fbpx

Imobil birouri Poligrafiei

Amplasata pe un teren privilegiat, cu acces la un bulevard cu dimensiuni generoase şi plantaţie centrală şi la o a doua stradă de deservire locală pe faţada opusă, bucurându-se totodată de zona verde cu clădiri mici care i se aşază la picioare şi de curbura bulevardului care o transformă în capăt de perspectivă, clădirea de birouri semnată de echipa DD Design Studio se prezintă cu aplomb şi eleganţă oraşului.

Text: Catrinel Negru
Foto: Cosmin Dragomir

Pe de o parte, caracterul deschis şi aerisit al bulevardului generează o valoare ambientală deosebită care trebuie protejată, pe de altă parte, profilul larg al carosabilului şi percepţia relaxată către volumele construite invită spre intervenţii spectaculoase. Clădirea de birouri găseşte echilibrul optim între aceste două tendinţe; proporţia ei cubică este prezentă, însă nu masivă, lejeritatea faţadei ascunzând un volum construit cu două subsoluri, parter şi şase etaje, dintre care ultimul retras. Volumul alb, eficient, se desface şi se recompune din suprafeţele plane iniţiale într-un paralelipiped dinamic adaptat sitului.

Planul în formă de paralelogram permite desfacerea volumului în două corpuri intersectate şi uşor rotite care transformă faţada într-o compoziţie tridimensională. Planurile faţadelor se suprapun, iar între foaia interioară şi cea exterioară sunt prevăzute goluri care separă vizual cele două corpuri. Corpul din faţada principală lasă parterul liber,

acesta transformându-se în portic pentru accesul principal pietonal şi cafeteria de la parter. Cele două faţade principale care se aliniază câte unei străzi se disting prin terase liniare la fiecare nivel, unde planul vitrat al pereţilor de sticlă este dublat cu o structură transparentă şi perfect plană din cabluri de inox tensionate. Aceasta creează un filtru – fizic şi psihologic – pentru zona de lucru de la interior, ferită astfel de zgomotul oraşului, şi în acelaşi timp conferă profunzime anvelopantei prin umbră proiectată pe faţadă.

Din loc în loc, suprafaţa din plasă metalică este întreruptă de mici goluri prin care ies în consolă balcoanele-sertar, extensii ale teraselor. Având funcţiunea de spaţii de respiro, acestea întrerup liniaritatea balcoanelor longitudinale şi îndeamnă la socializare.

Grija pentru confortul utilizatorilor a fost prezentă în toate etapele proiectării, astfel încât celor patru faţade le corespund tot atâtea terase amplasate de jur-împrejurul spaţiului de lucru de pe nivel. Pe faţadele laterale pline, placate cu Cembrit şi perforate de fante longitudinale aleatorii, unele dintre ferestre sunt amplasate la nivelul ochiului unei persoane aşezate, iar altele sunt poziţionate la partea superioară a pereţilor, iluminând tangenţial plafonul.

Partiul de nivel este un open-space cu nod central de circulaţii şi un nod secundar spre partea de nord care cuprinde grupurile sanitare şi chicinetele; din punctul de vedere al faţadei, aceasta este zona în care domină plinul.

Cele două subsoluri destinate parcării şi spaţiilor tehnice au accesul auto din strada paralelă, ceea ce face ca accesibilitatea pietonală a parterului să nu aibă de suferit. De asemenea, traficul bulevardului nu este astfel deranjat cu manevrele de intrare şi ieşire din subteran. Spre strada secundară sunt grupate şi locurile de parcare supraterană de la nivelul parterului, în timp ce platforma de acces dinspre bulevard, eliberată de accesul auto, este atent plantată şi pavată pentru a crea o atmosferă plăcută pentru pietoni.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0