fbpx

Kané: fine dining la cină cu fine design

Într-o din ce în ce mai armonioasă întâlnire a gastronomiei cu designul de interior sub auspiciile noii bucătării românești, ne încântă noul proiect al echipei Yellow Office, amenajarea restaurantului bucureștean Kané, unde tradiționalul ingredientelor, tehnicilor și meșteșugului devine prilej de voie bună contemporană.

Una dintre străzile bucureștene pentru care am avut dintotdeauna o slăbiciune este Dianei. Mai mult ca sigur datorită existenței aici a unor case fermecătoare și pentru că la fel de fermecătoarea Jeni Acterian a locuit o vreme pe Dianei, după cum aflăm din „Jurnalul unei fete greu de mulțumit”. Toată această evocare pendulează deloc întâmplător între trecut și prezent, având în vedere că provocarea echipei Yellow Office a fost una foarte incitantă: să readucă la viață casa din 1914 de pe strada Dianei numărul 9, declarată monument istoric acum câțiva ani, unde s-a instalat restaurantul Kané. Fine dining-ul în cheia noii bucătării românești a molipsit dezideratul și cheia amenajării: „ingrediente tradiționale în bucătărie, tehnici și materiale tradiționale în designul interior, totul reinterpretat într-un limbaj contemporan. Și încă ceva: artizanat”.

KANE_12-13

Casa, al cărei proiect original a fost semnat de arhitectul Ernest Doneaud, ajunsese într-o stare considerabilă de degradare, astfel că s-a încercat refacerea și restructurarea unora dintre elementele existente, ca de exemplu restaurarea stucaturii sau refacerea glasvandului după desenele celui original. Deși compartimentarea spațiului a rămas aceeași – holul în care erau primiți oaspeții a rămas la fel de important pentru introducerea în atmosferă a celor ce trec pragul restaurantului – au apărut și elemente noi, care aduc povestea în contemporaneitate, cum ar fi înlocuirea, în hol, a tavanului cu un vitraliu reinterpretat.

Ce mi se pare interesant și izbutit în amenajarea restaurantului este permanentul dialog dintre ingredientele tradiționale utilizate în bucătărie și materialele/tehnicile tradiționale la care s-a recurs în amenajare. „Așa au apărut peretele placat cu ceramică neagră de Marginea, mozaicul făcut în tehnică tradițională cu piatră de râu din Argeș, lemnul ars, tencuiala cu praf de piatră și pânzele pictate în albastru intens, realizate de Cornelia Moldoveanu”, ne detaliază arhitecții. Iar ilustrațiile botanice realizate de Irina Neacșu cu plante românești care se regăsesc și în meniu nu fac decât să completeze pendularea trecut-prezent, meșteșug/tradiție tehnologie/contemporaneitate, în cea din urmă încadrându-se echipamentele automatizate și panourile de control inteligent.

 

Axis mundi-ul Kané este bucătăria deschisă complet către holul de intrare completată de „chef’s table, o zonă în care poate fi urmărit tot procesul prin care mâncarea ajunge în farfurie”. Completarea și potențarea reciprocă a gastronomiei cu designul devine în cazul restaurantului Kané demersul reușit al așternerii unui cadru în care se poate trăi o experiență.

„Dacă tema bucătarilor a fost să aducă bucătăria românească în contemporaneitate, tema arhitecților a fost să transpună un interior tipic începutului de secol XX, din care rămăseseră doar pereții și mult moloz, într-unul autentic și contemporan, în care nu doar mâncarea este o experiență, ci și atmosfera care se creează în jurul ei” – Yellow Office.

***

Proiect: Restaurant Kané ­New Romanian Cuisine; Program: amenajare de interior; Adresă: Strada Dianei nr. 9, București; Design de interior: Yellow Office; Echipa: arh. Vladimir Mîndru, arh. Ana Irina Lupu, arh. Rareș Fotau-Cojocaru; Project Management: George Popa; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #195_aprilie-mai 2020

igloo_195-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0