fbpx

În perfectă armonie cu natura. Casă în munţii Karkonosze, Cehia

Situată într-o zonă protejată din munţii Karkonosze din Cehia, această casă a fost proiectată de arhitectul Zdeněk Fránek pe locul unei vechi structuri ce a reprezentat, pentru mult timp, singura intervenţie umană din zonă. Cu o suprafaţă totală desfăşurată de 464 mp şi o structură din beton armat şi lemn de conifere, noua locuinţă este un exemplu de încadrare ideală în mediul natural şi o sursă de inspiraţie pentru proprietarii iubitori de artă.

Inserată într-un teren în pantă, construcţia are intrarea principală în partea cea mai înaltă a sitului, opus faţă de piscina prevăzută la adăpost de drumul de acces. Subsolul este realizat din beton armat, în timp ce întreaga structură situată deasupra nivelului solului este din lemn.

casa_karkonosze_7

Şarpanta cu patru cadre este dublată de un strat generos de izolaţie, pentru confort termic şi acustic. În contrast cu exteriorul placat în totalitate cu lemn, inclusiv la nivelul acoperişului, interiorul este dominat de alb pur, constituind un fundal neutru, o „pânză” care aşteaptă să fie umplută cu opere de artă.

casa_karkonosze_8

Având dimensiunea optimă pentru situl în care este amplasată, casa este o structură non-invazivă, şi eficientă din punct de vedere energetic. Problema încălzirii este rezolvată printr-o pompă de căldură, căreia i se vor alătura, în timp, şi alte elemente sustenabile, precum panouri solare şi o seră de legume.

casa_karkonosze_9

Graţie placajelor din lemn de conifere, arbori întâlniţi cu precădere în zonele muntoase, exteriorul apare ca o extensie naturală a verdeţii înconjurătoare pe timp de vară şi o prezenţă discretă, făcută aproape imaterială de abundenţa zăpezii şi a luminii, pe timp de iarnă.

casa_karkonosze_10

Puritatea interiorului îndeamnă la reflecţie şi creativitate, încurajându-i pe beneficiari să umple spaţiul cu expresii ale intelectului şi personalităţii fiecăruia dintre ei.

PROIECT: Fránek Architects, arh. Zdeněk Fránek; FINALIZAT: 2018

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0