fbpx

Imprimarea 3D – cum pot prinde formă şi culoare simple idei creative

Dacă sunteţi în căutarea unui proiect interesant de casă sau de amenajare interioară şi aţi dori să vedeti cum se îmbină concret formele şi obiectele, atunci tehnologia de printare 3D vă poate oferi imaginea completă, în culori, a unui simplu concept.

Imprimarea 3D – cum pot prinde formă şi culoare simple idei creative

Pe de altă parte, dacă sunteţi arhitect şi doriţi să vă convingeţi clienţii de modul în care se poate materializa un proiect şi care sunt avantajele acestuia, o machetă 3D uşurează comunicarea şi vă permite să demonstraţi rapid funcţionalităţi pentru care ar fi necesare multe cuvinte şi reformulări, având în vedere că puţini oameni sunt familiarizaţi cu domeniul şi limbajul de specialitate.

Imprimarea 3D sau prototiparea rapidă este procesul prin care se pot realiza machete sau obiecte solide pe baza unui proiect digital. Realizarea machetelor sau a obiectelor se face prin aplicarea unor straturi succesive de material, culoarea fiind imprimată direct în obiect şi nu doar pe suprafaţa acestuia. Astfel, pot fi realizate proiecte diverse, mai mult sau mai puţin complexe, piese sau părţi componente ale unor ansambluri sau subsisteme.

Imprimantele 3D pot realiza obiecte din diferite materiale: plastic, metal, praf compozit (pulbere şi liant), biomateriale sau chiar celule (cu ajutorul cărora s-a imprimat şi un rinichi perfect funcţional).

Din 2013, UTI le pune la dispoziţie clienţilor săi este cea mai rapidă imprimantă 3D care utilizează tehnologie de printare cu pulbere şi liant, Z 650.

Aceasta este folosită în special în arhitectură, construcţii, inginerie, design industrial, industria auto, pentru mulaje dentare sau în educaţie.

„Birourile de arhitectură şi companiile care lucrează pentru industria auto-moto sunt cei mai fideli clienţi care apelează la serviciile noastre”, a precizat Constantin Pintilie- Director Inginerie Avansată şi Producţie în cadrul UTI. „Fie că doresc o reproducere la scară a machetelor/proiectelor arhitectonice, un proiect de amenajare interioară sau crearea unor obiecte decorative personalizate, arhitecţii apelează întotdeauna la imprimarea 3D pentru a-şi prezenta proiectele şi ideile”, a mai arătat Pintilie.

În cazul imprimantei Z650 tehnologia ink-jet asigură cele mai scăzute costuri dintre toate imprimantele 3D rapide. Piesele sunt realizate printr-un proces care utilizează o pulbere pe bază de ghips şi un liant în cinci nuanţe, ceea ce permite obţinerea de multiple combinaţii de culori. Culoarea este aplicată în timpul procesului de construire, direct în materialul piesei.

Imprimanta reciclează pulberea nefolosită, reducând cu mult costurile pe care le va suporta clientul final.

Imprimarea 3D – cum pot prinde formă şi culoare simple idei creative

Piesele finite pot fi şlefuite, impregnate cu diverse substanţe (răşini, ceară, săruri), găurite sau lăcuite.

„În industie şi în mecanică, cu ajutorul unei imprimante 3D pot fi create prototipuri, matriţe (turnare completă sau pe părţi componente), elemente mecanice fixe sau funcţionale, care pot fi ulterior testate şi remodelate într-un timp foarte scurt, cu costuri minime” susţine Constantin Pintilie.

Un alt avantaj major al imprimării 3D este capacitatea de a reproduce forme dificile din domeniul cartografierii geospaţiale sau geografice, cum ar fi realizarea unor modele 3D la scară ale localităţilor, reliefului, sau modele cartografice complexe.

Practic, imprimanta deţinută de UTI face posibil ca orice proiect existent într-un format digital să se transforme rapid într-o piesă, un produs sau un obiect. Procesul se realizează cu o mare acurateţe a detaliilor şi pot fi folosite peste 390.000 de combinaţii de culori.

De beneficiile printării 3D se pot bucura şi proiectanţii din retail care doresc să dezvolte noi concepte de ambalare, cei care doresc să transpună în realitate simpatice personaje din desene animate sau din jocurile de pe calculator.

În medicină este de mare ajutor imprimarea de modele 3D pentru optimizarea implanturilor în chirurgia maxilo-facială şi ortopedie, dar şi pentru planificarea procedurilor operatorii.

Nu doar companiile sunt interesate de imprimarea 3D, ci şi studenţii de la Arhitectură şi Urbanism, Politehnică şi Construcţii, care vor să-şi prezinte într-un mod cât mai atractiv şi mai profesionist proiectele de diplomă. „UTI a sprijinit constant tinerii din aceste domenii, iar anul trecut le-am pus la dispoziţie imprimanta Z650 şi i-am ajutat să-şi realizeze machetele pentru proiectele de diplomă”, a mai declarat Constantin Pintilie.

Mai multe detalii despre caracteristicile şi avantajele imprimantei 3D Z650 puteţi afla accesând www.3d-printing.ro.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0