Inspirată din norii Chinook: Biblioteca Centrală Calgary

Proiectată de Snøhetta și DIALOG, Biblioteca Centrală Calgary deschide un capitol nou în viața orașului viitor, axat pe creație, inovație, cunoaștere și cultură.

Clădirea a fost inaugurată pe 1 noiembrie 2018 și este o extindere a bibliotecii existente. Intervenția, cu o suprafață construită desfășurată de peste 22 300 mp, întâmpină de două ori mai mulți vizitatori anual și joacă un rol-cheie în evoluția orașului canadian Calgary. Bugetul impresionant denotă o investiție publică semnificativă care reprezintă pentru muni­cipalitate un al doilea record ca amploare a investiției de la Jocurile Olimpice (1988).

Biblioteca Publică din Calgary este unul dintre cele mai mari sisteme de biblioteci din America de Nord, unde mai mult de jumătate dintre locuitorii orașului sunt deținători de carduri active. Astfel, noua filială principală a fost creată, inspirată și chiar în parte finanțată de utilizatori. Clădirea imaginată de echipele de arhitecți de la Snøhetta și DIALOG oferă spații pentru toate tipurile de activități și vârste – incluzând spații pentru interacțiune și schimb social, studiu și învățare, liniște și introspecție.

201311_NY_N157

Situată într-o arie urbană complexă, alimentată de o linie de transport feroviar (Light Rail) ce traversează zona împărțind cartierele Downtown și East Village, biblioteca are o vocație conciliantă. Propunându-și să rezolve elementul separator al liniei ferate, proiectul bibliotecii ridică intrarea principală peste linia de tren încapsulând-o. Astfel, terase cu pante fine se ridică până în inima clădirii, permițând oamenilor, care sosesc din orice direcție, să interacționeze cu biblioteca. Amfiteatrele în aer liber, amplasate pe terase, oferă locuri publice și spații exterioare pentru programele bibliotecii care se extind în afara clădirii. Plantațiile fac referire la peisajul nativ din Calgary și sunt integrate rafinat în peisajul urban. Aliniamentele străzilor din jur și cele ale pieței sunt marcate de amfilade de brazi și aspeni. Condiția dublă de portal și pod a plăcii de intrare în bibliotecă vindecă urban și metaforic divizarea anterioară între cele două cartiere, restabilind legăturile vizuale și pietonale de-a lungul sitului.

Fațada dinamică impresionează atât din exterior, cât și la interior. Alcătuită dintr-un element modular hexagonal cu variații fine, coaja aurie acoperă toată suprafața curbată a clădirii. Panouri alternante din sticlă și aluminiu irizat creează forme ce nasc imagini familiare: o carte deschisă, linii ale fulgilor de zăpadă sau chiar case ancorând în clădire ideile arhetipale ale colectivității.
Întregul volum al bibliotecii este închis în același model, permițând tuturor laturilor sale să funcționeze ca „față” a clădirii. Acest vocabular vizual continuă în interior.

201311_NY_N160

Geometria cristalină a fațadei este incizată categoric pentru a dezvălui o arcatură de lemn expansivă și caldă care întâmpină vizitatorii pe măsură ce aceștia se apropie de clădire. Înclinând secvența de intrare, forma proiectată face referință la arcurile norilor Chinook, proprii regiunii. Creată în întregime din scânduri de cedru roșu, din Columbia de Vest aflată în proximitate, coaja dublu curbată e una dintre cele mai mari „cochilii” de lemn din lume. Forma sa organică și textura aduc clădirea la o scară tactilă, intimă. Vizibil din exterior atriul principal invită oamenii înăuntru. Pe măsură ce arcul continuă în hol și atrium, lemnul se răsucește în sus permițând o vedere a cerului prin oculus. Lamele de lemn aliniate la perimetrul atriumului deschis, dispuse în plan pe forma unei elipse arcuite, servesc ca dispozitiv de orientare. Grație lor, oamenii înțeleg rapid circulația și logica de organizare spațială a bibliotecii.

În interior, structura de beton este lăsată aparentă, sugerând posibilitățile dechise de reconfigurare a locurilor. Ritmul grinzilor și coloanelor amin­tește de o stoa a arhitecturii antice grecești, deschisă publicului cu colo­nade în aer liber cu spații de adunare și dezbatere. Materiale puse în operă doresc să-i determine pe vizitatori să simtă că biblioteca este mai mult un loc de implicare decât un depozit sacrosanct pentru cărți.

Organizat pe un parcurs spațial de la „distractiv” la „serios”, progra­mul bibliotecii amplasează activitățile publice mai vii la etajele inferioare și treptat, trecând spre zone de studiu mai silențioase, locurile de contemplare sunt așezate în nivelurile superioare. La parter se află o bibliotecă pentru copii ce oferă multiple locuri de joacă, spațiu pen­tru ateliere și activități bazate pe desen alături de programe de alfabetizare timpurie și spații de relaxare.

Pe parcursul celor șase etaje, o varietate de spații oferă interacțiuni digi­tale, analoge, de grup și individuale. La cel mai înalt nivel al bibliotecii se află marea sală de lectură, concepută ca o cutie de bijuterii ascunsă în ansamblu. Sala oferă un spațiu pentru studiu și inspirație. Cititorii intră într-un spațiu de tranzit cu lumină și acustică diminuate. Lamele din lemn verticale se aliniază pe contur pentru a asigura intimitatea și a controla vizibilitatea, definind un spațiu interior fără ziduri solide. Lumina naturală intră în spațiu prin lamelele de lemn, creând secvențe speciale între atrium și fațada de vest.

Inundată de lumină și activități variate această clădire este simultan un fel de far pentru cei din afară, invitându-i să intre, dar și o perspectivă produndă de a privi înapoi în istorie. Biblioteca reprezintă un caz de bună practică. Impactul său de re-energizare a spiritul culturii, învățării și comunității în Calgary este semnificativ.

Proiect: Biblioteca Centrală; Amplasament: Calgary, Alberta, Canada; Arhitectură, Amenajare peisajeră,
Arhitectură de interior, mobilier și dotări, Elemente personalizate, signalistică: Snøhetta; Implementare arhitectură & peisagistică: DIALOG; Client: Calgary Municipal Land Corporation (CMLC); Suprafață construită desfășurată: 22 300 mp; Structură: Entuitive; Instalații Mecanice: DIALOG; Electrice & Iluminat: SMP Engineering; Automatizări: McSquared System Design Group Inc.; Contractor: Stuart Olson; Finalizat: 2018

Proiect prezentat în igloo 187 / dec 2018 – ian 2019

igloo_187-shop