Între vernacular și tehnologia viitorului. TOVA, prima clădire imprimată 3D din Spania
ARHITECTURĂ: IAAC TEXT: Anca Rotar FOTO: Gregori Civera RANDĂRI: IAAC
Institutul pentru Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC) a inaugurat, în apropierea Barcelonei, prima clădire din Spania imprimată 3D din lut. Elaborată în cadrul Valldaura Labs (proiect demarat de IAAC cu scopul de a dezvolta tipologii de locuințe autosuficiente și accesibile ce pot fi aplicate oriunde în lume), construcția reprezintă o punte de legătură între arhitectura vernaculară pe bază de lut și tehnologia viitorului (imprimarea 3D la scară mare), cu potențialul de a transforma felul în care gândim arhitectura, dar și de a oferi o soluție pentru problema locuirii, în special în contextul crizei climatice.
Numită TOVA, clădirea întruchipează una dintre cele mai sustenabile și prietenoase tipologii de construcție care pot fi aplicate în ziua de azi. Realizarea ei a durat șapte săptămâni și a necesitat o imprimată 3D Crane WASP și lut de proveniență locală, preluat de pe o rază de numai 50 m și amestecat cu aditivi și enzime, pentru a asigura integratitea structurală și elasticitatea necesare imprimării 3D. Fundația a fost realizată din geo-polimer, iar acoperișul, din lemn.
Forma structurii a fost gândită în raport cu condițiile de mediu specifice zonei mediteraneene. Astfel, volumul este compact, pentru a apăra interiorul de frig în sezonul rece, dar poate fi deschis în restul anului, menținând o comunicare constantă cu împrejurimile. Pereții constau într-o rețea de goluri care asigură circulația aerului și o izolare naturală, ce previne pierderea de căldură pe timp de iarnă și protejează de radiații pe timp de vară. Pentru a asigura rezistența materialului la factorii climatici, construcția a fost acoperită cu un strat impermeabil realizat din materiale sustenabile, precum aloe sau albușuri de ou.
Cu zero deșeuri generate în timpul procesului de producție, clădirea tinde spre zero și în ceea ce privește emisiile de carbon. Astfel, ea are potențialul de a juca un rol crucial în identificarea de noi tipologii de construcție eficientă, având în vedere că metodele actuale din domeniu sunt responsabile pentru circa 36% din totalul emisiilor de carbon la nivel global.
Posibilele aplicații ale imprimării 3D în arhitectură sunt, practic, nesfârșite, de la locuințe la spații publice și la orice tip de exterior sau interior. În combinație cu alte metode de construcție, imprimarea 3D poate ajuta la crearea de structuri complexe și inovatoare, ce ar reduce în mod semnificativ impactul asupra mediului pe care industria construcțiilor îl are în prezent.
PROIECT: TOVA; AMPLASAMENT: Barcelona, Spania; ARHITECTURĂ: Institutul pentru Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC); ECHIPA: Edouard Cabay, Alexandre Dubor, Lili Tayefi, Vincent Huyghe, Ashkan Foroughi, Eduardo Chamorro Martin, Elisabetta Carnevale, Guillem Baraut, Gloria Font basté, Nikol Kirova, Francesco Polvi, Bruno Ganem Coutinho, Marielena Papandreou, David Skaroupka; PARTENERI: Colette, WASP, UN-Habitat, BAC Engineering, LaSalle, Smart Citizen, Squares, Living Prototypes Research Innovation; CERCETĂTORI: Adel Alatassi, Aslinur Taskin, Charles Musyoki, Deena El-Mahdy, Eugene Marais, Hendrik Benz, Juliana Rodriguez Torres, Leonardo Bin, Mariam Arwa, Al-Hachami, Marwa Abdelrahim, Mehdi Harrak, Michelle Bezik, Michelle Antonietta Isoldi Campinho, Mouad Laalou, Nareh, Khaloian Sarnaghi, Nawaal Saksouk, Orestis Pavlidis, Seni Boni Dara; FINALIZAT: 2022