fbpx

Interior și interioritate. Casa ca o insulă

AMENAJARE DE INTERIOR: Clément Lesnoff-Rocard, Gil Percal TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Simone Bossi

O casă de secol XIX, în suburbia Parisului, rămasă stingheră pe o străduță ce se termină abrupt într-un conglomerat de turnuri de sticlă din cartierul La Défense, și o familie care-și căuta refugiul, un peisaj protector și luminos în freamătul inevitabil al orașului. La care se adaugă un arhitect preocupat de emoția spațiilor, de relația cu natura, de locuire ca act de imaginație – Clément Lesnoff-Rocard. Așa a prins formă proiectul de amenajare „Insula”, cu atât mai grăitor pentru pandemia în vremea căreia a fost finalizat.

Încă de la prima vizită, casa, prin discreția ei, dar și prin plasarea oarecum absurdă, în dosul unei configurații urbane venite din alt timp, le-a lăsat arhitecților o impresie de fragilitate, de „melc rătăcit, fără cochilie”. Cochilia era însă acolo: o mică și densă grădină, împrejmuind veranda. Ea a devenit o barieră fizică și simbolică, în timp ce casa a întors spatele străzii și lumii și s-a concentrat asupra propriului univers interior, într-un exercițiu de izolare, reflecție și eliberare deopotrivă. Asta a fost cheia întregului demers de renovare și amenajare.

 

Ca multe case vechi, și aceasta fusese în repetate rânduri mutilată și parazitată de intervențiile diverșilor proprietari, rezultatul fiind o acumulare de gesturi arbitrare și elemente sufocante ce trebuiau în primul rând masiv înlăturate. Specificitatea spațiului se cam pierduse, așa că arhitecții au fost nevoiți să-i recreeze una, din potențialul materialului existent. Iar cea mai bogată și mai simplă sursă de inspirație pentru designul de interior a constituit-o natura.

Arhitecții au încercat astfel să creeze un limbaj continuu între exterior și interior, traducând armonia și logica naturală prin discursul formelor arhitecturale și lăsând asupra obiectelor domestice o amprentă vizual-poetică: masa de stejar devine copacul (axul) în jurul căruia se strânge familia, canapeaua de culoarea nisipului amintește de o plajă, suprafața neagră mată a mobilierului de bucătărie trimite la consistența cărbunelui, albul și curbura plafonului se aseamănă norilor, biblioteca uriașă, desfășurată pe două niveluri, reia relieful unui munte, iar liniile curate, transparente ale spațiului trimit, și ele, la limpezimea cerului și a apelor.

PROIECT: Casa Insula; AMPLASAMENT: Paris, Franța; SUPRAFAŢA UTILĂ: 300 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Clément Lesnoff-Rocard, Gil Percal; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0