Industrial Infusion by Dofinteriors, Bucureşti

Cu o poziţie privilegiată, la ultimul nivel al unui bloc din zona Pieţei Unirii, ceea ce confera senzaţia de plutire peste oraş, acest penthouse reprezintă un exemplu „ca la carte” de stil industrial, de la materialele cu aspect neprelucrat la tonurile de gri şi la corpurile de iluminat şi piesele de mobilier din metal, totul îndulcit de prezenţa verde a plantelor.

Penthouse-ul este împărţit în zona de zi, care cuprinde holul de intrare, baia oaspeţilor, living-ul, dining-ul şi bucătăria, şi zona de noapte, formată din trei dormitoare, fiecare cu baie proprie. Conceptul a plecat de la dorinţa beneficiarilor de a locui într-un spaţiu inspirat de stilul industrial. Prin urmare, elementele specifice acestui stil au fost integrate în amenajare într-un mod original şi armonios: înălţimea mare, ferestrele ample, o paletă cromatică în predomină negrul şi griurile şi abundenţa materialelor naturale şi oneste precum lemnul, metalul, cărămida sau betonul cofrat.

Prima perspectivă către spaţiu se deschide de la intrare către o curte interioară care a fost inserată ca element central în jurul căruia gravitează toate celelalte funcţiuni. Pe lângă factorul estetic şi emoţional neaşteptat adus de această curte cu plante tropicale, ea are şi rolul funcţional de a aduce lumina în spaţiu. Generoasele suprafeţe vitrate şi terasa contribuie şi ele la prezenţa luminii naturale în interioare.

Gama cromatică utilizată, inclusiv în cazul mobilierului, este una neutră, care privilegiază nuanţele mate de negru şi gri în diferite tonalităţi, acestea fiind contrabalansate de textura caldă a lemnului periat şi netratat.
Plafonul este realizat din beton aparent şi, în combinaţie cu pereţii din cărămidă vopsită, generează un captivant joc de texturi. Banda de lumină care uneste plafonul de pardoseală reprezintă un punct focal şi, în acelaşi timp, separă zona de zi de cea de noapte.

Bucătăria deschisă se orientează către living, accentuând zona de dining dominată de esenţa lemnoasă a blatului mesei. Scaunele metalice devin astfel elementele sculpturale în cadru. Uşile filomuro ale dormitoarelor susţin unitatea estetică a amenajării, fiind camuflate în pereţi şi vopsite în acelaşi ton cu aceştia, peretele devenind astfel o pânză pe care restul elementelor compoziţionale sunt puse în valoare. Baia oaspeţilor aduce o surpriză vizuală plăcută prin prelungirea unei oglinzi înalte până în luminatorul care permite luminii naturale să invadeze camera, oferind un sentiment unic de legătură cu cerul.

Dormitoarele aduc un plus de dinamism şi teatralitate datorită texturilor şi elementelor de decor alese. Băile din zona de noapte sunt tratate în armonie cu tema majoră, în care lemnul masiv are rolul principal, el regăsindu-se în volumul lavoarelor, în timp ce restul finisajelor abordează tente neutre din familia griurilor închise şi mate.

Rezultatul amenajarii este expresiv şi transmite vitalitate, autenticitate şi prospeţime într-un cadru urban ce reuşeşte să producă tranziţia dintre oraş şi acasă încă de la prima perspectivă.

Proiect: Penthouse în clădire P + 3; Arhitectură şi design interior: Dofinteriors | arh. Raluca şi Radu Dofin; Adresa: str. Anton Pann, Bucureşti; Finalizat: octombrie 2019