fbpx

International VELUX Awards 2012 – Menţiune pentru echipa din România

International VELUX Awards îi provoacă la fiecare doi ani pe studenţii arhitecţi să exploreze tema luminii naturale şi să cerceteze în amănunt această importantă sursă de lumină şi energie. Concursul îşi propune să identifice aspecte provocatoare ale viitorului luminii naturale într-un mediu al construcţiilor, printr-o abordare cât mai deschisă şi fără restricţionarea utilizării produselor VELUX. Cea de-a 5-a ediţie a competiţiei a adunat 983 de proiecte din 59 de ţări, remarcabile prin calitatea propunerilor şi complexitatea cercetării legate de rolul luminii în arhitectură. Premiul întâi a fost câştigat de o echipă formată din doi tineri chinezi, studenţi arhitecţi de la ETHZ din Zürich, Elveţia, pentru proiectul lor poetic „rezonanţă, memorie”, în timp ce studenţi din Coreea, Polonia şi China au primit premiile al doilea şi al treilea. Pe lângă cele patru distincţii, juriul a acordat şi zece menţiuni speciale, printre care una i-a revenit echipei din România.

„Sursă interactivă de lumină naturală” (Interactive Natural Light Source) – Menţiune specială

Studenţi: Ovidiu Mihuţescu, Andrei Lazăr, Radu Dorgo, Adrian Mihai
Îndrumător: Bogdan Demetrescu
Universitatea Politehnică din Timişoara

Proiectul propune o soluţie care ar putea rezolva una dintre reminiscenţele amprentei perioadei comuniste, şi anume scările neiluminate din interiorul blocurilor de locuit construite între anii ’70-’80. Pentru că acea perioadă este reprezentativă pentru anihilarea oricărei forme de originalitate şi personalitate, nici blocurile de locuinţe nu au făcut excepţie. Sunt bine-cunoscute zonele urbane ultra-concentrate, ieftin şi rapid construite, care adăpostesc spaţii de locuit înghesuite în blocuri condensate, dominate de un stil impersonal şi de o lipsă totală a esteticii. Pentru a adăposti o asemenea masă de oameni într-un spaţiu atât de limitat şi pentru a construi locuinţele repede şi ieftin, estetica, funcţionalitatea şi lumina naturală au fost compromise. Pe scurt, soluţia propusă este alcătuită din două dispozitive: unul interior şi unul exterior. Cel exterior urmăreşte şi concentrează razele solare cu cele nouă petale fabricate din plastic aluminizat. Fiecare petală îşi poate ajusta individual poziţia, fiind comandate cu ajutorul unui microprocesor, al unui motor şi a unor senzori de lumină, astfel încât să beneficieze de cea mai bună şi îndelungată expunere solară. În interior, lumina naturală este canalizată şi distribuită cu ajutorul unui tub constituit din elemente reflectorizante fabricate din plastic translucid obţinut din sticle reciclate. Modulele tronconice ale tubului sunt diferite, astfel unghiul razelor incidente de lumina variază, ajutând la distribuţia luminii în toate direcţiile. Pentru a forma tubul de lumină, segmentele din plastic sunt susţinute vertical prin cabluri de oţel. Locatarii blocurilor pot interacţiona direct cu tubul prin simpla atingere a acestuia, ei putând astfel influenţa distribuţia şi cantitatea de lumină naturală din scara interioară.

Mai multe informaţii despre proiect, câştigători, fotografii şi elemente grafice pot fi accesate pe pagina oficială http://iva.velux.com

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0