fbpx

Intimitate, confort și protocol interbelic

ARHITECTURĂ: ICON STUDIO DE ARHITECTURĂ TEXT: Cristian Brăcăcescu FOTO: Andrei Mărgulescu

Personalitatea inginerului Constantin Bușilă nu se bucură de o notorietate pe potriva meritelor sale deosebite în evoluția tehnologică a României moderne. Șef de promoție în 1900 al Școlii Naționale de Poduri și Șosele, doctor în electrotehnică la Liège, discipol și colaborator al lui Anghel Saligny, angajat și consilier în multe uzine, societăți și institute, a contribuit constant și eficient la dezvoltarea industriei energetice a țării. Cooptat pe criterii de competență în guvernul Antonescu, a demisionat în 1943. Episodul s-a soldat în 1946 cu o condamnare, urmată în 1950 de moartea sa la Aiud.

Inginerul a apelat în două rânduri la harul și priceperea arhitectului Duiliu Marcu. În anii 1928-1930 a construit la Sinaia, lângă mănăstire, o vilă îmbrăcată în întregime în piatră. Ideea, transpusă în alt material – cărămida aparentă – a produs doi ani mai târziu una dintre cele mai reușite opere ale arhitectului academician. Suprafețe mari de cărămidă, în dialog antagonic cu ornamente din piatră sau tencuială, a mai folosit pe fațadele casei dr. Dobrovici, din București (1919-1925) și ale Facultății de Mecanică din Timișoara (1920-1923).

 

FAȚADA STRADA RABAT
FAȚADA STRADA PANGRATTI

Roba de cardinal a casei Bușilă, care îi conferă întâietate în cartier și printre lucrările lui Duiliu Marcu, eclipsează alte calități remarcabile ale clădirii. Planul, deliberat asimetric, se desface în spații variate, îngreunează orientarea vizitatorului și alimentează iluzia că numărul camerelor ar fi mai mare decât în realitate. Două, trei sau toate cele patru mari încăperi de la parter pot fi conectate prin deschideri largi. Ample suprafețe vitrate prelungesc spre terasele de la nord și sud această anfiladă. Funcția de reprezentare, impusă de relațiile sociale ale proprietarului, este rezolvată impecabil. Biroul de lucru și camerele celor trei membri ai familiei erau la etaj, ferite de agitația mondenă.

 

Detaliu – fațada posterioară a clădirii

Un alt aspect meritoriu este grija acordată accesoriilor, mobilierului și detaliilor. Scafele, balustradele, grilajele metalice, jocul cărămizilor pe fațadă sunt proiectate cu deosebită originalitate și acuratețe. Cu ocazia restaurării au fost recuperate și câteva elemente originare, mascate de intervenții neavenite: dalajul de piatră din bibliotecă, parchetul de la etaj, vitrina din fosta sufragerie și gardul spre strada Rabat, refăcut după desenul porților auto desenate de Duiliu Marcu.

Spațiul scării principale
Vedere din biroul-bibliotecă al lui Constantin Bușilă

Pentru restaurarea fațadelor și a elementelor metalice s-au folosit proceduri diferite, adecvate fiecărui material în parte: carbonat de amoniu pulverizat cu un jet de aburi, comprese din pulpă de hârtie, curățirea mecanică a pietriei cu decapant și bisturiu, grunduirea, vopsirea și cromarea elementelor metalice. Local, s-au înlocuit cărămizi deteriorate și s-au implantat tije de inox în decorul litic dislocat. Din motive de rezistență, parapetul de vest al terasei a fost consolidat, refăcut și placat cu cărămida recuperată. Băile, în care placajul ceramic fusese înlocuit, au fost echipate la nivel contemporan, ca de altfel și restul instalațiilor. La interior s-a montat un lift, iar pe terasa casei, ascunsă dinspre stradă, o structură de aluminiu cu acoperiș retractabil.

Vedere din vestibulul de intrare

Lucrările de restaurare se încheie – finis coronat opus! – cu grădina intimă din spatele casei, care, într-un spațiu restrâns, inserează într-o succesiune narativă un izvor vioi, un canal dinamic și un bazin liniștit.

Grădina vilei dinspre str. Emil Pangratti
Fațada din str. Emil Pangratti

PROIECT: Vila inginer Constantin Bușilă; ADRESĂ: str. Rabat nr. 1, București; ARHITECTURĂ: ICON STUDIO DE ARHITECTURĂ; ECHIPA: dr. arh. Cristina Woinaroski, arh. Oana Floarea, dr. arh. Ruxandra Nemțeanu; STRUCTURĂ: SEMIRAMIS INTERCON, ing. Valentin Sevcenco, ing. Elena Pagu; INSTALAȚII: MIGA AIRVENT, ing. Crișan Câmpeanu, ing. C. Văleanu; AIR DESIGN CONSTRUCT, ing. Vlad Petean, ing. Daniel Petean, ing. Nicolae Ciureanu, ing. Gabriel Căpătău; ILUMINAT AMBIENTAL: LUCEDOMOTICA, Cristian Laurenti; EXECUTANT: ANDU CONCRETE&SERVICE, ing. Stelian Voinea, ing. Elena Voinea, MDS FIRE-TECH; RESTAURARE FAȚADE: DAN MUNTEANU ART; RESTAURARE METAL: METALIC ART; RESTAURARE MOBILIER: Andrei Paul; PERIOADA DE EXECUȚIE: 2020-2022

 

Articol publicat în igloo #212 / Inteligența arhitecturală / februarie – martie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0