fbpx

În căutarea designului sustenabil

TEXT: Manuela Zipiși

În căutarea designului sustenabil, iată propunerea sub care inaugurăm noile auspicii ale rubricii Design, unde vom prezenta exemple ale designului responsabil care se disting atât prin noi tehnologii de investigare și prelucrare a materialelor, cât și prin utilizarea insolită a texturilor naturale și/sau reciclate. Cea dintâi consemnare întru celebrarea și susținerea designului sustenabil ne poartă în Barcelona unde designerul italian Lucia Bruni creează obiecte uimitoare pornind de la sticlă reciclată în cadrul atelierului Lucirmás. Apoi ajungem la Arnhem, unde descoperim proiectul MyHelmet prin care studioul de design olandez StudioMOM propune o cască de bicicletă biodegradabilă pe bază de miceliu și fulgi de cânepă.

 

 

FOTO: courtesy of Lucirmás

Fondat în 2006, când Lucia Bruni se muta la Barcelona, după finalizarea studiilor de Belle Arte în Italia, atelierul Lucirmás își etalează filosofia eco-friendly printr-o neobosită căutare a noi modalități de a îmbina meșteșugul cu tehnicile de reciclare spre a asigura sticlei o viață durabilă și variată. Interesul Luciei pentru sticlă s-a nuanțat odată cu cercetarea efectuată în cadrul lucrării sale de diplomă, după care aprofundarea prilejuită de studiile efectuate la Elisava School of Design și The Glass Centre Foundation of Barcelona, i-au întărit convingerea că sticla se poate recicla de nenumărate ori. În cadrul atelierului Lucirmás, sticla reutilizată este transformată în toate obiectele imaginabile, deseori cu nuanțe inedite, devenind corpuri de iluminat, suporturi, obiecte de papetărie și, bineînțeles, farfurii și pahare.

 

Toate produsele sunt hand-made, desenate și concepute în atelier și apoi fabricate artizanal, iar pentru a eficientiza procesul, surplusul de sticlă rezultat în urma producției se utilizează pentru alte obiecte. În spiritul sustenabilității, și ambalajele produselor au fost concepute în așa fel încât să ocupe cât mai puțin spațiu, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2 cauzate de transport. În noile lor vieți, obiectele din sticlă create de Lucia Bruni ajung în toată Europa, dovedind cum filosofia upcycling poate reintroduce în circuitul activ al utilizării elemente pe care avem, de obicei, tendința de a le arunca și risipi.

FOTO: Maarten van der Wolf

Din Arnhem, Olanda, StudioMOM experimentează pentru a genera frumusețe în designul viitorului, acoperind zone precum designul de produs, pe cel grafic sau cercetarea materialelor. Indiferent de proiect, StudioMOM vizează soluțiile circulare, iar unul dintre cele mai recente obiecte dezvoltate, casca de bicicletă MyHelmet, se încadrează cu brio în criteriile economiei circulare: generează emisii minime de CO2, nu necesită combustibili fosili, iar rezultatul este 100% biodegradabil. Faptul că o cască de bicicletă ar trebui înlocuită din rațiuni de siguranță cam o dată la trei ani pune probleme la nivelul reciclării din cauza materialului folosit – o combinație între plastic și spumă.

 

Drept alternativă, StudioMOM a utilizat un mix de cânepă și miceliu, acesta din urmă devenind rețeaua de fungi care se hrănește cu fulgii de cânepă. În momentul în care se dorește stoparea creșterii este suficientă ușoara încălzire a combinației. Materialul rezultat are proprietăți asemănătoare EPS-ului (polistiren expandat) din care se fabrică căștile de bicicletă convenționale. Pentru curea și învelișul exterior al căștii s-a utilizat un material textil biodegradabil pe bază de cânepă. În procesul creșterii, toate părțile componente se sudează laolaltă. Împreună cu designerul Alessandra Sisti, Mars Holwerda (designer fondator al StudioMOM) consideră că MyHelmet reprezintă un pas important în bio-manufacturarea la nivel industrial a obiectelor bazate pe miceliu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0