fbpx

„în sfârșit” la Palatul Culturii din Bistrița

Miercuri, 8 noiembrie 2023, la Galeria Palatului Culturii (str. Albert Berger 10, Bistrița) va avea loc la deschiderea expoziției „în sfârșit” semnată de Dumitru Gorzo, curatoriată de Lina Țărmure. Expoziția poate fi vizitată până în 15 ianuarie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 9 – 16 și, în afara programului menționat, cu o programare printr-un mesaj privat pe Facebook sau Instagram @continuous.studio.

„În sfârșit” poate fi citit ca un oftat. Poate fi resimțit ca un sfârșit pe care, probabil, îl așteptau mai mulți: colaboratori, parteneri, colegi. Acest titlu ironic marchează finalul proiectului „Continuous Studio VI: utopia, merită” și numește o expoziție formată dintr-o selecție de lucrări realizată în timpul șederii lui Gorzo la Casa cu Lei, acolo unde și-a mutat atelierul pe parcursul celor cinci luni ale demersului bistrițean.

 

„În sfârșit” mai poate fi receptat ca „de fapt”. De-a lungul celor cinci luni de rezidență la Bistrița, Gorzo a generat continuu, pe felurite formate, în diverse tehnici, lucrări pe care le-am arătat publicului de-a lungul timpului, atât prin evenimentele organizate în cadrul atelierului deschis, cât prin expoziția „acumulări”. Însă, de fapt, lucrările din expoziția „în sfârșit” reprezintă corpusul principal de lucrări — soliste ale proiectului — realizate într-o tehnică desăvârșită exclusiv în arealul bistrițean, creatorul depistând, în sfârșit, aici condițiile favorabile de a-și înfăptui tehnicalitățile aflate în potențialități latente. Iată cum sintagmei „în sfârșit” i se mai adaugă o eventuală semnificație, aceea de a marca finalitatea căutării creatorului.

 

În cadrul evenimentului se va lansa și cel de-al șaselea număr al publicației „Buletin de răscoală”. Încă de la început, buletinul s-a constituit ca un demers adiacent proiectului „Continuous Studio VI”, ca un spațiu sigur de expunere scrisă a invitațiilor Rezidenței Utopice de Scris. Rezidența este un demers închegat în cinstea proiectului amintit anterior, cu scopul acumulării perspectivelor polifonice provenite din multiple ramuri ale domeniului cultural, concentrate asupra intervențiilor programului artistic, menționat anterior, din Bistrița. Numărul #4 al Buletinului a debutat cu un text semnat de curatorul și managerul cultural Horațiu Lipot, numărul #5 a reunit texte ale curatoarei Călina Coman și ale arhitectei Dorothee Hasnaș, iar numărul #6 găzduiește impresii ale antropoloagei Rucsandra Pop. Observăm cum materialul are ca scop, pe de-o parte, diseminarea de informații destinate publicului local și național cu privire la acțiunile desfășurate în Bistrița de echipa proiectului, iar pe de alta, de a aduna diverse personaje importante ale scenei culturale românești în spațiul bistrițean, pentru a-l vizita și a-și prolifera, ulterior, impresiile în toată țara.

***

 

Organizatori: Asociația Diptych, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița

Design grafic & documentare fotografică: Răzvan Năstase

Asistent producție: Ioana Gorzo

Partener: Crama Jelna

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0