fbpx

Interiorul imposibil: Dream & Maze

Dream & Maze sunt două interioare narative, două camere renovate remarcabil de echipa Studio 10 din cele 10 ambiente interioare, foarte personale, ale unei case de oaspeți speciale denumite nu întâmplător The Other Place.

Citind numele camerelor: Clipocit, Inocență, Lumină, Nor, Pace, Secret, Structură și Umbră ne dăm seama, în buna cheie de lectură a alterității dată de numele hotelului, în ce context au fost propuse visul și labirintul (Dream & Maze).

Hotelul de tip airbnb The Other Place are o capacitate de 10 camere și se află într-un loc aproape idilic, pe valea râul Li, din districtul Pingle, Guilin, Provincia Guangxi.

Arhitectul Shi Zhou, inspirat de tema scărilor imposibile și a perspectivelor simultan pro și anti-gravitaționale din gravurile olandezului M.C. Escher, propune o reinterpretare originală a empatiei acestor lucrări. Coordonatorul biroului de proiectare Studio 10, alături de echipa sa, a dorit – în renovarea celor două camere – crearea un spațiu escherian cu sensuri profunde. Astfel, au operat cu un adevărat eseu de ambient interior, lucrând în și cu perspectiva. Prin percepția oferită, spațiul se mută în abstract, devine infinit și imposibil.

În egală măsură, prin cromatică și texturi, grație tectonicii special definite, spațiul se înfățișează convivial și primitor. Pendularea constantă între abstract și real, plan și spațiu, două și trei dimensiuni precum și asocierea unor elementele subtile de iluzie optică (în sensul originar trompe l’oeil) caracterizează ambele camere.

Schema de culoare e simplă Dream – roz, Maze – verde.

0webdream-by-chao-zhang-13

În primul spațiu, paleta roz-alb conferă interiorului prospețime. Serenitatea rozului, organică, protectoare și chiar embrionară, accentuează calmul unui loc aflat departe de haosul vieții cotidiene. Pentru a menține caracterul himeric al spațiului interior, indicii perturbante sau reconectante la haos precum corpuri de iluminat, aparate electronice etc. au fost ascunse în spatele unei serii de uși vopsite în negru.

webmaze-by-chao-zhang-7

În cealaltă cameră, labirintul este tema majoră. Maze este un spațiu interior cu cromatică verde pădure unde scări antigravitaționale duc la uși de aur. Accentuarea caracterului narativ al parcursurilor spațiale propuse de scări este dat de scenariul evocat: îți închipui că în spatele ușilor fermecate ar putea exista o alee necunoscută, un drum secret, care să conducă la o pădure fantastică, misterioară sau la alte lucruri neașteptate, surprinzătoare, pe care aștepți să le descoperi.

PROIECT: Renovarea hotelului Airbnb The Other Place, Creative Guesthouse, Guilin Litopia; INTERVENȚIE ARITECTURALĂ: Dream and Maze; AMPLASAMENT: Districtul Pingle, Guilin, Provincia Guangxi, China; SUPRAFAȚA AMENAJATĂ: 70 mp/cameră; CLIENT: The Other Place – Guilin Litopia / Nianhua Cultural & Creative; CONSULTANT DESIGN: Studio 10; DIRECTOR: Shi Zhou; ECHIPA DE PROIECTARE: Xin Zheng, Xiangtong Wu, Zixia Huang, Ming Tang (Project Assistant)

Proiect prezentat în Dosarul din igloo 189 / apr-mai 2019

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0