fbpx

Intre clasic si modern

Din ce în ce mai multe clădiri de birouri îşi fac apariţia în oraş, oglindind în faţadele lor de sticlă şi metal construcţiile mai vechi, adeseori cu un aer trist, împovărate de griul generic al Bucureştiului. Înfăţişarea lor exterioară, arhitectura propriu-zisă, pune de cele mai multe ori în evidenţă compoziţii vizuale îndrăzneţe, în încercarea de a oferi o notă în plus de dinamism spaţiului urban.

Text: Viorica Buică
Foto: Şerban Bonciocat

Deşi ceea ce le individualizează în spaţiul din ce în ce mai aglomerat al oraşului este tocmai forma, învelişul strălucitor, aceste clădiri îşi descoperă esenţa la interior. Spaţii publice în miniatură, interioarele clădirilor de birouri încearcă să încurajeze comunicarea între oameni şi, în acelaşi timp, să le asigure un confort maxim. Iar pentru aceasta pun pe primul plan calitatea fiecărui detaliu.

Clădirea Monolit Offices, situată în partea de nord a Bucureştiului, este un astfel de exemplu fericit: arhitecţii au conceput şi urmărit cu atenţie fiecare detaliu al amenajării, reuşind să obţină un ansamblu elegant, practic şi, în acelaşi timp, dinamic. Sarcina lor s-a dovedit cu atât mai dificilă cu cât fiecare nivel din cele trei ce urmau a fi amenajate avea propriile exigenţe. Astfel, avem de-a face cu trei tipuri de spaţii, cu caracteristici bine evidenţiate, dar care se şi completează, generând un tot unitar.

La etajul şase se găsesc un birou directorial şi o sală de conferinţe: le defineşte o linie sobră, clasică, în culori închise. Profilul stilistic nu este întâmplător, a fost gândit pentru ca spaţiul să poată armonios primi piese din colecţia de artă a proprietarului. Interesante tablouri pictate în ulei, statuete graţioase din bronz, delicate obiecte din argint stau astfel alături de ecrane video şi de alte accesorii de ultimă generaţie. Cele două lumi se întâlnesc fericit, ajutate şi de cromatica şi de texturile alese pentru amenajarea încăperii: un birou masiv din lemn vopsit în negru, fotolii generoase din piele neagră, o impunătoare bibliotecă din aceeaşi familie stilistică cu biroul. De altfel, piesele de mobilier „Smania” sunt recunoscute în întreaga lume pentru rafinamentul designului şi pentru calitatea înaltă a materialelor. Preţiozitatea spaţiului e conferită şi de opţiuni speciale precum placajul pereţilor, realizat la comandă, cu accente de auriu, sau mocheta de o calitate deosebită, contrabalansând inspirat monotonia cromatică a mobilierului. Totul este pus în valoare de o suită întreagă de sisteme de iluminat.

Etajul inferior, unde se găsesc birourile propriu-zise, dezvăluie un mediu de office mult mai obişnuit, fără a renunţa însă la principiul calităţii maxime. Aici au fost trecute în prim-plan cerinţele funcţionale ale spaţiului: s-a optat pentru transparenţă, compartimentare minimă, dar eficientă, amplasare ergonomică a birourilor, iluminare intensă, punctând traseele principale. A rezultat un mediu de lucru dezinvolt, dinamic, ce stimulează comunicarea şi oferă multiple soluţii cerinţelor specifice programelor de office.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0