fbpx

Întâlnire la MNAR cu acad. Ion Pop: „M. H. Maxy, revista şi gruparea de avangardă Integral”

Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri 15 martie, de la ora 18:00, la conferința „M.H. Maxy, revista şi gruparea de avangardă Integral” susținută de acad. Ion Pop, cel mai important specialist în studiul avangardelor istorice din România.

Conferinţa îşi propune să evidenţieze rolul însemnat pe care plasticianul M.H. Maxy l-a avut ca director al „revistei de sinteză modernă” Integral, între anii 1925-1928, în jurul căreia a atras un număr de colaboratori români şi străini aflaţi printre protagoniştii avangardei literare şi artistice a momentului, de la Ilarie Voronca, Victor Brauner, Ion Călugăru, Stephan Roll, F. Brunea, Mihail Cosma, la B. Fondane, Mattis Teutsch şi reprezentanţi ai constructivismului european la şcoala căruia se formase el însuşi. Sunt evocate câteva luări de poziţie teoretice ale  conducătorului publicaţiei, dar şi prezenţa sa masivă ca artist plastic ilustrând număr de număr textele colaboratorilor săi.

 

Ion Pop (n.1941) este membru corespondent al Academiei Române. A fost profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii « Babeş Bolyai » din Cluj-Napoca (1964-2007). A condus revista studenţească de cultură « Echinox » (1969-1983) iar între anii 1990-1993 a fost director al Centrului Cultural Român din Paris. Este autorul unor volume de poezie, critică, istorie literară și publicistică. A fost distins cu Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anii 1973, 1979, 1985, 2001, Premiul Academiei Române (1985), Premiul Naţional al Uniunii Scriitorilor din România (2012).


„Conferința academicianului Ion Pop va constitui un prilej excepțional de comunicare a rezultatelor unor cercetări pe care acest eminent specialist al avangardei le-a realizat pe parcursul carierei sale. Focalizată asupra revistei Integral, a cărei prezentare se regăsește și în expoziția „M. H. Maxy – de la avangardă la socialism”, conferința va pune în evidență, atât pentru specialiști cât și pentru publicul larg, importanța acestei reviste cuprinsă într-un demers de înnoire a limbajelor artistice din secolul XX” apreciază Călin-Alexiu Stegerean, director general al Muzeului Național de Artă al României. Conferința va avea loc în incinta expoziției „M.H. Maxy – De la avangardă la socialism”.

 

***

Participarea se face pe baza biletului de intrare în expoziție în valoare de 20 lei (la care se aplică gratuități și reduceri pentru mai multe categorii de public). Se recomandă înscrierea la adresa comunicare@art.museum.ro.

 

Proiect realizat cu sprijinul InterContinental Athénée Palace Bucharest.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0