Imobil istoric proiectat de Horia și Ioan Creangă, lăsat în voia sorții

IMG_1634-1024x768

Silueta elegantă, dar şi impunătoare a blocului de locuinţe se înalţă pe bulevardul Schitu Măgureanu la nr. 19, în imediata vecinătate a Cişmigiului şi poartă numele Imobilul Cezar Pop şi Mihai Gheorghiu. Lângă uşa de intrare, pe o placă de marmură, lângă afişul de „Monument istoric”, este inscripţionat textul prin care se specifică realizatorii şi anul finalizării: Horia Creangă, Ion Creangă, arhitecţi, 1929.

Este un imobil istoric, emblematic pentru arhitectura Bucureştiului şi care marchează trecerea din perioada interbelică spre arhitectura modernă. De altfel, conform studiului întreprins de prof. Arh. Nicolae Lascu în anul 2006, este „primul imobil de locuinţe proiectat de Horia şi Ion Creangă, cu mijloace de expresie Art Deco de manieră clasicizantă”, iar prin simetria faţadei şi componentele artistice Art Deco este unic în opera lui Horia Creangă. Pe de altă parte, imobilul prezintă şi o valoare istorică însemnată, prin faptul că mulţi locatari au fost personalităţi marcante ale societăţii românești, printre care şi Iuliu Maniu.

Decoraţiile geometrice ale faţadei şi alte elemente specifice Art Deco – striaţii în tencuială, decorşeuri în zidărie, balcoanele – precum şi monumentalitatea, diferenţiază imobilul de clădirile din jur, dar se încadrează perfect în decorul urban.

IMG_1627-1024x768

Citește continuarea articolului pe artdecobucharest.ro.

***

Text de Ion Diamandi, premiat în cadrul concursului de texte de arhitectură cu tema „București: Modernism Art Deco”, organizat de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură în noiembrie 2018.