Între relaxare și eficiență: locuire contemporană lângă București
DESIGN INTERIOR: MP Design Office TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Sabin Prodan
Natura și liniștea din Corbeanca au inspirat și definit liniile amenajării de interior a casei RR, unde echipa MP Design Office a combinat elemente esențiale ale locuirii contemporane cu o atmosferă relaxantă definită de materiale și texturi naturale. Acestora li se adaugă accente îndrăznețe de culoare și obiecte decorative care contribuie la conturarea personalității casei.
Între funcționalitate, eficiență și trăsături care etalează pasiunile și personalitatea cuplului de beneficiari, această casă dintr-un complex rezidențial aflat în apropierea Bucureștiului oferă exemplul unui cadru complet al locuirii contemporane. Pe axa parter-etaj-subsol, amenajarea realizată de către echipa MP Design Office s-a lăsat în voie inspirată de către natura și liniștea din Corbeanca, casa beneficiind favorabil de vitraje mari. Materialele naturale, accentele și texturile inspirate de natură precum și plantele selectate pentru spațiu contribuie din plin la dorita comunicare cu natura, subliniată și de deschiderile generoase către terasă și piscină.
La parter, se intersectează în plan deschis bucătăria, zona de dining și cea a relaxării, spațiul beneficiind de lumină naturală și de o combinație ludică a liniilor simple și materialelor complementare: betonul aparent, esențele lemnoase, naturale, și accentele coloristice vii ale mobilierului și corpurilor de iluminat. Este atmosfera unei lejerități binevenite, punctate de artă, obiecte decorative și mai ales cărți. Și asta deoarece cărțile, o frumoasă pasiune a beneficiarilor, au cuprins întreaga casă prin amplasarea a numeroase biblioteci, în cele mai inedite ipostaze: „treapta dintre living și zona de luat masa a fost special creată din lemn masiv și sticlă securizată pentru această funcțiune”, după cum explică arhitecții. Această soluție a fost pusă în operă în colaborare cu arh. Ciprian Manda.
Spațiul este conectat printr-un „fir roșu” – coridorul care conduce la sala de sport (cu saună și duș) și la dormitorul matrimonial cu grup sanitar propriu deschis spre terasă și grădină. În dormitorul matrimonial accesul se face printr-un dressing conectat cu cel dintâi grație unei biblioteci „sculptate” în mijlocul unui dulap. Dormitorul și baia matrimonială comunică vizual prin accente textile oranj și materiale naturale. La etaj, două birouri pot deveni, la nevoie, camere de oaspeți. Tot la etaj, în colaborare cu arh. Danina Zubcov, a fost realizat un luminator datorită căruia scara are din plin lumină naturală, iar pe peretele holului de la etaj a apărut o grădină verde suspendată.
Și pentru că prezența unui iluminat inteligent este la fel de importantă precum lumina naturală, arhitecții au colaborat cu Space Lighting, furnizor care asigură un suport tehnic complet pentru implementare și care, după cum precizează echipa, are o contribuție valoroasă în desfășurarea proiectului: „le explicăm ce dorim să obținem prin iluminatul arhitectural și ne ajută să găsim cele mai bune soluții. În întreg spațiul s-au ales corpuri de iluminat tehnice/arhitecturale (șine cu proiectoare, șine cu benzi led), dar și obiecte de design care se încadrează în ideea de simplitate, minimalism plus accent de culoare.” Este cazul corpurilor de la Vibia, colecția Plusminus care sunt oranj, la fel ca și cele de la Milan, utilizate în dormitor. Un corp de iluminat special este cel de deasupra mesei de dining: „am folosit un corp compus de la Vibia, colecția Plusminus, realizat de Diez Office. Este inedit, pentru că se poate adapta și proiecta în funcție de spațiul pe care îl ai, a fost gândit special pentru masa lungă din lemn masiv și se întinde până pe peretele de lângă scară unde iluminează un tablou.”
Subsolul a fost rezervat activităților ludice și petrecerii timpului în compania prietenilor, aici fiind instalate o masă de biliard și o zonă de bar.
Frumoasă provocare, obiectele de mobilier ale casei au fost realizate în colaborare cu echipa CMA Atelier Design, care aplică o direcție clară fiecărui produs pentru a crea piese unice. S-au combinat astfel materialele selectate de către arhitecții de interior cu accesorii de calitate, folosindu-se tehnici de producție de ultimă generație pentru obținerea unui mobilier durabil. Echilibrul dintre calitate și un preț avantajos s-a obținut grație combinațiilor de MDF frezat și vopsit, MDF furniruit și PAL.
Casa RR produce 80% din energia pe care o consumă. Cât despre sistemele smart, acestea și „automatizările au venit în completarea designului pentru a oferi proprietarilor o eficiență maximă, control și confort personal”. Exemplu al unei locuiri contemporane în care liniile simple se combină cu accentele personalității beneficiarilor, casa RR oferă confort și stabilitate în cheie smart.
PROIECT: Casa RR; AMPLASAMENT: Paradisul Verde, Corbeanca; SUPRAFAȚA TERENULUI: 850 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 470 mp; DESIGN INTERIOR: MP Design Office; ECHIPA: arh. int. Marilena Popa, arh. int. Mihaela Pazarbas, arh. int. Florentina Petcu; ARHITECTURĂ: arh. Danina Zubcov; STRUCTURĂ: ing. Mihai Munteanu; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Isăcescu Architecture & Landscape; FINALIZAT: 2024
Articol publicat în igloo #221 / Kombinat II / august-septembrie 2024