fbpx

Înăuntru: Cel mai nou și mai plin de viață bloc din oraș se construiește pe Instagram

Probabil a vă muta într-un alt bloc e ultima dorință care v-ar trece prin gând zilele astea… Dar dacă v-aș spune că de o lună și ceva chiar ne-am mutat toți într-un bloc nou numit Înăuntru ați realiza că uneori se împlinesc chiar și dorințele de neimaginat…

În spatele zidurilor au tot dospit în aceste săptămâni stări, gânduri și reacții pe care încă nu le putem desluși pe deplin. Plus, da, foarte multă pâine…

Iar în timp ce primăvara a explodat în orașe anul ăsta în lipsa noastră, arhitecții de la 441 Design Studio împreună cu Dume de Mestecat s-au apucat de construit un bloc… pe Instagram, ridicat, etaj, după etaj, din linii, puncte, emoții și povești. Blocul este Înăuntru, cel în care locuim, iată, cu toții, încercând să scuturăm din balcon sau de la ferestre toate grijile și fricile care ne-au copleșit, încercând să ne adaptăm și să ne pregătim pentru noua față a lumii.

Arh. Alina Filipoiu (441 Design Studio) a luat o pauză de proiectat și mi-a povestit cum merge șantierul și cum oricare dintre noi putem primi un apartament demn de povestit/ilustrat în blocul Înăuntru.

Inauntru

Cum v-a venit ideea construirii” blocului Înăuntru și cine sunt arhitecții” responsabili de proiect?
Arhitecții sunt 441 Design Studio și Dume de Mestecat. Unii cu ilustrația, ceilalți cu textele. E un parteneriat care a început acum ceva vreme și care a funcționat de minune. Așa că atunci când carantina ne-a prins în case, cu poftă de a face ceva frumos, am pus la gătit un bloc pe Instagram, pentru că voiam să ajutăm oamenii să iasă din casă măcar cu propriile povești, dacă altfel nu au cum. Și așa am construit blocul.

Pentru a intra și în detalii „tehnice”, cam cât durează să ilustrați o poveste primită?
O ilustrație durează undeva între patru și opt ore, fiindcă depinde foarte mult de bariera dintre concret și imaginație. Adică uneori primim povești foarte vizuale, pe care ni le putem imagina mai ușor, alteori primim povești mai abstracte sau trăiri mai intime, așa că trebuie să parcurgem noi distanța până la ilustrație.

Cine vă poate trimite gânduri, stări, cine poate primi un apartament la voi în bloc?
Oricine. Dacă ar putea și cățeii sau pisicile să scrie, cu atât mai bine. Hm, asta nu e deloc o idee rea, aceea de a reda și perspectiva necuvântătoarelor. Ce facem noi este să le selectăm dintre poveștile primite pe acelea care vorbesc mai multor oameni, care îi fac să spună „da, asta trăiesc și eu acum”, „da, asta simt, dar nu aș fi scris-o așa”. Însă toate, absolut toate poveștile ajung într-un tabelaș frumos ordonat, – prioritizăm momentan poveștile care sunt altfel, dar nu le discriminăm între ele – am vrea să le publicăm pe toate pe parcursul proiectului.

unnamed-9

Cum vă ajută pe voi în această perioadă construirea blocului Înăuntru?

Cu fiecare etaj pe care-l ridicăm, se ridică și moralul nostru. Ne ajută să nu ne mai simțim singure sau singuri, ne dăm seama cât de amplă este paleta de emoții trăite de cei care stau în casă, cât de multe se ascund după pereți. Cât de diferite sunt de fapt poveștile noastre, cu toate că trăim același capitol, intitulat Carantina din 2020.

Ce faceți după ce terminați blocul? Dacă va fi nevoie să construiți un întreg cartier de blocuri Înăuntru?
Credem că după ce terminăm blocul, o să avem grijă să mobilăm mansarde, ceea ce ne place să credem că facem uneori, fie prin ilustrație, fie prin scris. Însă blocul Înăuntru este, din multe puncte de vedere, o muncă sisifică – nu există un finish line clar, e un fel de cursă a umanității în care oponentul este o chestie invizibilă și contagioasă. E o cursă în care nu există decât un singur scenariu de câștig, acela în care învățăm să conviețuim și să negociem cu virusul.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0