Influenţe Art Deco reinterpretate în lemn pentru o mansardă scenografică

Semnată de arhitectul şi scenograful Vlad Vieru, amenajarea acestei mansarde cu o suprafaţă de aproximativ 100 mp a făcut parte dintr-o iniţiativă mai amplă, de remodelare a unei case interbelice în regim D+P+1, supusă recent unor lucrări de consolidare şi modificare a interioarelor. Liniile asertive, geometrice care definesc proiectul, conferindu-i un caracter puternic, au fost inspirate de faţada clădirii, pe care se disting influenţe Art Deco.

Tema de proiectare a constat în transformarea podului – accesibil separat faţă de restul clădirii – într-o locuinţă individuală destinată unei persoane tinere, active, care să poată regăsi aici rigurozitatea unui ambient discret, masculin şi minimalist, dar care să transmită căldură, calitate şi eleganţă. În momentul abordării fazei de concept, structura de lemn a mansardei trecuse prin mai multe proceduri de consolidare. În momentul abordării fazei de concept, structura de lemn a mansardei trecuse prin mai multe proceduri de consolidare, care au facut imposibilă păstrarea aparentă a elementelor și detaliilor originale ale șarpantei, așa cum ar fi fost natural în abordarea unui proiect de mansardă.

mansarda_vlad_vieru_7

Pentru a compensa acest dezavantaj iniţial, autorul proiectului a ales să reinterpreteze elementele şi materialele ce intră în componenţa unei mansarde clasice într-o manieră modernă, scenografică, care să pună în evidenţă căldura şi eleganţa naturală a lemnului. Prin urmare, volumele şarpantei au fost placate în întregime cu panouri din lemn furniruit, păstrând aparenţi „cleştii” originali şi alte câteva elemente care nu fuseseră compromise estetic în urma consolidării. Ritmul scândurilor ce intră în componenţa unei astereli clasice a fost sugerat prin introducerea unui riflaj cu dublul rol de a masca instalaţia de răcire şi ventilaţie de la nivelul coamei şi de a completa suprafeţele placate ale tavanului, punctând subtilele decoraţii Art Deco din arhitectura casei.

mansarda_vlad_vieru_8

Designul unghiular al volumelor, acoperişul şi ritmul liniilor paralele au devenit laitmotivul ce unifică amenajarea, prezent în abordarea tuturor suprafeţelor, de la panourile de lemn la plăcile ceramice din bucătărie şi baie. Pentru a păstra senzaţia de spaţialitate dată de înălţimea mansardei şi de suprafaţa sa generoasă, funcţiunile au fost amplasate în cadrul unui open-space, cu delimitări minimale între zona de zi şi cea de noapte, constând în volume de mobilier personalizat, cu înălţimi reduse și atent decupate faţă de restul suprafeţelor, cu spaţii de depozitare integrate.

mansarda_vlad_vieru_9
Caracterul scenografic al amenajării este susţinut de alegerea ferestrelor de mansardă VELUX, ce asigură un iluminat natural generos, precum și  vederea panoramică spre exterior, creând în orice locuinţă acea atmosferă confortabilă pe care ne-am obișnuit să o numim „stare de bine”.

La nivel cromatic, nuanţa deschisă de gri bleu aleasă este pusă într-o tensiune plăcută cu textura naturală a suprafeţelor de lemn, pe care le potenţează, decupând cadre bine gândite contra fundalului alb. Iluminatul artificial integrat amplifică liniile înclinate şi ritmul riflajului prezent în întregul spaţiu, fiind completat punctual de lămpi şi aplice minimaliste.

mansarda_vlad_vieru_10

PROIECT: amenajare mansardă; AMPLASAMENT: București, SUPRAFAȚA: 100 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: arh. Vlad Vieru; FINALIZAT: 2020

Articol publicat în igloo #201 / aprilie-mai 2021 / Scenografie şi arhitectură

igloo_201-shop