fbpx

INSIDE – când cavităţi de nepătruns se cască pentru artă

Doctor’s Studio ne-a obisnuit cu teatrul care doboară convenţiile, dar cu cea mai recentă întruchipare a planului lor deschizător de minţi, au prăvălit şi pereţii. Uşile Muzeului Ţăranului Român s-au lăsat împinse mai larg ca niciodată între 17 şi 21 mai, găzduind nimfele teatrului-promenadă şi bucureştenii pofticioşi de nou într-o aripă ascunsă de ochii publicului. O aripă străină, apropriată şi recondiţionată de artişti, pe măsura şi în completarea unei acţiuni de amploare internaţională.

Text: Ioanina Pavel

La un an după lansarea proiectului INSIDE în Madrid, PopUP Theatrics şi-a unit forţele cu Doctor’s Studio pentru a remixa spectacolul, reeditând pe meleaguri româneşti succesul înregistrat atunci cu demersul de în­lănţuire fluidă şi personalizată pe perechi a spaţiului, timpului şi psihicului de spectator.

Doi câte doi, la intervaluri de 40 de minute, am fost preluaţi din curtea muzeului de o silfidă cu graţie dansantă, şi prefăcuţi pe loc din receptori în participanţi. Ca nişte nou-născuţi, am acceptat pe negândite „contractul”, am luat câte un telefon mobil în primire şi ne-am lăsat conduşi prin gaura iepurelui – o uşă scundă şi pitită către viscerele muzeului – spre prima scenetă, jucată pe nişte scări cu ecou lugubru, neîntrerupt, dar potenţat, de apelurile pe care le primeam de dincolo de mormânt.

Interacţiunea la care ne îndemnau interlocutorii dematerializaţi din difuzor (diferită pentru fiecare din cei doi spectatori şi, cu puţin noroc, complementară) ne adâncea în experienţa teatrului fără limite, o imersiune ambroziacă pentru cei obişnuiţi să păstreze o minimă distanţă faţă de scenă. După cum le-o cerea partitura, actorii se îndreptau fie printre, fie glonţ spre, noi, obliterând opreliştile tradiţionale şi reiterând imperativul respectului pentru Joc: fii prezent, restul vine de la sine. Despărţite de interludii ludice şi plimbări cu liftul, cele trei episoade ne-au purtat până la cel mai înalt nivel al colosului muzeal, de unde am coborât, braţ la braţ cu o domniţă, sub umbrela ei boierească. Odată ieşiţi şi de sub protecţia acestei ultime insuliţe, senza­ţia ţopăielii fantoma­tice printr-o dimensiune paralelă s-a scurs – lăsând loc mândriei alesului primit într-un grup exclusivist. Prin natura „piesei” şi strâmtoarea ferestrei de 5 zile, pasul INSIDE a fost făcut de doar câţiva spectatori; de dragul celorlalţi, care nu s-au putut delecta cu experienţa acestei premiere senzoriale, călătoria ar trebui reluată.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0