fbpx

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Muzeul Naţional de Artă al României, Ambasada Republicii Cehe în România şi Igloo media, în parteneriat cu Grupul CEZ în România, anunţă expoziţia Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR între 25 octombrie 2013 – 12 ianuarie 2014. Vernisajul expoziţiei a avut loc în data de 24 octombrie în prezenţa ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

În cadrul evenimentului de deschidere a avut loc şi lansarea albumului monografic al arhitectului Karel Líman, publicat de editura Igloo media. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, cu prilejul celei de a 92-a aniversări a zilei de naştere a MS Regele Mihai I.

Expoziţia propune, prin intermediul unei selecţii de fotografii, o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 – 1929), creaţia acestuia fiind foarte puţin cunoscută în România contemporană. Imaginile alese realizează, prin mijloace fotografice deosebite, o introspecţie asupra viziunii sale despre arta totală a construcţiei, Líman devenind cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a României. Curatorul expoziţiei este prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Karel Líman s-a născut în Boemia, în acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de meşteşugari. A studiat arhitectura în cadrul Politehnicii din Praga, apoi a urmat cursurile prestigioasei instituţii germane de învăţământ superior Bauakademie din München.

După încheierea studiilor a plecat la Viena şi a lucrat o perioadă pentru firma Hellmer & Felmer, specializată în construcţia caselor de lux din zona rezidenţială a capitalei austriece. În 1894 Karel Líman a părăsit Viena şi s-a stabilit definitiv la Bucureşti unde va trăi 45 de ani, până la moartea sa. În România a fost angajat iniţial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat în slujba Casei Regale a României. Începând din anul 1904 se va afla la conducera Biroului Regal de Arhitectură.

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Din ordinul Regelui Carol I, lui Karel Líman i s-au încredinţat importante lucrări de arhitectură, printre care: reconfigurarea, amplificarea şi redecorarea castelului Peleş (1896-1914), proiectul şi construcţia castelului Pelişor (1898-1903) şi refacerea tuturor clădirilor adminstrative de pe Domeniul Regal Peleş. În perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre reşedinţele Reginei Maria.

Pentru o scurtă perioadă de timp Karel Líman a fost şi arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care astăzi are plăcerea de a găzdui această expoziţie.

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Albumul monografic al lui Karel Líman prezintă în 240 de pagini principalele opere realizate la noi în ţară sub directa conducere a arhitectului ceh şi a fost publicat cu sprijinul Grupului CEZ în România.

A fost o mare plăcere pentru mine să particip la proiectul acestei cărţi şi pentru aceasta sunt foarte recunoscator. O viaţă dedicată legăturilor dintre culturi şi mentalităţi, fără a ţine cont de timp şi prejudecăţi, aşa cum a fost cea a lui Karel Liman este o viaţă ce merită să fie lăudată şi reînviată. Cartea aduce în lumină un exemplu autentic de credinţă şi pasiune – hrana spitituală trebuie să depăşească barierele timpului.” – Jan Veškrna, Manager de ţară pentru Grupul CEZ România

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Textele din album sunt semnate de Ruxanda Beldiman, Mircea Hortopan, Narcis Dorin Ion şi Sorin Vasilescu. Albumul este disponibil la MNAR, librăriile Cărtureşti, Humanitas, grupul Librarium şi poate fi comandat online pe site-ul igloo.ro

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati http://www.karelliman.com/

Facebook: Karel Liman. Arhitectul Casei Regale a Romaniei

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0