fbpx

Jardin des Plantes. Un nou concept de seră

Text: Anca Rotar
Foto: Julien Lanoo

Datând din 1626 şi accesibilă publicului larg din 1640, Jardin des Plantes din Paris a fost una dintre primele grădini botanice deschise în Europa. Cu timpul, ea a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii, atât pentru cei ce doreau să studieze botanica, dar şi pentru pasionaţii de istorie naturală. De departe, principalul punct de atracţie în cadrul grădinilor era reprezentat de cele patru sere tematice, ilustrând în mod fidel biodiversitatea din diferite zone ale planetei, precum şi istoria plantelor. După ce, timp de cinci ani, acestea au trecut prin lucrări intensive de renovare şi restructurare, ele şi-au redeschis porţile în vara acestui an, atrăgându-i pe vizitatori cu o combinaţie inedită de tradiţie, inovaţie şi respect pentru natură.

Jardin des Plantes. Un nou concept de seră

Jardin des Plantes oferă publicului şansa de a parcurge o succesiune de peisaje exotice spectaculoase în inima Parisului. Cele patru sere reproduc condiţiile de mediu din pădurea tropicală, deşert şi Noua Caledonie (zona Pacificului de Sud), expunerea culminând cu o istorie a plantelor, care cuprinde fosile şi specimene ce au evoluat direct din plante preistorice. Pentru a-i ghida pe vizitatori în cadrul acestor peisaje artificiale, echipa LAN Architects a creat un itinerar ce pare să se dezvolte în mod natural, de la o seră la cealaltă, cu meandre ce scot în evidenţă particularităţile fiecărui spaţiu. Este vorba despre o serie de pasaje care le permit oamenilor să pătrundă în mijlocul plantelor luxuriante, să le admire de aproape şi chiar să le atingă. Astfel este eliminată distanţa – tipică muzeelor – dintre vizitator şi exponat, senzaţia creată fiind cea de a face parte, pentru un moment, din ecosistemul re-creat în spaţiul respectiv.

Jardin des Plantes. Un nou concept de seră

Arhitecţii au urmărit încă de la început dizolvarea limitelor impuse de clădirile propriu-zise ale serelor pentru a obţine o combinaţie armonioasă între materie, formă şi culoare. Aleile nou-amenajate au fost gândite în aşa fel încât să se confunde perfect cu mediul în care au fost integrate. În ceea ce priveşte iluminarea, arhitecţii şi-au dorit să sublinieze siluetele maiestuoase ale arborilor, respectând, în acelaşi timp, condiţiile de mediu necesare acestora. În ciuda complexităţii intervenţiei de arhitectură, partea sa „vizibilă” apare extrem de discretă, accentul fiind pus pe aspectul luxuriant al plantelor, care par să acapareze întreg spaţiul.

Jardin des Plantes. Un nou concept de seră

Pentru amenajarea sistemului de alei, autorii proiectului au folosit acelaşi tip de beton, în patru moduri diferite. Astfel, în sera „pădurii tropicale”, betonul prefabricat, colorat în timpul preparării, a fost dispus în fâşii de diferite lungimi, care alternează cu solul nemodificat, obţinându-se un efect de atenuare a marginilor potecii. Cu timpul, plantele vor cuceri şi acest spaţiu, iar poteca va dobândi o „patină”, creând iluzia unei foste aşezări umane invadate de junglă. În sera „deşerturilor”, ce reproduce nu mai puţin de cinci microclimate regăsite în America şi Africa, betonul a fost colorat în nuanţe deschise, pentru a accentua efectul luminii puternice a soarelui. Sera dedicată Noii Caledonii, cuprinzând în proporţie de 70% plante indigene acestui spaţiu, a fost împărţită în două zone, prin intermediul unei punţi decorate cu motive specifice culturii aborigene Kanak.

Jardin des Plantes. Un nou concept de seră

Senzaţia de imersiune în ecosistemul tipic zonei Pacificului de Sud este sporită prin iluminarea discretă, de jos în sus, a acestui nou element. Cea mai delicată intervenţie a avut loc în cadrul serei dedicate istoriei plantelor, unde poteca a fost gândită în aşa fel încât să nu deranjeze în niciun fel dispunerea fragmentelor de rocă, neschimbată timp de peste 100 de ani.

Ilustrând o renunţare aproape totală la limitele impuse de arhitectură şi de o anumită concepţie asupra ordinii, în favoarea contactului cu natura sălbatică, proiectul de recondiţionare a serelor din Jardin des Plantes a reprezentat pentru echipa biroului LAN o puternică experienţă senzorială care, de acum, va putea fi împărtăşită de mii de vizitatori din întreaga lume.

Jardin des Plantes. Un nou concept de seră

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0