londrei – Millennium, Southwark, Cannon Street și London – sunt luminate cu structuri secvențiale LED într-o scenografie cromatică concepută și controlată de artistul american Leo Villareal. Este prima etapă a unui proiect ambițios de a reconecta locuitorii și vizitatorii metropolei cu Tamisa, după lăsarea serii, atrăgând atenția asupra unicității fiecăruia dintre podurile care au contribuit la creșterea și succesul Londrei moderne.

Când va fi finalizată, în toamna lui 2020, instalația Illuminated River se va întinde de la Albert Bridge, în vest, până la Tower Bridge, în est (15 poduri), într-un efort impresionant de a crea o lucrare uriașă de artă publică care să reflecte spiritul și creativitatea orașului. Care va fi impactul real al proiectului rămâne de văzut – „profilele” luminoase imaginate de Villareal și influențate de culorile și ritmul unor artiști celebri precum Monet, Turner sau Whistler, chiar dacă binevenite din punct de vedere administrativ și social, par (încă) lipsite de forța de a chestiona și schimba comportamente urbane. Dar cum a început întreaga poveste?

Ideea de a lumina creativ podurile iconice ale Londrei aparține lui Hannah Rotschild, devenită ulterior unul dintre fondatorii Illuminated River Foundation (și totodată unul dintre principalii finanțatori). „Tamisa reprezintă istoria lichidă a orașului, este inima lui, iar podurile sunt arterele care conectează sudul cu nordul, estul și vestul. Dar noaptea, aceste structuri extraordinare, fiecare cu o istorie și un stil unice, dispar obscur în întuneric. Acest proiect cultural complex va scoate râul din beznă și va crea o țesătură de lumină chiar în inima Londrei.”

May 2019

May 2019

Cu sprijinul Primarului Sadiq Khan a fost organizată o competiție publică din care a ieșit câștigătoare propunerea lui Leo Villareal, recunoscut internațional pentru lucrările care combină programarea și lumina (un proiect similar pentru Bay Bridge din San Francisco, deși planificat a fi temporar, a devenit permanent la cererea locuitorilor). Alături de el, pe parcursul întregului proces (în care au fost implicate și consultate peste 50 de organizații conectate cu Tamisa), s-a aflat biroul local Lifschutz Davidson Sandilands, care a documentat și explorat cu minuțiozitate istoria și profilul arhitectural al fiecărui pod.

Dincolo de calitățile artistice ale instalațiilor, marele câștig pentru oraș vine din dimensiunea tehnologică a proiectului. Sistemele de iluminat pentru toate cele 15 poduri erau învechite și degradate, cu lumina direcționată către apă, afectând semnificativ ecosistemele acvatice. Noile lumini LED (care vor fi utilizate cel puțin zece ani) au fost proiectate de Atelier Ten pentru a reduce la minimum lumina care ajunge la suprafața apei și consumul de energie. Dacă până acum luminile rămâneau aprinse întreaga noapte, în prezent sunt stinse la 2 am, pentru a asigura un nivel de întuneric prielnic vietăților din râu. În plus, finanțarea noilor sisteme s-a realizat integral prin intermediul Fundației Illuminated River, din donații private.

LondonBR_DSC0312_PaulRiddle

Aici se ridică însă și un semn de întrebare: cât răspunde proiectul unei problematici urbane reale și cât este expresia unor ambiții personale și a unui ego artistic puternic – „cel mai”? Spațiul public în Londra, un oraș modelat de oportunități și capital, mereu în negociere, rămâne un subiect complex, încărcat de nuanțe.

Pentru a sublinia și celebra caracterul complet deschis al acestui proiect major, Fundația Illuminated River a demarat și un program public participativ (girat de UNESCO) care include ateliere cu copii de la școlile locale, workshopuri cu studenți de la Guildhall School of Music & Drama, pentru a crea piese noi inspirate de podurile Londrei, plimbări organizate cu Inner London Ramblers, tururi cu barca, explorări nocturne pe malurile Tamisei și sesiuni de desenat după lăsarea serii.

Artist: Leo Villareal Studio; Arhitecți: Lifschutz Davidson Sandilands; Technical Lighting Design: Atelier Ten; Consultanță financiară: Core Five Community engagement; Furnizor: Signify (fostul Philips Lighting); Evaluare impact ecologic: Temple Group; Ecologie: Thomson Ecology; Planificare: Montagu Evans; Inginerie structurală: Price & Myers; Inginerie marină: Beckett Rankine; Raport măsurători: MSA Ltd; Raport despre lilieci și păsări: The Wildlife Trusts

Proiect prezentat în igloo 193_Big City Lights

igloo_193-shop-1-234x300

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0