fbpx

Juri Troy la Bucureşti

Arhitectul Juri Troy a prezentat, în cadrul Convenţiei Române de Iluminat (20-21 mai a.c.), Sunlighthouse – prima locuinţă fără emisii de carbon din Austria, dezvoltată ca parte a proiectului Model Home 2020 iniţiat de compania VELUX.

Juri Troy la Bucureşti

Rezultatul unei cercetări de doi ani de zile la care au participat arhitecţi din echipa biroului Hein-Troy, ingineri şi alţi specialişti în construcţii, proiectare şi instalaţii de la facultăţi şi institute din Austria, Sunlighthouse corespunde tuturor cerinţelor unui mediu de viaţă sănătos, atât din punct de vedere energetic, cât şi al climatului interior şi exterior. Volumul final exploatează la maximum datele – nu tocmai favorabile – ale terenului, permiţând luminii naturale nu numai să îmbunătăţească confortul fizic şi psihic al locatarilor, ci şi să participe activ la conturarea unei funcţionări sustenabile. În final, Sunlighthouse oferă un factor de lumină naturală de patru ori mai mare decât cerinţele din normativ; în plus, ferestrele casei pun în valoare privelişti naturale relaxante şi facilitează din plin câştigurile de energie solară pasivă.

Juri Troy la Bucureşti

Pentru a reduce la minim impactul asupra mediului, au fost folosite materiale locale, în special lemn, care îmbracă atât exterioarele, cât şi interioarele (la interior, s-a optat în multe dintre spaţii pentru tratarea cu un ulei alb, sporind luminozitatea locuinţei). De asemenea, au fost respectate numeroase cerinţe de economie energetică: scăderea consumului, realizată prin iluminarea cu LED şi prin echiparea ci electrocasnice şi baterii economice, utilizarea exclusivă a energiei regenerabile (solară – panouri fotovoltaice şi de încălzire a apei, geotermală – prin pompă de căldură sol-apă), producerea unei cantităţi mai mari de energie decât cea consumată, pentru a acoperi pierderile de energie şi emisiile rezultate din producerea şi transportul materialelor, precum şi din lucrările de şantier, absenţa aclimatizării, înlocuită cu succes de ventilaţia naturală realizată prin efectul de tiraj. Locuinţa a fost finalizată la sfârşitul lui 2010 şi va fi disponibilă pentru cumpărare în toamna acestui an, urmând ca monitorizarea eficienţei energetice să continue şi după instalarea noilor proprietari.

Juri Troy la Bucureşti

Cu valoare de prototip, dar cu potenţial extraordinar pentru viitor, Sunlighthouse demonstrează că este posibil să ne schimbăm modul în care locuim, într-o direcţie profund sustenabilă, dar şi că astăzi este fundamentală colaborarea între profesionişti specializaţi în diverse domenii pentru a realiza construcţii cu eficienţă energetică mare şi randament maxim pe termen lung. Mesajul este cu atât mai important în contextul în care aproximativ 40 % din consumul total de energie din Europa este reprezentat de consumul clădirilor, iar Uniunea Europeană şi-a propus scăderea semnificativă a acestui proces prin standarde mult mai stricte pentru clădirile noi, dar şi prin renovarea celor vechi. Clădirea viitorului se conturează din ce în ce mai clar ca fiind una activă, oferind mai mult decât consumă, iar Sunlighthouse este un exemplu în acest sens.

Juri Troy la Bucureşti

Pentru promovarea conceptului de “Casă Activă” şi detalierea practică a acestuia a fost constituită recent “Alianţa pentru Case Active” (Active House Alliance – AHA), o asociaţie internaţională non-guvernamentală ce are drept scop schimbul de informaţii şi experienţă în domeniul tehnologiilor ecologice. În consiliul organizatoric se găseşte şi un reprezentant al României – Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici din România.

Juri Troy la Bucureşti

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0