Inima unei companii active. Proiectul birourilor RPHI, câştigător al Big See Interior Design Awards 2021

Proiectul de design interior al birourilor Raiffeisen Property Holding International (RPHI), amplasat la etajul 18 al clădirii SkyTower București şi semnat de echipa Arhitecturall, a însemnat, pentru autori, ieşirea din zona de confort şi din schema clasică de amenajare dictată de forma eliptică a clădirii, cu scopul de a crea un spaţiu emblematic, veritabilă „inimă a companiei”. Îndrăzneala şi dorinţa de a inova le-au fost recompensate din plin, proiectul fiind desemnat câştigător al BigSee Interior Design Awards, la categoria Spațiu de lucru.

Proiectul în sine a reprezentat o provocare încă de la inceput, dar şi în timpul execuţiei, datorită nevoii de a integra funcţiunile necesare într-o suprafaţă destul de limitată, ţinând cont şi de spaţialitatea interiorului şi de unele elemente existente, cum ar fi grinzile de răcire montate radial. Soluţia s-a dovedit a fi gândirea amenajării ca pe un traseu, un spaţiu ce reprezintă, în sine, mai mult o călătorie decât o destinaţie.

Plan general
Plan general

Acest traseu se parcurge în mod natural, fluid şi poate fi uşor reconfigurat în funcţie de necesităţi, iar experienţa utilizatorului este una cu atât mai plăcută graţie folosirii mochetei din colecția Milliken Comfortable Concrete 2.0, furnizată de Decor Floor, inspirată de duritatea și durabilitatea betonului şi combinând estetica și textura acestuia cu căldura și confortul unei mochete premium. Ca un angajament suplimentar față de mediul înconjurător, Milliken, partener de încredere al Decor Floor, propune soluții inovatoare care minimizează impactul asupra mediului şi contribuie la îmbunătățirea productivității la locul de muncă, sporind în același timp sănătatea și siguranța angajaților.

Nodul central de circulaţii, unul dintre cele mai importante component ale oricărui spaţiu de birouri, îmbină funcţionalitatea cu o soluţie estetică constând într-o „coajă” curbă în galbenul brandului, ce îmbracă şi maschează pereţii drepţi şi devine, astfel, un obiect reprezentativ în cadrul open space-ului.

RPHI_Arhitecturall_7

În afară de rolul vizual, această „coajă” camuflează diferite funcţiuni strict practice (cameră server, garderobă, depozitări, arhivă şi dosare), eliminând, astfel, nevoia de dulapuri din open space, şi conţine mini-zone de aşteptare.

RPHI_Arhitecturall_8

Caracterul deschis al amenajării, flexibilitatea traseului şi cantitatea de lumină naturală ce pătrunde în interior sunt maximizate prin introducerea partiţiilor de sticlă curbă, ce sugerează transparenţă şi naturaleţe. Piesele de mobilier, de asemenea definite de forme rotunjite, organice, se pot adapta şi rearanja în funcţie de numărul de persoane şi de preferinţe.

RPHI_Arhitecturall_9

Imaginea de ansamblu este una dinamică, activă, în care galbenul emblematic aduce o doză de bucurie şi optimism. Cu accent pe flexibilitate, dar şi pe durabilitate, amenajarea se distanţează de trend-urile de moment şi dobândeşte un caracter valoros şi atemporal.

PROIECT: Birouri Raiffeisen Property Holding International (RPHI); AMPLASAMENT: Sky Tower, Bucureşti; SUPRAFAŢA: 250 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Arhitecturall; ECHIPA: arh. Ana-Maria Tudor, arh. Florin Tudor; FINALIZAT: 2020; PREMII: BigSee Interior Design Awards 2021, categoria Spaţiu de lucru