Între nou și origini: Meșendorf Gasthaus
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Cătălin Georgescu
Dintre satele săsești cu miez și rost ale Transilvaniei, Meșendorf îi așteaptă pe călători la o distanță de aproximativ 30 de kilometri față de Sighișoara, aparținând comunei Bunești. Aflat pe aceste meleaguri încă din secolul al XIII-lea, Meșendorful își dezvăluie farmecul săsesc în toată puterea șirurilor de case, culminând cu Biserica fortificată de pe deal ridicată în stil gotic timpuriu în secolul al XIV-lea.
În acest sat liniștit și senin își deschidea porțile în 2018 Meșendorf Gasthaus, pe atunci cu 7 camere pentru oaspeți, care între timp a crescut frumos, având acum și o șură bibliotecă, șură sală de workshop-uri și șură sală de mese și evenimente cu bucătărie deschisă, plus alte câteva camere în curtea alăturată.

Povestea întâlnirii și legării de Meșendorf a debutat în 2015 și a curs în mod firesc pentru Irina Oana și familia acesteia: „Casa ne-a cucerit datorită curții foarte largi și a grădinii din spate care se continua cu livezi și dealuri acoperite de păduri, iar satul ne-a plăcut pentru că este izolat, la capăt de drum, departe de DN și de zgomot”. Lucrările de restaurare au început în 2016, dorința fiind aceea de a combina valoarea patrimoniului săsesc cu elemente moderne care să asigure confortul contemporan.

Acest fir roșu a fost urmărit de către arh. Ioan Tudoran, care a mizat pe utilizarea contrastului vechi/nou la nivelul volumetriilor și al materialelor și care a intuit importanța studierii principiilor constructive vechi pentru acest nou capitol al ansamblului de la Meșendorf Gasthaus, neîncurajând, pe de altă parte, imitarea nenecesară a acestora: „Ne-am asumat că facem turism și nu locuire, astfel putem spune că am modificat structura satului. Cu toate astea am fost atenți de la bun început, împreună cu beneficiarii, să integrăm comunitatea, de la meșteri, la generarea de locuri de muncă în turism și până la spectacole cu artiști din zonă. Nu este un exercițiu pur de arhitectură, ci este și un exercițiu de integrare, adaptare și păstrare a valorilor”. Se pot descoperi inclusiv piese de mobilier deosebite cum ar fi cele din bibliotecă sau din sala de mese, lucrate împreună cu arh. Alin Popescu.

La Meșendorf Gasthaus totul îndeamnă la tihnă între nou și origini, iar această ipostază poate fi inspirat completată de plimbări prin natură ori de degustarea unor produse și rețete specifice locului în vecini, la punctul gastronomic Meșendorf 65.
