Întâlnirile de weekend de la Institutul de Management al Artei, un reper al pieţei de artă româneşti
Institutul de Management al Artei vine la începutul anului 2014 cu o propunere de cursuri dedicate pieÅ£ei de artă româneÅŸti. O primă sesiune de cursuri, susÅ£inute de specialiÅŸti în domeniu – artiÅŸti, profesori universitari, colecÅ£ionari, critici, curatori, galeriÅŸti, muzeografi, economiÅŸti ÅŸi avocaÅ£i – se va desfăşura în weekend-ul 24-26 ianuarie.
Prin programul său, Institutul de Management al Artei îi provoacă pe toţi cei conectaţi la fenomenul artistic să ia contact cu mecanismele din culisele pieţei de artă. Cursurile intensive de management al artei, program deja consacrat al Institutului, aflat in ianuarie 2014 la a XII-a ediţie, au un singur criteriu de selecţie: pasiunea pentru artă.
Programul cursului este unul complex, interactiv, acoperind o paletă largă de aspecte ce alimentează piaţa de artă din România: elemente de istoria artei, curiozităţi legate de capcanele pieţei de artă, tururi virtuale în lumea colecţiilor private, aspecte legate de legislaţia comerţului cu arta, dialoguri pe marginea valorii emoţionale versus valorii investiţionale ale unei opere de artă, discuţii live cu artiştii contemporani, factori care influenţează cota artistului pe piaţa internă şi internaţională sau modalităţi de valorificare şi valorizare a artei în societatea contemporană (pentru a enumera doar câteva dintre teme).
Institutul de Management al Artei este un proiect Artmark, ce îşi propune să aducă publicul din România mai aproape de scena artei româneşti prin programe cu rol educational. Încă din 2012, nume importante ale scenei artistice româneşti şi internaţionale au împărtăşit cunoştinţele si experienţa lor celor peste 350 de participanţi interesaţi de fenomenul pieţei româneşti de artă. În 2014, ca urmare a interesului crescut al publicului pentru acest gen de programe educaţionale, Institutul de Management al Artei îşi extinde programul de cursuri în ţară. Primele cursuri naţionale vor avea loc în primăvară, la Cluj, între 22-23 martie.
Absolvenţii cursurilor primesc un Atestat de participare. Programul complet pentru 2014, lectorii invitaţi, precum şi detalii privitoare la înscriere (locuri disponibile rămase, taxă de partricipare etc) pot fi consultate pe site-ul IMA, www.alegearta.ro.